Reklama

Reklama

Řím: Impérium bez hranic

(seriál)
  • Česko Řím: Říše bez hranic (více)
Velká Británie, 2015, 4x60 min

Režie:

Chris Mitchell

Scénář:

Mary Beard

Hrají:

Mary Beard

Obsahy(1)

Mary Beard se vydává na vzrušující cestu, při níž cestuje ze Španělska do Íránu, z Egypta do Skotska a z Tunisu do Řecka, aby zodpověděla pár fascinujících otázek o dávném Římu. Prozkoumá jeho vznik, úspěchy, pády a dědictví pro dnešní svět – nejen technologie a stavby, silnice a zákony – ale také vliv na království, jež se po jeho pádu utvořila. Žádný seriál se nikdy předtím nepodíval tak komplexně a epicky na celou říši. Série se přesouvá od dávného k modernímu, od velkých bitev a velkých jmen římské historie k příběhům nevýznamných lidí, kteří vše udržovali v chodu a zanechali svůj otisk společně s Caesarovým, Hadriánovým nebo Konstantina Velikého. Série se také vypořádá s největší hádankou ze všech, na niž nemáme definitivní odpověď: proč se Řím stal tak rozlehlou říší? A proč zanikl? (Viasat)

(více)

Recenze (8)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Zajímavý styl průvodkyně, která nijak nezastírá svůj věk. Velice hezký dokument, díky tomu, co obsahuje i co neobsahuje. Co v něm (ku prospěchu věci) není: vložené scény s herci, digitálně namalovaná města, banality. Co v něm je: výborný výběr krásně nasnímaných lokací, soustředění na podstatné otázky, mnoho svěží podání, množství poutavých detailů, jež ikustrují velký koncept. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Zajímavé informace, dobře udělaný dokument....jen nechápu proč 80% stopáže musím koukat na detailní záběry neobyčejně odborné šedivé mužatky, jak křečovitě cení svoje žlutý zuby. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Stará Mary ukazuje stopy po starověkých Římanech nejen v Římě, ale různě, třeba v Tureckém Efesu nebo třeba ve Španělsku, kde nechal výrazné stopy Hadrián. Tahle místa se dají dnes už běžně navštívit s cestovkou, ale nikde k tomu nedají takový výklad. A já dám 4 frčky, protože mě se to líbí a hotovo. 71% ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Šarmantná Mary Beard (známa z podobného seriálu Meet the Romans) a jej interpretácia cesty Ríma k moci. Pohľad na známe fakty optikou duchaplnej feministky - profesorky zaoberajúcej sa starovekými dejinami, navyše obdarenej úctyhodným darom reči nenechá diváka usnúť v kresle. Tento seriál nie je postavený na dych berúcich 3D efektoch niekdajších architektonických skvostov ani na dramatizácii dôležitých udalostí. Pridanou hodnotou tohto seriálu je tu kombinácia šarmu, kultivovaného rečového prejavu a zaujímavých interpretácii známych historických faktov. Divák tak dostane v priebehu 4 častí komplexný pohľad na rozpínanie Ríma a jeho jedinečnosť. A to všetko bez nejakej americkej bombastickosti, v intencii tej najlepšej tradície britskej BBC. Hlavným nosným motívom tak ostáva vzťah Rimanov k cudzincom a ich schopnosť absorbovať cudzie kultúrne podnety. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Někde pode mnou to bylo napsáno mnohem hůř, já to tedy zopakuji slušněji - dokument je zajímavý a člověk se dozví mnoho netušeného, včetně rozlehlého putování napříč kontinenty. Nicméně sáhodlouhé vyprávění Mary Beard je spíše únavné a nezáživné a je škoda, že ho není méně. Při každé větě vypadá, jako by umírala a celkově je pohled na ni a její vyprávění spíše nezajímavé. ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama