Reklama

Reklama

Dívka, která odpustila nacistům

(TV film)
  • Velká Británie The Girl Who Forgave the Nazis
Velká Británie, 2016, 48 min

Obsahy(1)

V roce 2015 stanul před soudem v Německu 93letý bývalý nacista Oskar Gröning, známý jako osvětimský účetní, kvůli obvinění ze spoluúčasti na vraždě 300 000 maďarských Židů během druhé světové války. Ti, kdo přežili, byli předvoláni, aby vypověděli své příběhy. Holokaust je pronásleduje dodnes a tohle byla jejich poslední šance dosáhnout spravedlnosti. Jedna žena, která přežila Osvětim, však všechny šokovala. Eva Korová u soudu Gröninga objala a činy, které spáchal, mu odpustila. V dubnu loňského roku jejich fotografie v objetí zaplavily média. Dokument Dívka, která odpustila nacistům vypráví příběh o pozoruhodné skupině lidí, kteří přežili Osvětim a které rozdělil historický soudní proces, a také o pozoruhodné cestě, jež umožnila této dívence odpustit nacistům. (National Geographic)

(více)

Recenze (3)

Amper01 

všechny recenze uživatele

Nepředstavitelné, přesto tak osvobozující... Kdeže jsem to jen už slyšel...? Už to mám! Při Jeho vraždě ještě pronesl: Odpusť jim (mým vrahům), neboť nevědí, co činí... ()

popelka595 

všechny recenze uživatele

Tak si jenom říkám, že když dokázala odpustit paní Eva Kor, tak to dokážeme všichni. Celý dokument byl pro mě velmi nepříjemný, nemám ráda téma druhé světové války.. Kvůli čemu ale pro mě mělo smysl dokument dokoukat, byla tato slova paní Evy: "Nastal čas odpustit ale nikoliv zapomenout.. Do té doby jsem vždycky reagovala na to, co mi udělali jiní lidé. A mnohokrát jsem reagovala jako oběť. Nyní jsem udělala něco sama a dalo mi to sílu. Odpustila jsem a pochopila, že to, jak se cítíme, můžeme mít ve vlastních rukou. Setřásla jsem tak tím ze sebe obrovský tlak a hněv. Nejvíc jsem tím obdarovala sebe. Z mého pohledu je velmi smutné, že oběť zůstane obětí. Můžu udělat jen to, že jim ukážu, že existuje možnost výběru. Jsem přesvědčená, že odpuštění je nesmírně mocná věc.. Pokud budu žít dostatečně dlouho a budu o tom dostatečně mluvit, třeba to lidé zkusí, protože svět zoufale potřebuje odpuštění. A já chci, aby mi všichni pomohli zasít tato semínka míru po celém světě." Paní Eva už bohužel není mezi námi, ale nenechala tu toho po sobě zrovna málo.. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Posolstvom veľmi zaujímavý dokument, formou a obsahom taký priemer. Ono, nie sme veľmi zvyknutí, že by Židia niečo niekomu odpustili a preto je tento prípad šokujúci. Je to príklad pre nás všetkým, ako sa nenechať zaslepiť pomstou a nájsť v duši odpustenie, ktoré ako jediné prináša pokoj. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama