Reklama

Reklama

VOD (1)

Mistr napětí vykresluje v tomto psychologickém thrilleru fascinující portrét psychicky narušené ženy a muže, který se ji snaží zachránit. Marnie (Tippi Hedren), notorická zlodějka a lhářka, pracuje jako sekretářka Marka Rutlanda (Sean Connery) a snaží se ho okrást. Mark impulzivně požádá nemocnou krásku o ruku a snaží se dopátrat příčin její posedlosti. Když se vinnou strašné nehody Marnie dostane až na samý okraj smrti, Mark ji v nevyhnutelném šokujícím závěru donutí postavit se čelem svým démonům i minulosti. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (170)

genetique 

všechny recenze uživatele

Keby si cely film držal napätie ako poslednú polhodinku, nebolo by čo riešiť. Ale ono to bolo celé až veľmi rozvlečené, monotónne, fádne a na Hitcha aj pomerne tažkopádne. Samozrejme herci za to nemohli, akurát Tippi Hedren mi prišla trošku veľmi prehrávajúco. Rovnako ako v predchádzajúcich 'The Birds'. Thrillerová atmosféra má na začiatku veľmi dobré zázemie nato, aby sa začala rozvíjať hneď od začiatku, namiesto toho sa nám ponúka holá dráma so štipkou romantiky, ktorá okrem hereckých výkonov nemá čo ponúknuť. Snaha o analýzu ťažkých psychologických čŕt hlavnej postavy totiž unikla tvorcom niekde uprostred filmu a skvelý záver to už nezachraňuje. 60%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Sladké, ach přesladké, až z toho lze dostat cukrovku. Connery byl fešák, moc hezky se na něj dívá a ještě lépe se poslouchá jeho nádherný sametový hlas. Ale to mi bohužel nestačí k tomu, abych mohla skousnout romantiku všech romantik bez přidané hodnoty humoru. Uvěřit pointě nelze ani v extrémně růžových brýlích zamžených radostí z pohledu na krásného chlapa. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Žil byl jeden Hitchcock, který zpracoval thriller v jehož ústředí je psychicky narušená hrdinka, od které se odvíjí celá zápletka, a kterou se někdo po celou dobu snaží "Zachránit". Tento Hitchock nasadil vysokou laťku všem svým nástupcům, kteří jí ale dosáhli jen málokdy. Napodobovali, přidávali nové prvky a příběh zamotávali, ale smutnou pravdou je, že Hitchcock byl tím tím, kdo z tohohle tématu vytvořil základní kámen. Je pravda, že dnes by onen traumatizující zážitek byl v dnešních filmech příliš slabý, ale to není chyba Alfreda, ale naší doby. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvod naznačoval podstatne napínavejší príbeh. Postupne to očakávanie napínavého príbehu akosi opadlo a nebyť Seana Conneryho, tak by som tento film nepotreboval vidieť. Connery má trpezlivosť na rozdávanie. Ja by som tú divnú Marnie nechal v tom bazéne, aj keď uznávam, že jej pohotová odpoveď a obhajoba samovraždy bola výstižná. Záver kde sa z nej behom piatich minút stane opäť normálna žena, je tak trochu smiešny. Marnie, Marnie tá iste mnohým filmový zážitok zmárni...60%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Dnešní optikou je těžké pochopit proč Marnie byla ve své době považována za propadák. Vždyť ve svých kvalitách nijak nezaostává za ostatními slavnými díly Alfreda Hitchcocka. Ve filmu jsou přesně takové momenty, které od mistra očekávám, tedy chvíle kdy z filmu září totální zvládnutí filmařského řemesla. Pro mě není Marnie o nic horší, než třeba Psycho nebo Vertigo. Mezi vynikající pasáže patří například ty, ve kterých sní hlavní postava noční můry, úniko po vyloupení trezoru, nehoda na koni a celý závěr. Některé scény již sice technicky zestárly, ale fanoušek i po letech ocení jejich rafinovanost a invenci. Důvodem propadu tak asi mohla být jedině určitá kontroverze tématu, kdy se ve filmu otevřeně řeší frigidita, náruživost a vůbec chvíle jež definovaly postavu Marnie. To mohlo být pro tehdejší konzervativní dobu příliš, protože i dnes film překvapí otevřeností v některých tématech. Každopádně tyto scény jsou pro film nezbytné a právě scénář, tak jak je, patří mezi ty nejlepší na jaké Hitchcock sáhnul. A nutná poznámka: svělý casting a geniální souhra vizuálu s hudbou Bernarda Hermanna. Ale to je víceméně taková samozřejmost, kterou je téměř zbytečné zmiňovat. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (22)

  • Diana Baker (Lil) měla zakázáno přečíst si scénář, dokud se nerozhodne, zda ve filmu bude hrát. Jediné co věděla, bylo, že se jedná o Hitchcockův film Marnie s Tippi Hedren v hlavní roli. (facojurka)
  • Conneryho honorář činil 400 000 dolarů. (M.B)
  • Alfred Hitchcock chtěl, aby v Marnie hrála Grace Kelly, která už filmy po svatbě s monackým knížetem netočila. Kelly souhlasila, ale její manžel byl přinucen monackým lidem, který si nepřál, aby Kelly hrála ve filmu chorobnou zlodějku, jí účast zakázat. Grace následně od plánovaného natáčení ustoupila. (Hwaelos)

Reklama

Reklama