Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (189)

Madison 

všechny recenze uživatele

Klasický Hitchcockov námet s klasickým napínavým spracovaním a parádnymi vychytávkami. Čo ma však mierne irituje, je práve zmena doby, ktorá sa mierne odrazila aj v režisérskom prístupe. Kde sú tie časy, keď si ma uchmatol Cary Grant a najmä teatrálni herci s jagavou vizuálnou stránkou robili Hitchovi najlepšie meno? 70%. Som nostalgická, a v tomto prípade sa mi to, bohužiaľ, nevyplatilo. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem měl vůči tomu filmu předsudky, protože jsem si říkal, že už byl Hitchcock starý a kdesi cosi, ale ten film je dokonale rozmetal. Absolutně mě to dostalo od samého začátku a hltal jsem každý záběr, každou scénu. Zabitých holek mi bylo líto, ačkoli je hrály hrozné ošklivky, a překvapily mě ty dva záběry na odhalenou bradavku jedné a holou zadnici druhé, což by byla věc v Hitchcockově starší "cudné" tvorbě zcela nemyslitelná - posun v zobrazení nahoty je zde zřejmý. Navzdory tomu, že se jedná téměř o 2 hodinový film, mi to uteklo jako nic, jak jsem byl napnutý od začátku do konce, a finální rozuzlení je prostě výborné a cítil jsem u něj příjemné zadostiučinění, že to skončilo přesně tak, jak mělo. Myslím, že nejlepší způsob, jak si ten film užít, je nic o něm předem nevědět a nesrovnávat ho se staršími Hitchcockovými známějšími snímky, a prostě se mu jen poddat a zapomenout na všechno okolo. Btw. vrchol filmu je asi scéna na korbě náklaďáku s bramborami, která dá vzpomenout na to, jak si Hitchcock uměl vždy se svým divákem pohrát, ale výborných momentů se tam najde víc. Zběsilost mi připravila velmi příjemné filmové překvapení spojené s poučením, že není radno podceňovat filmové legendy jen proto, že jsou (byly) v důchodovém věku. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Hitchcock pravděpodobně musel být zločinci fascinován. Jinak si neumím vysvětlit, jak mohl tak brilantně natáčet scény, ve kterých se vraždí, nebo v nich vrazi alespoň běsní. Legendární jsou jeho vraždy v Psychu, ale faktem, že je scény ve Zběsilosti nejsou o nic horší. Režisér měl geniální cit pro to, jak tyto scény sestříhat, tak aby vyvolaly maximální efket. Například scéna druhé vraždy. Kamera zabírá vraha vstupujícího s obětí do bytu. Zavřou se dveře a kamera za naprostého ticha pomalu švenkuje do pouličního ruchu. Působivé. Zkrácený průběh vraždy pak můžeme sledovat ve vrahově flashbacku, kdy je v několika vteřinách a umně prostříhaných záběrech mistrně řečeno vše. Takhle a ještě detailněji by se dala pitvat každá scéna s vražděním. Jinak je film nadprůměrnou detektivkou, jejíž konverzační rá jí mírně ubírá na tempu. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce krimi, okorenené poriadnou porciou čierneho humoru a na Hitcha v celku netypickou dávkou zobrazeného násilia. Niektoré scény patria k tomu naj čo kedy maestro natočil (scéna v nákladiaku)...Skvelý casting, najmä psychopat sa podaril:))) Nie je to síce perla typu "Vertigo", no Frenzy radím bezpochyby k tomu najlepšiemu čo Hitch natočil. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Čím více Hitchcockových filmů vidím, tím víc mě zpětně mrzí, že jako první (a na dlouhou dobu také poslední) film, který jsem si od něj pustil, muselo být zrovna hororové Psycho, z něhož jsem zůstal více vyděšen a na konci i zklamán, než jakkoliv pozitivně nadšen. Ale tento britský krimi thriller ze staré školy, který jsem před chvilkou dokoukal, jsem si vážně vychutnal. Děj o nemocném zběsilém vrahovi a pátrání po něm má zde sofistikovanější charakter, jednotlivé motivy odhalení viny, nespravedlivého odsouzení či rafinované pomsty ze strany nejlepšího kamaráda dokážou udržet napětí po celý čas i přesto, že vrahovu totožnost dobře známe. Tento thriller sice jen velmi málo vyjde do exteriérů, ale když už tak činí, stojí to vážně za to, ať už jde o jednu výbornou noční pasáž v poštovním voze či vůbec ten silný realismus, jaký ze scén z pouličního tržiště ovoce a zeleniny dýchá. Také mě zaujal způsob, jakým Hitchcock natočil některé děsivé scény vraždy či naleznutí mrtvoly s tím, že zabírá jen statické prostředí mimo místnost tohoto dění (chodba, schodiště či pohled na budovu), ale stejně z toho díky atmosféře a dobře vystavěným předchozím scénám dokáže sálat obrovský kus napětí. Tady klapalo všechno skvěle bez hluchého místa až do samotného závěru. Herci, které vůbec neznám, se zhostili ústředních rolích výborně a humorná odlehčení zejména kolem figurky starého mládence komisaře a jeho kulinářské matinky mi rovněž dobře vpadla vhod. [90%] ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Scéna, kdy kamera projíždí pod Tower Bridgem, musela být přesně načasována, neboť most se zvedá pouze dvakrát denně. K vytvoření této iluze bylo zapotřebí mnohonásobného zoomu, jelikož letadla mají přísně zakázáno pod mosty létat. ((mOnkey))
  • Během natáčení dostala Hitchcockova manželka Alma mrtvici. Natáčení a zejména samotného Hitchcocka to velmi poznamenalo. (ČSFD)
  • Film vydělal přes 16 milionů amerických dolarů při rozpočtu 2 milionů. Po několika finančních propadácích tak Hitchcock znovu natočil úspěšný film. (ČSFD)

Reklama

Reklama