Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Pan Hitchcock byl prostě mistr mistrů! Když jsem si vybírala filmy k zařazení do mé Top desítky, nemohla jsem se rozhodnout, který z jeho báječných kousků mám radši. Notorious chybět rozhodně nesmí! Napínavý romantický thriller se pyšní hvězdnou ústřední dvojicí mých velikánských oblíbenců - Cary Grantem a Ingrid Bergmanovou, jo Hitchcock si to vždycky uměl vybrat:) Oba jsou skvělí! Cary zde, jako již mnohokrát, ukázal, že je všestranný herec, který září v komediích stejně jako ve vážnější poloze a krásná Ingrid je rovněž perfektní. Navíc mě potěšilo, že se ve vedlejší roli objevil skvělý Claude Rains, kterého jsme mohli vidět například v Pan Smith přichází nebo v Casablance. Filmu nemám absolutně co vytknout a jsem na tom stějně jako Hitchcockova dcera, která řekla, že pokaždé když Notorious vidí připadá jí lepší a dokonalejší. Kdo někdy koukal na Remingtona Steelea, tak si možná všiml, že má v seriálu ve svém bytě plákát filmu a často o něm nadšeně mluví:) Od slavné líbací scény přes nervy drásající návštěvu vinného sklepa až po skvělé bezvýchodnou poslední půlhodinu - Film miluju od hlavy až k patě!:) Hollywood ve své nejlepší formě! ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Špionážní film o napravené bad girl, zlých fašistech a o, jak už to ve špionážních filmech chodí, plánech v plánech jiných plánů. Ta hodná Ingrid Bergmanová tu hraje femme fatal. Ona ovšem prostě neumí být potvora a tak jí tu roli opravdu těžko uvěříte. Nejlepší Hitchcockův film to pro mě sice není (vede Psycho, Okno do dvora, Vertigo i třeba taková Marnie), ale přesto je to pořád kvalitní hitchcockovská podívaná a to znamená skutečně hodně ... Ty čtyři hvězdičky platí jen v rámci Hitchcockova díla, jiný režisér by za takové dílo mohl klidně dostat všech pět. (Pokud náhodou zrovna nemáte co dělat, tady nebízím jednu svou starou glosu, která se tohoto filmu dotýká.) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pověstný muž mi připoměl černobílé protektorátní a prvorepublikové snímky uváděné kdysi v cyklu filmů pro pamětníky. Moje maminka tehdy usedala k televizoru a zasněně obdivovala hvězdy stříbrného plátna a atmosféru příběhů, které se věru neodehrávaly v továrních halách nebo při obdělávání polních lánů. Věřím, že kdysi Pověstný muž úspěšně naplňoval představy o kvalitním noir thrilleru se špionážní zápletkou. Kdysi není dnes a celá ta historka ve mě budí prakticky nulové napětí i zájem. Zůstává přítomnost dvou legendárních herců a romantická linie jejich vztahu. Jestli na snímku i po těch letech něco funguje, tak to je charisma obou hvězd, za které si příznivci hvězdného páru s klidným svědomím libovolný počet hvězdiček přihodit. Osobně dávám přednost jiným žánrům a především jinému filmovému stylu. Celkový dojem: 45 %. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Hitchcocka normálně moc nemusím, ale tentokrát se mi moc líbil. V podstatě za to může skvělá Ingrid Bergman, co dokáže i z pochybné ženy udělat oblíbenou postavu. Na druhou stranu mi tam nějak vadil Cary Grant. V padesátých letech byli možná netaktní suchaři v módě, ale s mou představou hrdiny se zdaleka neshoduje. A to mám rád jak dobrodiné pacifisty, tak supercharismatické úchyláky. Příběh se mi taky z počátku nezdál, ale druhá polovina je už síla. Jen nechápu tu práci s hudbou... po závěrečné scéně snad nemůže ihned spustit zcela jinak naladěná hudba. To hned úplně změní, jak měl závěr vyznít. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zaujimave spojenie romantiky a spionazneho thrilleru, ktore ale pekne funguje. Druha polovica filmu nemala chybu hlavne vdaka stupajucemu napätiu.... 03.01.2009 ____ Cary Grant - (Devlin) +++ Ingrid Bergman - (Alicia Huberman) +++ Claude Rains - (Alexander Sebastian) +++ Louis Calhern - (Kapitán Paul Prescott) +++ Leopoldine Konstantine - (Anna Sebastian) +++ Produkcia: Alfred Hitchcock +++ Hudba: Roy Webb +++ ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Snímek se stal pro produkční společnost RKO jedním z nejúspěšnějších titulů roku. (Pavlínka9)
  • Alfred Hitchcock a Ben Hecht se radil s nositelem Nobelovy ceny Dr. Robertem Millikanem jak udělat atomovou bombu. On však odmítal odpoveď, nicméně oba utvrdil, že hlavní přísada, tedy uran, se může hodit do lahve s vínem. (Kulmon)
  • Devlin (Cary Grant) si s Alicií Huberman (Ingrid Bergman) ve filmu vyměnili do té doby nejdelší polibek filmového plátna. (Hans.)

Reklama

Reklama