Reklama

Reklama

David Bowie: Ziggy Stardust & the Spiders from Mars

(koncert)
  • Česko Ziggy Stardust & The Spiders from Mars: The Motion Picture (více)
Trailer 1
Hudební / Dokumentární
Velká Británie, 1979, 90 min (Alternativní 102 min)

Obsahy(1)

Legendární vystoupení britského rockera z roku 1973, na kterém definitivně ukončil svou roli Ziggyho Stardusta... Nikdo z fanoušků, kteří dorazili 3. července 1973 do londýnského Hammersmith Odeonu na poslední koncert Ziggy Stardust tour Davida Bowieho, netušil, že bude svědkem jedné ze zlomových událostí kariéry britského rockera. Přestože postava Ziggyho Stardusta vynesla Bowieho po dlouhém snažení mezi rockovou smetánku, na konci svého vystoupení se s ní k překvapení všech v sále definitivně rozloučil. Režisér D. A. Pennebaker ve svém filmu zachytil nejen atmosféru samotného koncertu, ale i dění v zákulisí. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (21)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hang On To Yourself - Ziggy Stardust - Watch That Man - Wild Eyed Boy From Freecloud - All The Young Dudes - Oh! You Pretty Things - Moonage Daydream - Changes - Space Oddity - My Death - Cracked Actor - Time - The Width Of A Circle - Let's Spend The Night Together - Suffragette City - White Light / White Heat - Rock 'n' Roll Suicide ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Tenkrát to bylo úžasné, dnes možná trochu legrační, ale z hlediska kulturního, sociálního a sociologického nesmírně důležité. Glam otevíral dveře punku, protože přinesl estetiku neustálého sebe-vynalézání, estetiku rozostřování hranic mezi tím, co je akceptovatelné jako masová kultura a co už ne; estetiku dekadentní a extrovertní, estetiku zdánlivě chaotickou, mísící brutalitu, kabaretní úšklebek a existenciální osamělost (přihlášení se k Mechanickému pomeranči není náhodné); estetiku, jež kýč povýšila na umění, respektive nahlížela svět jako kýč a v jistých chvílích vytvářela skutečné a zcela nové hodnoty. I když osobně preferuji jiné Bowieho nahrávky, smekám. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jakože Bowie je samozřejmě neoddiskutovatelná legenda (pro mě určitě někde v top 10 inspirativních osobností), ale tohle je prostě dost nudně natočený a blbě sestříhaný koncert z jeho sice ikonického, ale v rámci celé Davidovy tvorby slabšího období. Živáky někde okolo Reality si s radostí pustím kdykoliv, ale na tohle už dnes prakticky nemůžu koukat (vizuálně to hrozně zestárlo a ty songy toho období jsou už omleté jak říční kamení. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Není to koncert, ale koncertní film. -------- V titulcích filmu uvedeno: český i originální název Ziggy Stardust; rok výroby 1982. (1973 sice proběhl koncert, ale film vznikl - podle anglické Wikipedie - ve zkrácené verzi jako hodinový koncert 1974. Devadesátiminutová verze, která obsahuje scény ze zákulisí - a kterou odvysílal v září 2023 ČTart -, údajně pochází z roku 1979. Každopádně asi bude existovat ještě jedna verze z roku 1982.) ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Fantastický koncert z počátku 70. let. Úžasný setlist, jenž je tvořen především skladbami z alb "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars", "Aladdin Sane" a "Hunky Dory", dojde ale i na tituní skadby ze "Space Oddity" a "The Man Who Sold the World" a několik cover verzí (např. The Rolling Stones, The Velvet Undeground). Samotný koncert je špičková a perfektně sehraná glam rocková show, samozřejmě v čele se samotným Bowiem. Songy jsou naživo zahrané s maximální energií, některé tak perfektně, žepřekonávají i studiovou nahrávku (Space Oddity), doprovodná kapela The Spiders from Mars hraje taktéž s plným nasazením, nejde nezmínit především vynikajícího kytaristu Micka Ronsona. Naprostá špička z koncertních záznamů Davida Bowieho (lepší je snad pouze záznam z Reality Tour), závěrečná Rock 'n' Roll Suicide celému koncertu nasazuje korunu. Plných 5*. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama