Reklama

Reklama

Okno do dvora

  • USA Rear Window (více)
Trailer 2

Fotograf J. B. Jeff Jeffries (James Stewart) je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo. Jeho společníkem se v dlouhých chvílích stane okno vedoucí přímo do dvora, odkud má Jeff výhled do bytů svých sousedů. Sledování osudů nájemníků z protějšího domu ho pohltí natolik, že začne podezřívat jednoho z nich z vraždy své manželky. Jeffries se spolu se svou elegantní přítelkyní (Grace Kelly) pustí do odhalování zapeklitě složitého řetězce událostí... Událostí vedoucích k senzačnímu a strhujícímu konci. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (67)

  • Celosvětová premiéra proběhla 4. srpna 1954 v New Yorku. (Varan)
  • L. B. Jefferies (James Stewart) šmíruje sousedy teleobjektivem 400mm Fern-Kilar od německého výrobce Kilfitt München, vynálezce makroobjektivů a zoomů. Objektiv je posazen na tělo Exakta Varex VX, zřejmě nejúspěšnější poválečnou německou zrcadlovku vyráběnou firmou Ihagee (Drážďany, NDR) na počátku 50. let, hojně vyváženou na americký trh. Ovšem v tomto případě rekvizitáři jméno výrobce přelepili černou páskou. Dále ve výbavě fotografa vidíme Meyer Optik Görlitz Trioplan 50mm, který se dodnes těší značné oblibě mezi uměleckými fotografy díky své specifické kresbě. Dohromady se jedná o velmi realistickou a věrohodnou výbavu skutečného akčního fotografa 50. let. (Ještěřák)
  • Ve studiu byly nainstalovány čtyři druhy osvětlení, aby navozovaly atmosféru rána, odpoledne, stmívání a noci. (M.B)
  • Film obsahuje pouze diegetické zvuky: všechna hudba, hlasy a ostatní zvuky pocházejí ze světa vybudovaného filmem a jejich původci jsou přítomni na scéně. Výjimku tvoří orchestrální hudba, doprovázející první tři záběry. (Morien)
  • Jediný film, ve němž lze spatřit Grace Kelly (Lisa Carol Fremont) s cigaretou. Jinak ve filmech zásadně odmítala kouřit. (Morien)
  • Alfred Hitchcock spolupracoval s Grace Kelly už ve svém předchozím snímku Vražda na objednávku (1954). Uchvátila ho natolik, že jí osobně vybíral všechny šaty. Když jako Lisa Carol Fremont líbá L.B. 'Jeffa' Jefferiese (James Stewart) na čelo, opakoval Hitchcock tuto scénu sedmadvacetkrát. Dlouhý čas a důkladnou péči věnoval režisér i detailům zapínání hereččiných střevíců - přitom se tyto záběry nikdy nepoužily. (Mirokukii)
  • Alfred Hitchcock kontroloval i ty nejmenší detaily. Když zabíral Lisu Carol Fremont (Grace Kelly) v průsvitné košilce, sjel ji pohledem a řekl: "Ta podprsenka nevypadá moc dobře, budeme tam muset něco přidat." Herečka nakonec odmítla vycpávky, jen s kostymérkou provedla menší úpravy. Když poté vkročila na scénu, Hitchcock spokojeně prohodil: "No vidíte, jaký je to rozdíl!" (Epistemolog)
  • Alfred Hitchcock chtěl nejdříve točit v lokalitě Greenwich Village, ale nakonec zbudoval ozvučenou scénu v ateliéru č. 18 studia Paramount. Natáčelo se od 27. listopadu 1953 do 13. ledna 1954. (Epistemolog)
  • Když v roce 1998 uvedl Americký filmový institut premiéru zrestaurované verze filmu, chtěli pořadatelé pozvat některé členy štábu. Podařilo se jim ale zkontaktovat pouze Georgine Darcy (slečna Torso), tanečnici a jednu ze sousedek, o něž se zajímal L.B. 'Jeff' Jefferies (James Stewart). (Pavlínka9)
  • Lisa Carol Fremont (Grace Kelly) v závěru "čte" knihu „Beyond the High Himalayas“ od Williama O. Douglase. (Pavlínka9)
  • Alfred Hitchcock později přiznal, že mu jako inspirace posloužil případ dr. Hawleye Harveyho Crippena (1862-1910). Doktor podle původního výkladu žil s neúspěšnou varietní zpěvačku Corrine 'Corou' Turner, vystupující pod pseudonymem Belle Elmore. Když její finanční nároky narostly do neúměrné výše, otrávil ji, rozřezal její tělo a řekl policii, že ho opustila s uměleckou společností a přestěhovala se do Los Angeles - to se stalo v roce 1910. Zbytky ženského těla pak byly nalezeny ve sklepě Crippenova domku (Hilldrop Crescent) až při čtvrté policejní prohlídce. Doktor byl dopaden na palubě parníku Montrose plujícího do Kanady v doprovodu své sekretářky a milenky Ethel 'Le Neve' Neave - jednalo se o vůbec první případ v historii kriminalistiky, kdy byl pachatel dopaden díky využití bezdrátové telegrafie. Crippen byl odsouzen k smrti, Ethel Neave byla zproštěna obvinění. Na začátku 21. století díky testům DNA jeho příbuzní požadovali revizi procesu. (Robbi)
  • Když Lisa Carol Fremont (Grace Kelly) pronáší větu: "Z průšvihu je vždycky zachrání jejich ženský pomocník Pátek," odkazuje tím na detektivní komedii Jeho dívka pátek. (Hwaelos)
  • Obsazen byl i Joe Flynn, ale scéna s ním byla nakonec vystřižena. (džanik)

Související novinky

Amy Adams bude ženou v okně

Amy Adams bude ženou v okně

27.07.2018

Režisér Joe Wright (Pýcha a předsudek, Anna Karenina) si jako svůj další projekt vybral adaptaci knihy The Woman in the Window, která neskrývá svou inspiraci v hitchcockovském thrilleru Okno do dvora… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama