Reklama

Reklama

Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský

Trailer

Obsahy(1)

Střihový dokument nabídl na sklonku života velkou příležitost nestorovi českého herectví Vlastimilu Brodskému (*15. 12. 1920 – †20. 4. 2002). Nejde totiž jen o tradiční vzpomínání pro kameru. Snímek je postaven především na vtipných, sebeironických průpovídkách Brodského, v nichž glosuje svou uměleckou dráhu i životní zákruty. Režisér Ondřej Havelka neváhá nechat jeho postřehy zaznít ani v příhodných inscenovaných mezihrách. Pro mnohé může být překvapením až morbidní humor, díky němuž se herec vyrovnával (podle vlastního přiznání už několik desetiletí!) s vědomím blížícího se konce. Tímto zpola odevzdaným, zpola provokujícím tónem ovšem prozrazoval, že si do nejmenšího detailu uvědomoval mýtotvorný charakter svých výpovědí – ani na okamžik nevypadl ze zvolené role bručivého dobrosrdečného staříka. Svérázné životní bilancování doplňuje detailní procházení Brodského hereckou dráhou prostřednictvím jeho vážných i komických filmových rolích, s nimiž se po řadě let konfrontuje na filmovém plátně. Řada z nich mu vynesla nepolevující přízeň publika jeho hereckému umění a také mezinárodní renomé, o čemž svědčí Stříbrný medvěd z berlínského festivalu za titulní úlohu ve filmu Jakub lhář a Zlatou nymfou z Monte Carla oceněná role Fendrycha v televizní inscenaci Tažní ptáci. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (29)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Brodský so svojím príjemným prihováraním sa divákovi nepotrebuje v dokumente takmer žiadneho sprievodcu. Ten za celý čas položil asi len tucet otázok, celý film patrí Brodskému, jeho svojskemu humoru a ukážkam z jeho filmov. Nie každý film je v komentári pomenovaný, takže poslúži aj ako test filmový znalostí pre fajnšmekrov. ()

Pasternak 

všechny recenze uživatele

Až dojemné. Velice propracované ( děkuji pane Havelko ) a o velikém mistrovi ( děkuji za vše pane Brodský ). k tomu už se dá jen říct, že měl pan Broský štěstí, že přestože nám odešel, dostal příležitost se zdařile rozloučit v Babím létě. Pan Sovák to štěstí neměl...PANE BRODSKÝ, NEZAPOMENU NA VÁS, NIKDY! ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

70%. Zajímavý pohled na herce, který o několik let později zemřel... přestože je po formální stránce podán velmi zajímavě, zamrzí, že u jednotlivých ukázek není napsáno, ze kterého filmu pocházejí (závěrečné shrnutí v titulcích moc užitečné není) a také že přehled Brodského kariéry končí kolem roku 1969 Skřivánky na niti a Hajajou - že by chtěl upozornit pouze na těch "pět či šest ze stopadesáti, které se povedly?" Nebo to byl dramaturgický záměr Havelky, protože "v sedmdesátých a osmdesátých letech úroveň české kinematografie poklesla"? ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ondřeji Havelkovi se podařilo dostat skutečně hodně blízko naší herecké legendě a jím stavěný filmový pomník je sice naoko pompézní, ale hned v následujícím záběru je mramor rozbit a shozen nějakým téměř cynicky vyznívajícím výrokem mistrovým či obrazem s absurdně humorným rámcem (Bróďa v letecké kombinéze sedící na místě někdejšího Stalinova pomníku je vrcholem...). Je zajímavé poslouchat ten šibeniční morbidní humor Vlastimila Brodského, hlavně s vědomím, že o necelé tři roky později ukončí svůj život sám dobrovolně svou vlastní rukou... Podobné filmy: Tatínek ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Laskavý dokument o jedné z největších postav českého filmu. Úspěšně se vyhnul syndromu "mluvících hlav", místo toho nabízí neustálé prolínání dialogů s panem Brodským na místech jemu blízkých s ukázkami snímků, v nichž hrál. Soustředí se čistě na hereckou kariéru, doplňovanou postřehy, pocity a názory. Krásné a krásnější tím víc, čím raději jste pana Brodského měli. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama