Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kypr, 1957. Ostrov je spravován britskými vojáky, již čelí stále častějším útokům kyperských nacionalistů. Mrtvých přibývá každým dnem, ale rozpálená země dál zůstává němá, obyvatelstvo partyzány buďto přímo podporuje, nebo alespoň o agresi mlčí, což vyšetřovatele majora McGuira (Dirk Bogarde) dohání téměř k šílenství. Po jednom z atentátů nedaleko domu doktora Androse (Joseph Fürst) si americká studentka historie Juno Kozani (Susan Strasberg) uvědomí, jak blízko ohniska konfliktu, jenž se jí dosud zdál tak cizí, se ocitla. Když večer v domě svého hostitele nechtěně objeví vůdce povstalců generála Skyrose (Grégoire Aslan), nejhledanějšího muže na ostrově, pochopí, jaké nebezpečí jí hrozí. (dopitak)

(více)

Recenze (3)

Johgas 

všechny recenze uživatele

Politický film o okupaci Kypru Brity. Odehrává se vroce 1957. Film je britský a je natočen z jejich pohledu, tzn. jako že máme fandit jim. Oni jsou ti správní chlapci, co vědí, co je pro obyčejného Kypřana správné. A budou nás poslouchat, i kdychom jich půlku pozabíjeli. Kypřani ale chtěli "jen" svobodu, nechtěli zákaz vycházení, omezení pohybu, domovní prohlídky bez povolení....film hodnotím špatně právě kvůli jednostrannému černobílému pohledu a náhledu očima okupantů, z bojovníků za svobodu dělá kriminálníky, nijak se nesnaží pochopit jejich motivace. Dirk Bogarde v roli velitele britské tajné služby má manýry ruských oficírů, které jsem viděla nesčetněkrát i u nás. Po mých vlastních zkušenostech tento film o okupaci a boji za svobodu nedokážu hodnott nezaujatě. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přesně takovéhle a jim podobné (či tento) filmy mám rád. Napínavé, akční, odehrávající se v atraktivním prostředí Středomoří, sálající sluncem a vyzařující "řeckostí". Dirk jako nekompromisní major má za zády armádu Její Výsosti, před sebou ovšem separatistické fanatiky, kterým spravedlnost ani pokojný život nic neříká. Až na menší oslí můstky ve scénáři postavené snad ve prospěch napínavosti velmi dobré. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama