Reklama

Reklama

Neuvěřitelný svět hmyzu

(TV film)
  • USA Incredible Insects

Obsahy(1)

Miliony let evoluce umožnily bezobratlým nejen přežít v téměř jakémkoliv prostředí, ale také vzkvétat díky nejrůznějším způsobům adaptace. (National Geographic)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nikdy se nepřestanu divit dokonalosti a různorodosti přírody. Na několika vzorcích hmyzu nám tvůrci ukáží opravdu neuvěřitelné druhy jejich výbav pro lov a přežití. Dokumentární záběry jsou obohaceny o animace toho co se například děje uvnitř těla housenky když je tam lovcem vstříknut trávicí enzym... Nic pro slabé povahy! :-). Byl jsem opravdu fascinován, úžasné! * * * * * ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Toto je myslím najlepší americký prírodopisný dokument. Mám podozrenie, že to robili nejakí bývalí pracovníci BBC :) ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento svět hmyzu mě nepřestává udivovat. Dokument začíná zostra - masakrem 30 tisíc včel sršněmi. Čeleď brouků zákeřnicovitých zní hezky. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Svět hmyzu ukazuje, jak je příroda vynalézavá. Úžasná stvoření jsou vybavena k tomu, aby co nejlépe přežila a postarala se o zachování rodu. Asijské sršně přepadají včelí úly, protože včelí larvy jsou potravou pro jejich vlastní. Při tom bohužel zemřou všechny včely. Ty sice vymyslely techniku, jak sršně doslova uvařit, leč početní převaze nakonec stejně podlehnou. Pod vodou rovněž není dvakrát bezpečno. Pod hladinou se prohání obrněný potápník mající zálusk především na pulce, po hladině zase rejdí bruslařky. Nu a nymfy vážek jsou predátory, kterým kořist jen tak neunikne. Mravkolva asi leckdo zná z knížek o Ferdovi Mravencovi, a tak jeho písečné trychtýře nepřekvapí. A pak je tu brouk prskavec. Ze zadečku dokáže vystřelit smrtící tekutinu o teplotě sto stupňů! Obří cvrček, 25 cm dlouhá strašilka, co má několik překvapení pro lovce, kutilka, která loví housenky, z nichž dělá živé konzervy pro své larvy, a parazitická vosička kladoucí vajíčka rovnou do těla housenek běláska. Ty se brání a vystřikují po ní jedovatou tekutinu. Po několika zásazích většinou vosička umírá, ale svou misi beze zbytku splní. Zákeřnice si poradí klidně s kněžicí a její jedno, že jako ploštice jsou příbuzné. Pokud je atlas největší motýl, pak herkules je jedním z největších brouků. Asi nejpozoruhodnější je moment, kdy obří stonoha uloví netopýra! Skvělý dokument, kde mi jen tak trochu vadilo, že jako brouci jsou označováni i motýli, kudlanky, stonožky nebo kutilky. Jinak ale perfektní! ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama