Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 6
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Videa (12)

Trailer 6

Recenze (262)

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Těžká to hlava, která nese korunu. O tom, že královna nemá život jako z pohádky. O tom, že trůn může být splněným snem i nevítaným prokletím. O tom, co se stane, když se střetne odpovědnost za osud národa s rodinným štěstím. O tom, jak se ze samoty stává nechtěný nejlepší přítel každého panovníka. O konečně tom, že vliv a moc nejsou to samé. Korunovační klenot domácí tvorby Netflixu je mistrovskou a komplexně pojatou výpravou do jednoho z klíčových období britských dějin. Očima velikánů tehdejší doby zjišťujeme, že slova jako respekt a tradice nejsou jenom prázdné pojmy, ale v podání Britů je to způsob a styl života. A tak si nakonec člověk uvědomí, že všichni můžeme Britům jejich systém vlády jenom závidět. Stomiliónový risk se Netflixu jednoznačně vyplatil a potvrdil, že dříve „kabelovka“ pro fanšmejkry se pomalu ale jistě stává králem televizní zábavy a tím, kdo určuje trendy a měřítka kvality. 1. Série: 95 %, Nejoblíbenější postavy: Queen Elizabeth II., Winston Churchill. ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Koruna stojí hlavně na skvělých hercích - obzvlášť Matt Smith mě překvapuje, nemám problém mu jeho Prince Philippa bez problémů věřit, což jsem po nedávné sjíždění Doctora Who vážně nečekal. A Claire Foy je skvělá, i když občas trochu vypadá jako Rami Malek, což je trochu disturbing. A dost mě to baví, i když ze začátku je to trochu víc jako glorifikovaní Kardashians než zajímavé politické a historické drama... to se ale brzo změní. I když melodrama s celebritami to pořád tak trochu je, je větší důraz na jejich osobní životy než na to že se jim pod rukama rozpadá největší impérium v historii lidstva. Ale už i ty osobní příběhy mají hloubku a dopad. V druhé a třetí sérii Koruna dospěla a našla se v podobě spíš minisérie samostatných tematických filmů než kontinuálního seriálu, a funguje to velice dobře. Pár vyloženě bulvárnějších epizod se pořád najde, ale ty se týkají hlavně hedonistické Princezny Anny a jejího manžela... a když ji hraje rozkošně vyžilá Bonham Carter, a její muž - nekonformní fotograf - je takový sympaťák a svým založením mé spirit animal, tak to klidně odpustím. 8/10 ()

Reklama

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Tak tedy šest sezón za námi, seriál je "kompletní", tož můžeme bilancovat a říct si, na co přesně jsme se tedy koukali. Předně, je to užasné, dechberoucí, skoro se nechce věřit, že s nástupem pandemického a popandemického programu, kdy Netflix cíleně už natáčí jen pro debily, se Koruně podařilo udržet řemeslnou laťku nastavenou prvními sériemi, kde se hrálo primárně na kvalitu. I když... nezavírejme oči před skutečností, že v posledních dvou sériích se producenti rozhodli dramaturgy poslat na dovolenou, aby se seriál dotáhl spíše nemastně neslaně. Zatímco v prvních řadách Koruna otevírala i nepříjemná témata, v posledních řadách se hraje pouze na vztahy, city, potažmo pochvaly a nostalgii. Spolehlivě zajímavý vizuál (všimněte si, jak skoro všechny netlixovské seriály mimo Korunu a pár dalších vypadají navlas stejně) prostě nezakryje, že symbol britské monarchie drží národ pohromadě nikoliv kvůli bulvárním senzacím, ale kvůli tomu, že ty senzace stojí jaksi "pod" problémy politickými, ekonomickými, mezinárodními. Fascinace lidí nad královnou Alžbětou vždy spočívala v tom, že ji nikdy nic nenasralo tolik, aby se o tom vědělo. Seriál Koruna tak mohl otevírat i kontroverzní témata a ohledávat je takovým způsobem, že mohl vzniknout seriálový kolos, jenž my měl potenciál stát se ultra-klasikou, v níž by se shlížely všechny národy, co mají na těle a duši tucty bolavých míst způsobené za posledních 70 let světového vývoje. Ale ne, Koruna v cílové rovince volí bezpečnou cestu toho, že tu byla princezna Diana, že Charles měl své komplexy a že Harry se jako puberťák navléknul do kostýmu nacistické uniformy. Kde se řeší Velkopáteční dohoda? Nebo teroristické útoky v Londýně? Nebo finanční krize? Že se tvůrci "šikovně" vyhnuli i problematice brexitu, je tak šíleně podezřelé, až má člověk pocit, že zakončení seriálu o královně Alžbětě svatbou Charlese a Camilly má emblematizovat konec typu "zazvonil zvonec a pohádky je konec". Přitom to největší maso od druhé světové války teprve nastávalo. Proto je Koruna seriál vynikající, ale pouze oddechový. Výborně natočený, ale bezzubý. Není to seriál, o němž se po každé epizodě musíte s někým nutně pobavit nebo si, nedej bože, před někým obhajovat třeba názor na nějakou událost. Takové 60epizodové fotoalbum... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V prípade tohto seriálu platí to isté, čo o zbytočnej britskej kráľovskej rodine. Je to suché a nudné. Jediný, kto za to stál, bol Winston Churchill, dobre zahraný. Ostatné postavy historicky nedôveryhodné, kráľovská rodinka oslavovaná a ospevovaná ako by ich všade na svete milovali, kráľovná zobrazená ako rozhodná žena a pritom je to len figúrka. Ďalšia nadhodnotený príbeh, ktorý nemá ani poriadnu zápletku, ani žiadny škandál, ako teda môže udržať záujem? Nejakými politickými dialógmi? Nie, nezaujme. ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

Mmmmmmm či len ľúbim drámy, ktoré nie sú súčasťou môjho života! Je to vizuálny luxus, z ktorého nejeden divák dostane chuť na čaj. A tá podoba princeznej Margareth ... w-HOA! Páči sa mi, že ľudia už pred viac ako polstoročím vedeli, čo znamená správny shippping, veď presa plukovník Townsend bol vskutku hot. No a niet sa čo čudovať Bete, keď vyzerá ako zaočkovaná proti úsmevu, tá žena nemá žiadny chill. Taaaak už len Victoriu a potom sa už pôjdem učiť. ()

Galerie (789)

Zajímavosti (29)

  • Původní název epizody Favourites odkazuje na film Favoritka (2018), za který získala představitelka královny Olivia Colman Oscara. (Anife)
  • Netflix seriálu věřil natolik, že si rovnou objednal šest sérií. (P. J. D.)
  • Když Charles (Josh O'Connor) vstoupí do katedrály sv. Pavla, tak následující záběry z interiéru jsou z Westminsterského opatství. (Natabar)

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama