Reklama

Reklama

Juno a páv

  • Velká Británie Juno and the Paycock (více)

Ve dvacátých letech 20.století byl v Dublinu zavražděn voják republikánské armády, když jej zradil jeden udavač. Rozlícené davy zaplní ulici a je slyšet palbu. Juno Boyle (Sarah Allgood) podporuje svého zahálčivého manžela „Kapitána“ Jacka Boyla (Edward Chapman) s pomocí dcery Mary (Kathleen ORegan). V pozadí příběhu stojí jejich syn John (John Laurie), který přišel o ruku v potyčce se členy republikánské armády. Právník Charles Bentham (John Londgen) informuje Boyleovy, že zdědili dva tisíce liber po vzdáleném příbuzném. Mary uvěří, že se s Benthamem budou moci brzy vzít. Boyleovi si vyhazují z kopýtka a pak se dozvídají, že Bentham zmizel z Londýna i s jejich dědictvím.. (Pavlínka9)

(více)

Recenze (19)

majo25 

všechny recenze uživatele

Vyše hodiny sleduje divák komediálne ladený mikropríbeh írskej chudobnej rodiny plnej svojráznych postavičiek. Všetci hrajú skvelo, ale Sara Allgoodová predsalen o kúštik viac. Ako veľmi a ako rýchlo sa dokáže zmeniť film, ktorý zrazu už nemusí byť 'nemý' (viď napr. predchádzajúce nemé hitchocockovky). Posledných 20 minút sa ale kvázi komédia zvŕtava v silnú drámu, ktorá dáva zapomenúť na nejaké predchádzajúce komediálne prvky. Naopak remeselne, hlavne od Hitchcocka, je to iba podpriemerné. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Zcela nezáživná filmová rutina, která nemá s kinematografií naprosto nic společného a sám Hitchcock to svými slovy potvrdil. Čistá filmová adaptace divadelní hry, bez jakéhokoliv tvůrčího náznaku a přidané filmové hodnoty, která by dokázala povznést divadelní hru na filmovější úroveň, a která by dokázala, už takhle nezáživný příběh, aspoň trochu ozvláštnit. Staticky natočené, soustředící se čistě na obrovské množství nikam nesměřujících dialogů, ve snaze co nejvíce působit jako sociální drama, které se zabývá životem irské rodiny z nižší společenské vrstvy, kterou zasáhla řada osudových událostí, které svým vyzněním nechávají každého diváka zcela chladným. "Well, isn't all religions curious? If they weren't, how would you get anyone to believe in them?" ()

Reklama

mikulem 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako divadelní představení - statické, užvaněné, zdlouhavé, nudné. Když se ke konci příběh konečně zdramatizuje, už mě to nechalo chladným. Nejslabší Hitchcock. Jediná vizuálně zajímavá scéna je dělení bábovky ve 40. minutě. Tím ostatním se neobtěžujte, nestojí to za to. Němi, potvrzuji každé tvé slovo. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Tragikomédia, pri ktorej mužškí herci brutálne prehrávajú a na veľa miestach 2-3x opakujú repliky. Zo začiatku je to smiešne, hlavne pri Joxerovi, ktorý rád zdôrazňuje svoje potešenie keď zvolá "that's a darlin'..." a ďalšie slovo si doplňte. Film sa vlečie na pozadí občianskej vojny, zatuchnutý a zničený príbytok je obraz najchudobnejšej vrstvy, ktorá uverí, že príde spasenie skrz dedičstvo. Začnú si užívať, no čoskoro príde vytriezvenie a v závere sa to ešte čo sa týka vojny zdramatizuje a vyhrotí. Lacná komédia so svojskými figúrkami, hlavne krčmárkou a jej spevmi, sa tak zmení v drámu so smutným koncom. To je pekné, bez príkras, no nedá sa ubrániť dojmu, že veľmi cítiť i poznať divadelnosť diela. Málo filmového kumštu z pozície režiséra, slabý kus v Hitchovej kinematografii. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ Íri držia spolu, vždy to končí víťazstvom. Majster Hitchcock nám predkladá pravdivosť týchto slov, pretože vo svojom rannom diele nám ukazuje obrázok rodiny a spoločnosti, ktorá touto zásadou žiť nedokáže. Môže zato ľudská prirodzenosť, alebo írska nátura? Zrady priateľov, závisť a nakoniec aj rozpad rodiny, ako základu spoločnosti. Film ma chytil naplno až v tretej tretine, pretože väčšinu času je technicky veľmi minimalistický, odohrávajúci sa v podstate v jednej miestnosti. Čiže akýsi predchodca minimalizmu, ale veľmi "ukecaného" minimalizmu. Hitch ma nakoniec dostane aj svojimi slabšími dielami. Najsilnejšia scéna: zvuk streľby pri zábere sochy panny Márie. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (7)

  • Hitchcock točil film s ansámblem irských herců. (Hwaelos)
  • Snímek je natočený podle divadelní hry Seana O'Caseyho a přestože se režisérovi líbila, neviděl v ní Hitchcock potenciál pro filmové zpracování. (Hwaelos)
  • Film vznikal v době, kdy ještě neexistovala postprodukce. Vše, co lze v tomto filmu zaslechnout, muselo být zaznamenáno během natáčení a poté už to nebylo možné změnit. V jedné scéně musel Hitchcock režírovat orchestr, zpěváka, dav, palebné zvuky z kulometu, vše mimo scénu, zatímco kamera uzavřená do zvukotěsné kabiny se pohybovala pomocí jeřábu. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Rocky62)

Reklama

Reklama