Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (261)

joker.george 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série První epizodu mi trvalo, než jsem seriálu správně porozuměl a zorientoval se v něm. Místy mi to připomínalo dokument, a to konkrétně vypiplanými kostýmy a kulisami, výpravou, které jsem si všímal, herci, z nichž někteří pro mě budou neodlučitelní od postav, které ztvárnily, a možná i kamerou. Druhá věc bude historická autenticita, která byla upravená pro účely vyprávění. Ale ani toto není problém, protože dílům se ustavičně dařilo mě do příběhu vtáhnout. Navíc nebyly vyplněny vatou, protože si v průřezu několika let mohly vybírat nosná témata nebo jim pomáhaly se jimi stát. (Netflix) ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2. série Chyběla mi výraznější červená niť, která by se táhla celou sérií. Tím všechny výtky končí. I přes epizodičnost jsem si totiž jednotlivé díly užíval, zvlášť když se občas pracovalo i s chronologií. Znovu jsem se setkal se skvěle napsanými postavami a s herci, se kterými se budu těžko loučit. Druhá řada byla velkolepější, ale komornost ani dramatičnost nezmizely, o kvalitě nemluvě. Například jedno oholení knírku s sebou neslo tolik napětí a takovou katarzi, jako když se rozhodovalo o budoucnosti samotné země. A než se dostaví pokračování, tak si ještě nejednou poslechnu hlavní hudební motiv. (Netflix) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šokézně famózní seriál. Za mě bych neměnil nic, ve všech směrech prvotřídní. Lehce bych vyzdvil hned první dva díly 1. série, a 4. díl 2. série o princezně Margaret - ten byl vyloženě bravurní. 3. série začíná šokem z obměny herců, ale jelikož jsou velmi snaživí, tak si člověk rychle zvykne. A 4. série je opět parádní jízdou. ()

Reklama

Sammya 

všechny recenze uživatele

Na The Crown jsem čekala od jeho oznámení a musím říct, že nejsem zklamaná. Ač jsem Claire Foy předtím neznala, jako královna si mě získala. Matta Smithe jsem měla ráda už předtím a myslím, že jako princ Phillip je výborný, třebaže jeho postava mě občas vytáčí. Je mi jasné, že i když je to založené na skutečnosti, není to dokument, takže historické momenty musí člověk brát s rezervou, ale o tom to není. Je to o osobě královny Alžběty a o jejím životě, její rodině, jejích radostech a strastech. Proto mě moc nebavily pasáže věnované Churchillovi, což o to, John Lithgow se role zhostil dobře, ale stárnoucí prime minister už mi přišel nudný. Naopak mě bavilo sledovat romanci mezi Margaret a jejím milým, ačkoliv jsem věděla, že šťastného konce se nedočkám. Opravdu se těším na pokračování. ()

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

1. série: O životě britské královny Alžběty II. bylo natočeno nespočet filmového a televizního materiálu. The Crown vybočuje svou monstrózní nákladností, vypiplanými dialogy, vykreslením doby a v neposlední řadě famózním obsazením. Matt Smith se během pár minut zbavuje nálepky „Doctora“ a Claire Foy společně s Johnem Lithgowem (právem) sklízejí ocenění za ztvárnění Alžběty a Winstona Churchilla. The Crown je emocemi nabité drama, které vtáhne a nepustí. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je vidět, že Netflix do Koruny investoval hodně času a peněz. Hned od prvního dílu totiž poznáte, že tady se rozjíždí něco dalekosáhlejšího, než jen obyčejný seriál ze světa královské rodiny a speciálně ze světa současné královny Alžběty. Tady nejenom, že si zvyknete na všechny postavy, Vy si ty jejich dialogy budete vysloveně užívat. Navíc se tu sešla nejen herecká smetánka, ale hudbu připravil hudební génius - Hans Zimmer. Takže můžete počítat s tím, že nejen příběh bude vydávat emoce, seriál je z Vás bude tlačit i hudbou. Navíc některé díly jsou vysloveně na pomezí geniality, kde i jeden díl funguje jako samotný příběh a často bývá zakončen nějakým dovětkem, který onu epičnost absolutně uzemní. Za mě osobně nejlepší postava jednoznačně Winston Churchill, u kterého bych neřekl, že ho zrovna John Lithglow zahraje tak božsky. Skoro by se nabízelo říct, že nic lepšího jsem od něj ještě neviděl. Přitom ho už dlouhodobě mám rád jako takového kouzelného dědečka. A najednou Winston...klobouk dolů. Tohle se Netflixu povedlo a já se budu těšit na další díly, abych se dozvěděl něco ze světa, kam nemám možnost jinak nahlédnout, než právě prostřednictvím tohoto seriálu. ()

Galerie (789)

Zajímavosti (29)

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama