Reklama

Reklama

Příšerný host

  • Velká Británie The Lodger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodina podezřívá svého podnájemníka z toho, že je obávaným vrahem, který si každé úterý vybírá svoji novou oběť mezi blondýnkami. Podnájemník se chová vskutku podezřele, a navíc přesně odpovídá vrahovu popisu...

Filmem PŘÍŠERNÝ HOST na sebe Alfred Hitchcock poprvé upoutal pozornost diváků. Již v tomto raném díle se režisérovi podařilo vytvořit věrohodnou atmosféru ohrožení a dokonale vystihnout prostředí mlhavých londýnských zákoutí. Napětí filmu je založeno především na přesně vyváženém a rychlém rytmu vyprávění. (Quentin T.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

I přesto, že upřednostňuji starší filmy, tak tenhle rok je na mě už malinko silnější kafe. Vzhledem k mé úctě k Hitchcockovi jsem však nemohl jinak. Že se jedná o velký přelom v Alfredově kariéře a v historii thrilleru? To mě vůbec nezajímá. Příšerný host je opravdu příšerný. 70 minut nemilosrdné nudy (píšu 70 protože, vzhledem k "velkému" napětí jsem octl na 5 minut v říši snů), škoda, že jsem to nezachrápal celý, pak by mě to bavilo víc nejspíš. A ta hudba, jejíž účel byl asi děj zdramatizovat to "pěkně" vylepšila. Kdyby měl Příšerný host stopáž 2 hodiny, tak tenhle komentář by nikdy nevznikl, protože bych u projekce zemřel. S němými filmy, ať už jsou od kohokoliv nechci mít nic společného. ()

Eliott

všechny recenze uživatele

Zkusit se má všechno a tak proč tedy nezkusit němý film od mého oblíbeného režiséra. Bohužel jsem se však brzy přesvědčil, že tohle není v žádném případě pro mě. Nevím, jestli ze mě již mluví zhýčkanost z nepřeberného množství filmů s dokonalými filmovými efekty, ale na groteskní přehrávání jakýchsi neherců za zvuku hlasité hudby a občasných textových vsuvek mezi záběry se prostě nedá koukat. Za žádnou cenu jsem se do toho nemohl dostat a dílo mě tímto způsobem nebylo schopno zaujmout a připadalo mi nekonečné. Zde se však píší filmové dějiny a přestože jsem nebyl ani schopen dokoukat, z velkého respektu ponechám raději neohodnoceno. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

4.decembra 2016 o 22:16 som sa vďaka najväčšiemu filmovému fanúšikovi ktorého poznám stal aj ja užívateľom tejto databázy. Presne o štyri roky neskôr pridávam svoje 8.000 hodnotenie a voľba vybrať správny film bola ťažká. Jednak aby mi toto jubileum vyšlo presne v tento deň musel som zvoliť o niečo kratší film ako som mal v pláne (úplne dokonalé by bolo ak by som komentár ku 8.000 hodnoteniu dopísal o 22:16) a tak som musel mezdi legendami hľadať niečo kratšie. Nakoniec voľba padla na Alfreda Hitchcocka a jeho Príšerného hosťa. Samotný autor tento film označuje ako prvý Hitchockovský a treba povedať že právom. Dole Temžou síce ešte pretieklo veľa vody kým svetlo sveta uzrelo Psycho či ďalšie filmové skvosty ako Okno do dvora, Vtáci alebo Vertigo ale už pri tomto filme bolo jasné že na zápletky bude tento režisér majster. Treba si uvedomiť že dnes film rozhodne nie je divákom taký blízky ako obyvateľom Britských ostrovov iba niekoľko rokov po vyčínaní Jacka Rozparovača a že vo vtedajšom svete bol vnímaný určite oveľa bytostnejšie ako v dnešnom svete. Jednotlivé zábery dávali tušiť že v blízkej budúcnosti Hitchcock bude patriť k priekupníkom (nielen) kriminálnych filmov či thrilerov. A vo filme si nedá nevšimnúť ešte jednu vec. Lynčovanie nevinného človeka davom na základe nepriamych dôkazov. podobnosť s dnešnou politickou scénou (nielen) na Slovensku čiste náhodná...Tento rok sme to chceli pôvodne dosiahnuť aspoň 6.666 hodnotení a pokúsiť sa dostať do prvej 100 Slovákov podľa počtu hodnotení. Spätne tieto čísla vyznejú smiešne JK. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Áno, už tu vidno znaky, že tento film nenatočil len taký obyčajný režisér. Niektoré scény a zábery sú prelomové a vytváranie atmosféry sa Hitchovi darí, to ale nič nemení na tom, že z dnešného pohľadu je príbeh až príliš jednoduchý a predvídateľný. Ak by som nevidel žiadny thriller po roku 1927, zrejme by som tu neváhal s plným hodnotením, ale nemožno až tak slepo zohľadňovať rok výroby a prehliadať všetky negatíva, len preto, že má film sto rokov. V dnešnej dobe proste drvivá väčšina nemých filmov nemôže kvalitou obstáť, grotesky už nikoho nerozosmejú a horory nikoho nevystrašia (ak náhodou nemáte Maxa Schrecka). Aj s prihliadnutím na rok výroby, nemôžem hodnotiť na viac ako 70%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Již v tomto němém snímku Hitchcock ukázal, že má talent na vybudování napětí a atmosféry. Příběh rychle utíká, takže není prostor pro nudu, herectví hlavních postav potěší, jejich vylíčení je takové nejednoznačné, chvílemi jsem váhal, kdo z nich je vrahem, přestože popis seděl na nájemníka. Zdařilý počin, kterému ke čtvrté hvězdičce chybí vskutku málo. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (8)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné novely od Marie Belloc Lowndes z roku 1913. Jednalo se o první knihu, která nabízela řešení záhady okolo Jacka Rozparovače. (Kulmon)
  • Hitchcock řekl Trufautovi, že ačkoli předtím natočil již dva filmy, považuje za svůj skutečně první právě tento. (Kulmon)
  • První film, ve kterém si Hitchcock zahrál cameo - objeví se jako vydavatel novin a muž v davu. (Němi)

Reklama

Reklama