Reklama

Reklama

Ingrid Bergmanová a Cary Grant v americkém špionážním filmu. Brzy po skončení druhé světové války je známý nacistický špion Huberman odsouzen americkým soudem. Jeho dcera Alicia se nemůže zbavit zklamání a pocitu viny z činnosti otce, o níž neměla vůbec tušení. S touhou na vše zapomenout se vrhá do víru života plného divokých večírků a alkoholu. Na jednom z nich se setkává s přitažlivým mužem, který jí není lhostejný. Později zjistí, že T. R. Devlin je americký agent. Alice chce vykoupit provinění svého otce a nabídne Devlinovi, že mu pomůže proniknout do centra německých špionů ukrývajících se v Brazílii. Proto se nakonec provdá za Alexandera Sebastiana, který žije v Rio de Janeiru, a získává díky němu přístup do tajné organizace...
Thriller režiséra Alfreda Hitchcocka zaujme působivým a vynalézavým zpracováním, skvělým scénářem a úžasným vedením kamery (Ted Tetzlaff). Vynikající jsou i herecké výkony Ingrid Bergmanové (Alicia), Caryho Granta (Devlin) a Clauda Rainse (Alexander Sebastian).
Film byl dříve uveden pod názvem Pověstný muž. Nepřesný překlad u nás před lety zavedli filmoví historici Jaroslav Brož a Myrtil Frída ve své knize 666 profilů zahraničních režisérů (A-Z). Ten byl pak postupně přejímán dalšími publicisty a historiky. Česká televize se rozhodla nyní snímek uvést pod názvem, který přesněji odpovídá ději příběhu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (207)

Matty 

všechny recenze uživatele

Truffautem asi nejobdivovanější černobílý Hitchcockův film je více romantickým dramatem než špionážním dobrodružstvím a spoléhá více na herecké představitele než na napínavé sekvence. Slovo „černobílý“ lze přitom uplatnit také na vykreslení charakterů, ale větší psychologická hloubka by podobně banální historce jenom uškodila. Hitchcock zde k nelibosti producentů i mnoha diváků využil jeden z nejnápadnějších MacGuffinů. Mnohé může zklamat, že je to celé jenom o dívce, která miluje muže a všichni ti nacisté, láhve s uraniem a jiné slibné záležitosti jsou zde jaksi navíc a jaksi k ničemu. Zcela jasné to musí být každému v závěrečné scéně, která mi osobně udělala obrovskou radost. Když jsem si říkal, že je to ten nejideálnější moment pro nápis The End, objevil se nápis The End. (Hitchcock pije šampaňské na společenské akci v Sebastianově sídle) 80% Zajímavé komentáře: Galadriel, Rocky88 ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přes vynikající obsazení, zajímavý příběh i zručnost a genialitu Alfreda Hitchcocka chybí Pochybné ženě více, než by si mnozí chtěli přiznat. Tempo a celá zajímavost příběhu se velmi rychle vytratila a spadla k relativně obyčejnému příběhu bez čehokoliv zajímavého. Agent se zamiluje do ženy, kterou přivedl do těžké situace špionky v manželství s nacistou. Noir mám velmi rád, ale poutavost a působivost jako by se z filmu kompletně vytratila a přes skvělé herecké výkony mi jako divákovi koukání na dobré herce příliš nestačí. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ale jo, vcelku kvalitni Hitch na pomezi 3* a 4*. Jeho priserne trademarky jako neustale hrani pred screenem (zejmena pri jizde v aute) se sice nezaprely, navic Ingrid Bergman fakt malo prehravala, nejake to relativne solidni napeti se ale nakonec dostavilo, diky spionaznimu undercover feelingu to bylo i docela zabavne a natocene to bylo jako vzdy zrucne. Sakra, tentokrat jsem ale zmeskal Cock cameo! 6/10 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Že by jeden z prvních špionážních filmů? Rozjezd je dost pomalý. Film se soustředí na mladou Alici, která je díky svým německým kořenům použita jako tajná agentka u Němců v Brazílii. Musí něco obětovat a to je sňatek s oním sledovaným Němcem. Vše jde jako po másle. Zkomplikuje to až její milostný vztah s kontaktem rozvědky. Podaří se jí vymanit ze spárů oněch Němců a zachovat si krytí? Je tam pár dobrých scén. "Máme dost šampaňského?" ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. Na mně trochu podivný mix čisté lásky mladé krasavice s americkým agentem, která vede k manželství s náckem kvůli špionáži. Ovšem s několika zapamatovatelnými scénami (SPOILER) - prohlídka vinného sklepa, prozření novomanžela ("oženil jsem se s americkou špionkou"), záměna káviček, nebo závěrečný sestup se schodů. A aby nedošlo k notorickým pověstem, film je skutečně o Pochybné ženě hrané Ingrid Bergmanovou - tedy láskou pochybné jen na tehdejší poměry, špionáží dodnes - a ne o Pověstném muži Cary Grantovi. Fascinující je, že anglický název filmu Notorious lze přeložit oběma způsoby, z nichž první znamená pohanu a druhý spíše pochvalu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=2G8HY1UDe7Q ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Na konci filmu si povšimněte režisérovy obchodní značky – zakončující scéna odehrávající se na schodech. (Trainspotter)
  • Alfred Hitchcock se ve filmu objeví jako muž popíjející šampaňské na večírku u Alexandra Sebastiana. (Kulmon)
  • Devlin (Cary Grant) si s Alicií Huberman (Ingrid Bergman) ve filmu vyměnili do té doby nejdelší polibek filmového plátna. (Hans.)

Reklama

Reklama