Reklama

Reklama

Raw

  • Francie Grave (více)
Trailer 2

Justine pochází z vegetariánské rodiny. V šestnácti letech odchází na veterinární školu, kterou studuje její starší sestra. Při jedné z epizod šikany je donucena poprvé v životě pozřít syrové maso. Tato zkušenost ji od základů změní a probudí v křehké dívce spící monstrum. (Film Europe)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (189)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

úplně vidím jak si režisérka a scénáristka v jedné osobě jednoho krásného večera nad sklenkou/několika sklenkami/lahvemi vína řekla,že natočí šokující hustokrutěpřísný horor/drama/whatever,kterým všem vytře zrak a diváci budou utíkat z kin a vyhazovat svoje televize z oken...no a pak na to ráno zapomněla a natočila tohle.Nudnou,roztahanou,divnou a prázdnou rádoby šokující slátaninu,která nedává smysl.Ne teda že by nutně musela,ale vzhledem k tomu co všechno tady nefunguje je to pomyslná poslední kapka...20% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Hodně divný, nechutný a nezdravý film, s hodně hezkou subtilní holkou v hlavní roli, což je myslím zajímavý kontrast. Pí rejžová bude asi hodně svérázná baba, když si tuhle zvrácenou záležitost i sama napsala. Po filmařské stránce to není žádné veledílo, taky mě strašně štvala tupá stádnost života v kampusu a některé pasáže jsem občas úplně nepochopil (třeba co mělo znamenat to srocování a čumění studentů v přikrývkách na konci), ale tleskám každému aspoň trochu podařenému vybočení z průměrnosti hlavního proudu, no a tohle se fakt povedlo. Vzdáleně příbuzná záležitost: https://www.csfd.cz/film/69880-miluji-te-k-sezrani/prehled/ ()

Reklama

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po príchode na novú školu zisťuje Justine, že prostredie je trochu iné, než si pôvodne predstavovala. Namiesto usilovného štúdia sa budúci veterinári venujú radšej zábave a šikanovaniu nováčikov. To jej až tak nevadí, ale len do chvíle, kedy má ochutnať mäso. To je už pre ňu problémom, pretože je z vegetariánskej rodiny. Po ochutnaní zakázaného ovocia jej chuť na mäso už len rastie... - Počítal som s tým, že Raw / Grave nebude 100%-ným hororom, ale bol som na tento počin aj tak zvedavý. Vo výsledku sa to u mňa v rámci spokojnosti pohybuje niekde v strede. Na to, že ide o horor, ktorý sa dostal do kín po celom svete, je tu téma Body Horroru spracovaná dosť intenzívne a kamera sa na rozdiel od ostatných podobných počinov nevyhýba zobrazeniu brutálnych scén, aj keď to samozrejme úroveň béčkových hororov z tohto subžánru nedosahuje. Prostredie veterinárskej školy ma zaujalo a bol som rád, že bolo ukázané aj nejaké to vyučovanie, pretože nemám rád horory zo školského prostredia, ktoré sa v škole takmer vôbec neodohrávajú. Je tu cítiť, že režisérka chcela zasiahnuť hlavne moderných divákov a poukázať na mnohé témy ( vegetariánstvo, homosexualita, anorexia ) sa jej podla mňa podarilo vhodne, pretože sú to krehké témy a tu sú spracované nenásilne. A výsledný dojem? Justine konečne zistila to, čo už všetci dávno vieme. Nejaké listy sa nikdy nevyrovnajú poriadnemu medium rare steaku. A ak by mal nejaký vegetarián niečo proti tomu, že kvôli tomu steaku zomreli nevinné zvieratá, tak len dodám, že ten steak je z ludského mäsa. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Chutnáš po kari." Psychologické drama s několika přesahy - podobenství, alegorie, artový film. Zpočátku jsem měl pocit, že se jedná o další přírůstek k filmům Thanatomorphose, Contracted nebo sérii Cabin Fever. Záhy se ukázalo, že tohle má mnohem blíže k Dravcům (1999) s lehkými reminiscencemi na trilogii Moje sestra vlkodla. Horor tohle opravdu není, poněkud bizarní snímek ano. Očekával jsem ohňostroj nechutností, tsunami hnusu...no, krev sice tekla, ale nijak šokujích záběrů se našinec nedočká. Znechutilo mě pouze dávení vlasů, jelikož zvracení obecně nemusím (pokud nejde o krev nebo červy, to mi nevadí). Přijímač na veterině vypadal chvílemi drsně, ale nakonec vždy jaksi vyměkl. Dekadence? Zrcadlo společnosti? Jinakost? V tomhle filmu najdete ledaccos, včetně homosexuality a oplzlého slovníku. Vulgarismy se plýtvá na každém kroku (nevím, jakou roli v tom sehrál překlad do češtiny), i když to nakonec příliš nevadí. Film je sám o sobě poněkud špinavý. Některé scény mají příjemnou atmosféru (úvod s havárií auta) a skvělá hudba připravuje diváka na to, kdy půjde do tuhého. 3,5* ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Lidi, něco si ujasněme. Tohle není realismus a vtipný to je zcela záměrně. Protože kdyby to nebylo zvrhle a podvratně vtipný, buď by se to kvůli té depce nedalo dokoukat, nebo by se to zvrhlo ve skutečně směšnou neintencionální parodii. Takhle se ale smějete a zároveň se cejtíte blbě (že se smějete i z toho, co se na plátně děje). Logika hadr? Jistě, to vám nechám, ale nevzpomínám si, že by kdy někdo vyčítal Bergmannovi, že jeho Persona vlastně nedává smysl (a že nedává). Tohle je artovka, těžko stravitelná a rozhodně se nemusíte stydět za to, že se vám nelíbí (nebo že ji nechápete), protože ani nemíří na širší publikum. Jen na nás, pár úchyláků s morbidní láskou k filmů, kterým jde v první řadě o vyvolání nejednoznačných a silně nepříjemných pocitů v jejich divákovi. A že to není gore? No, nevím, jak vy ostatní, ale mě bývá nepříjemně spíš z naturalismu, než při sledování potoků krve v Kill Bill. Tady je ta explicita sice silně přes čáru, ale nemyslím, že je samoučelná. Myslím, že je silně obnažující - nahota, krev, fyzická nevolnost, ruce v zadku krávy, ... - v drtivé většině ukazují postavy v jejich zranitelnosti. Proto nepovažuju "inflaci" nahoty za vypočítavou, nebo pozérskou, ale jako prostředek ke sblížení diváka s jinak ne moc ztotožnitelnou postavou skrze spoluúčasti na její zranitelnosti. Sice pár dní nebudu jíst a silně pochybuju, že se na film v nejbližší době znovu podívám (spíš si budu pořád říkat, že jo, že bych si ho rád pustil znovu, ale když už ho budu mít v ruce, radši ho zahodím a pustím si Rychle a zběsile 487), ale určitě bych Raw zařadil mezi TOP 5 filmů loňského roku. Možná TOP 3. Plná a trochu jiná recenze. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Scéna, v ktorej starší žiaci vylejú zvieraciu krv na nováčikov, je odkazom na známu plesovú scénu z hororu Carrie (1976), ktorý sa taktiež zaoberá dospievaním mladého dievčaťa. (Marceloo)
  • Prílišnú autentickosť hororu nezvládli dvaja návštevníci filmového festivalu v Toronte. Jeden z nich omdlel na ceste z kinosály, druhý omdlel priamo v sále. Režisérka Julia Ducournau na túto situáciu reagovala pomerne stoicky: ,,Jeden môj kamarát omdlel pri premietaní v Paríži. To, že ľudia pri pozeraní filmu odpadávajú, však neberiem ako kompliment. Cítim sa previnilo." (Raccoon.city)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. května 2016 na Cannes FF ve Francii. (ČSFD)

Reklama

Reklama