Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský Špión (John Gielgud) sa vydáva do Švajčiarska, aby zlikvidoval nepriateľského agenta. Tu sa k nemu pripája krásna blondýnka (Madeleine Carroll) a dvojica, predstierajúc manželský pár, pokračuje v misii spoločne. (POMO)

Recenze (27)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Parádní Mistr. Ve špionských hrátkách možná kapku naivní, ve filmařském řemesle zcela precizní. Zpočátku jen humor i napětí nepostrádající lehký příběh se v jediném krutém okamžiku mění v nekompromisní drama s dilematem ne nesrovnatelným s hamletovským "Být či nebýt?" Síla oné chvíle pak trochu vyšumí v mírně laciné romanci, ale její stín nad hlavními hrdiny zůstane až do samotného závěru, v němž se teprve bude lámat chleba a možná i charaktery... Tajná čtyřka. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

Matty 

všechny recenze uživatele

V Tajném agentovi je mnohem více humoru než bývá u obvyklého thrilleru zvykem, což poněkud znevažuje závažnost tématu, a thrillerové prvky jsou spíše pouhým „dochucovadlem“ ústřední romanticko-komediálně-mysteriózní zápletky, jež je zcela v režii výborných herců (aniž bych chtěl nějak degradovat práci samotného Hitchcocka). Peter Lorre si zahrál více než jen „komického přihrávače s legračním španělským přízvukem“, pokud jste jej viděli v M, možná stejně jako já nebudete věřit, že je to ten stejný herec. Jména ostatních herců nejsou příliš zvučná, zpravidla ani nehráli v jiném významnější filmů, do svých rolí se však hodí perfektně. Tajný agent jakoby mnohdy neměl vyjasněnou vlastní žánrovou příslušnost, z jednotlivých žánrů sice vytváří dostatečně konzistentní „hmotu“, ale ve výsledku není dostatečně napínavý, vtipný, ani romantický, je prostě jenom vcelku dobrý. (Hitchcocka si můžete všimnou okolo osmé minuty filmu, když schází po lodní lávce). 75% ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle je taková žánrová všehochuť, něco černého humoru, trochu romantiky, nějaké to dobrodružství a dojde i na drama s napětím, mně to sedlo.. John Gielgud se mi v roli tajného agenta líbil, působil na mě sympaticky a příjemně, Madeleine Carrollová si vystačí s tím, že je hezká a občas vtipná, rozhodně nic nekazí, no a Peter Lorre je svojský, občas mě upřímně odbourá, jindy mi nesedne.. Celkový dojem velmi dobrý, mám pro tyhle staré kousky holt slabost.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní špionáž, která má celou řadu nadprůměrných okamžiků, jako např. lanovka a výšlap do hor či finální zjištění a konec ve vlaku. Alfred Hitchcock opět dokázal naservírovat výbornou atmosféru, příjemnou romantickou linii na pozadí dramatického příběhu, skvěle zvolil prostředí i herce a docela se mu zdařilo i vygradovat napětí. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Úvod velkým příslibem zábavy - záměrně oznámí smrt vojáka, ze kterého pak udělají agenta, pošlou ho s jedním pošukem na akce, navíc se k měu kvůli zástěrce přidává krásná "manželka". Takže další příslib zábavy i romantiky. A začne něco, co není úplně nuda ale nedá se říct, že by mě to bavilo. Buď chybí napětí nebo síla příběhu, prostě cokoli, čeho bych se chytil a neproplul jen bez zájmu stovky mil kolem filmu. # [viděno: monitor, 2.0->5.1] # příběh 6 | humor 1 | akce 1 | napětí 2 | pustil bych si znovu 4 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Film vychází ze dvou krátkých povídek Somerseta Maughama, a to „The Traitor“ a „The Hairles Mexican“, který byly součástí sbírky Ashenden. (Pavlínka9)
  • Hitchcock nebol spokojný s realizáciou diela: „Film sa nepodaril, hoci v ňom bolo mnoho nápadov. Viem prečo – v dobrodružnom filme musí mať hlavná postava nejaký cieľ, je to vitálne dôležité pre rozvíjanie príbehu a pre spoluúčasť divákov, ktorí musia hrdinu podporovať a, povedal by som, takmer pomáhať pri dosiahnutí tohto cieľa. V tomto filme má síce John Gielgud splniť určitú úlohu, ale protiví sa mu, snaží sa z nej vyvlieknuť. Bolo mu uložené zabiť, a to je záporný cieľ, z ktorého vzniká dobrodružný film, ktorý nejde dopredu, ale mieri do prázdna. A druhou slabou stránkou filmu je prebytok irónie, osudovej irónie.“ (Biopler)
  • Němka Lili Palmerová zde ztvárnila svoji vůbec první anglicky mluvenou roli. (ČSFD)

Reklama

Reklama