Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
Česko, 2001, 80 min
Jitka NěmcováHrají:
Vladimír Dlouhý, David Prachař, Ilona Svobodová, Milena Dvorská, Jana Andresíková, Otakar Brousek st., Petra Jungmanová, Viktor Limr, Oldřich Vlček, Ludmila Zábršová - Molínová, Ondřej Sokol, Zuzana Dřízhalová, Alena Procházková, Zbyněk Fric, Karel Bělohradský, Jiří Dvořák, Martin Kolár, Karel Hovorka ml., Lenka ŠindelářováObsah
Na začátku filmu je nalezena mrtvola majitele autoopravny Martina Horáka (David Prachař). Zdánlivě jasný případ nehody se však nezdá detektivovi Pavlu Vondrovi (Vladimír Dlouhý). Poté začne retrospektivní detektivní příběh, na jehož začátku je nalezena mrtvola Jany Jarolímové, která podle všeho spáchala sebevraždu. Tomu ale odmítá uvěřit její sestra překladatelka Eva (Petra Jungmanová), která se rozhodne na vlastní pěst zjistit, co se vlastně stalo... (Sarkastic) -
Starší manželé jdou ráno kolem domu podnikatele Martina Horáka. Ke svému důchodu si přivydělávají tím, že u pana Horáka uklízejí. Je jim nápadné, že venku nepobíhá jeho pes. Paní to nedá a jde se podívat, co je toho příčinou. Nachází pana Horáka mrtvého ve vaně. Vzhledem k tomu, že ve vaně je elektrický holící strojek a zrcátko, policie odhaduje, že příčinou smrti je úraz elektrickým proudem. Tuto domněnku potvrzuje lékařská zpráva. Policie případ uzavírá jako nešťastnou náhodu. Tento závěr podporuje i skutečnost, že v krvi zemřelého je alkohol. Na první pohled jasný případ se však začne, díky osudu psa pana Horáka, nečekaně zamotávat. (Siegmund) -
Televizní film, který chce navázat na tradici kvalitních českých detektivek. Zda bylo toto úsilí korunováno úspěchem, to ať posoudí divák sám. V každém případě se jedná o nevšední dílko. Základem je vražda a sebevražda dvou lidí, přičemž karty příběhu jsou odkrývány retrospektivně - to zvyšuje napětí. Ve vaně bytu je identifikované tělo mladého muže, nejevícího známky života. Poté je nalezena mrtvá dívka, která se zabila dobrovolným pádem ze střechy domu. Dva různé případy mají stejné kořeny a je na mladém detektivovi, aby je odhalil. Svá vyšetřování začíná u sestry mrtvé dívky. Její chování je sice poněkud zvláštní, to však nezabrání tomu, aby mezi těmito opuštěnými lidmi nezažehla jiskra vášně. Vztah však nemá ani šanci se zrodit, protože detektiv kousek po kousku odhaluje další souvislosti a nakonec se dostává zdárně ke konci. Zůstává však otázkou, zda si takový konec přál... (Véronique)
sportovec
Na polistopadový úhor slušný scénář, na kterém se Němcová mohla vyřádit a naznačit, že i dnes lze tvořit, byť ve velmi strohých limitech. Podařilo se jí výchozí poněkud topornou fabulaci oživit a s využitím kvalitních hereckých výkonů (relativně nejvíce prostoru se dostalo znamenité brněnské herečce Petře Jungmanové) vytvořit vcelku zajímavý příběh s určitou pachutí zvrácenosti a zpustlosti na moderní způsob. Ani náznaky intimních vztahů mezi vyšetřovatelem-kriminalistou a hlavní hrdinkou nevyzněly jako křoví do počtu. Poměrně působivý byl i závěr. V pomyslné kategorii dlouhodobého televizního průměru se jedná o zajímavý čin. Bohužel nikoliv o čin mimořádný a ojedinělý. Ale to už není režisérčin problém. Dokázala totiž víc, než se dalo čekat. Na smutné pravdě, že dnes musíme být vděčni leckdy se zaťatými zuby, však - bohužel - ani DEN nemůže změnit nic.(9.8.2008)
tahit
Je jisté, že detektivní film je v TV žádaným produktem. Česká detektivka obzvlášť. Jenže vymýšlet nové a neotřelé kombinace není snadné. Tato detektivka byla pro mě zážitek, velice civilní, zápletka logická a řešení pravděpodobné. Herečka Petra Jungmanová to zahrála bez laciného kýče a skvěle.(9.8.2008)
Deimos
TV/// Obsazení 5/10 Děj 6/10 Hudba 5/10 Efekty 5/10/// +příjemně civilní, kvalitní detektivka, originálně zfilmované, Petra Jungmanová podala dobrý výkon -žádný z mích oblíbených herců, trošičku mi to přišlo zdlouhavé i přes krátkou stopáž/// Zajímavým způsobem natočená deketivka. Děj je retrospektivní. Nejprve se vyšetřovatel dostane na místo zločinu a teprve potom je děj odvyprávěn od začátku a jsou nám představeny všechny události, které vedli a nebo předcházeli zločinu. Závěrečný zvrat je příjemně překvapivý./// Celkem 54%///(10.8.2008)
Sarkastic
Asi jsem čekal více. Na filmu byl vlastně nejlepší konec (zbytek filmu jsem se více méně nudil). Polemizovat o tom, že člověk, který úmyslně a vědomě nakazí jiného člověka takovou nemocí jako je AIDS, je přinejmenším bezohledné hov...ovád, snad ani není potřeba. Abych pravdu řekl, herecké výkony mě moc nechytly, hudba také nic extra, takže jen díky tomu konci to je ještě průměr.(11.8.2008)
LiVentura
Poměrně slušný český snímek o vztazích.(16.8.2010)
veronikav
Hodně povedená detektivka :-) Je to trochu jiné pojetí , ale stojí za zkouknutí. Navíc pointa ... kdyby to tak chodilo :-))(17.6.2010)
Siegmund
Film mě překvapil několika věcmi. Především pak skvělými hereckými výkony, zajímavou zápletkou i jejím úspěšným rozpletením s nulovým výsledkem. U filmu jsem se rozhodně nenudil. Na mnoha místech na mne velmi rušivě působila hudba. Dokonce mě film přiměl k přemýšlení i po svém konci. Jenže ouha, na řadu otázek, které ve mně po skončení filmu zbyly, jsem nenašel odpověď do teď. Třeba se najde někdo, kdo mi na ně odpoví. 1. Policejní vyšetřovatel čeká v bytě Jany Jarolímové na její sestru, aby jí sdělil, že její setra Jana spáchala sebevraždu. Když Eva dorazí, vedou spolu rozhovor, při kterém se Eva napije ze sklenice nápoje, který si nenalila. Že by si ho připravila do sklenice už ráno? 2. Proč Jana Jarolímová páchá sebevraždu, když si není jista, že je HIV pozitivní? 3. Policejní vyšetřovatel sděluje Evě Jarolímové, že výsledek testu na HIV její sestry Jany byl negativní. Není však možno, že výsledek testu byl negativní jen proto, že se nákaza dá testem poznat asi až po šesti týdnech? 4. Proč šla Eva Jarolímová na pohřeb Martina Horáka? 5. Proč šel na pohřeb Martina Horáka policejní vyšetřovatel? 6. Proč předkládá policejní vyšetřovatel fotku Evy Jarolímové lidem, kteří bydlí v bytě, v kterém kdysi bydlel Martin Horák? 7. Kde vzala Eva Jarolímová v koupelně baterku, když ji do koupelny nikdo nepřinesl? 8. Proč se, po vhození elektrického strojku do vany „vyrazily“ pojistky v celém bytě a ne jen v okruhu zásuvek, v kterém byla i zásuvka koupelny? 9. Proč „vyražení“ pojistek způsobilo i zhasnutí svíčky, která předtím hořela na okraji vany? 10. Když byla policie v koupelně, světlo v domě již fungovalo. Ovšem holicí strojek ještě pořád ležel ve vaně s vodou. Tentokrát však už pojistky „nevyrazil“. Jak je to možné? 11. Když byla policie v koupelně, svíčka na okraji vany opět hořela. Že by si ji policisté zapálili, aby na práci lépe viděli?(10.8.2008)
Iks
Za mě 3,5 , za přítelkyni 4*. Film s velmi zajímavým námětem o tom, kdy je vražedkyně znázorňována jako dobro, a oběť, jako zlo. Muž šířící úmyslně virus HIV by si ani nic jiného nezasloužil. Rozhodně stojí za skouknutí. "Vítejte na palubě".(9.8.2008)
A.L.E.S.
Možná přeháním, ale tenhle snímek jsem si celkem užil. Prvně jsem si přečetl komentáře a velice mě překvapil kolega Siegmund, který zde vypsal pár postřehů z filmu. Upřímně, ničeho takového jsem si nevšiml, i když jsem to viděl. Snažil jsem se během děje pochopit, co se vlastně stalo a co se bude dít dál. Zaskočily mě přeskoky mezi současností a minulostí v situacích, které se odehrály před vraždou movitého Horáka, poté už jsem si na ně zvykl a dá se říct, že bych podobný děj dokázal srovnat s epizodou mých oblíbených Krajních mezí. Právě takto konstruovaný děj donutí diváka koukat se až do konce a přemýšlet, jak příběh dopadne. Naprosto mě ale překvapilo konečné rozuzlení a právě za toto je těch 5 hvězdiček. Žasnul jsem i pár okamžiků po titulcích. Z jediného důvodu. Detektivních filmů, neřku seriálů, je nespočet. A vymyslet další originální děj a zápletku dá už docela zabrat.(12.8.2009)
jatamansi
Stabilní zvyky porušeny a něco není v pořádku. Pes není venku a ve vaně je mrtvola. K tomu vlezlá – řekněme raději všímavá – sousedka. V rámečku chybí fotky. Dlouhý jako celkem civilní a pravděpodobný vyšetřovatel. Jen nevím, jsou-li dnešní policisté tak ohleduplní a se zájmem o pozůstalé. Snad jen to neustálé kolísaní mezi z černobílé na barevnou a naopak si autoři mohli odpustit. Klíčem asi bude příliš rychle vyzvednutý rotvajler z útulku. Nešvar nejen českých filmů – hudba je místy tak hlasitá, že přes ni není dobře rozumět slovům. Stejně tak příliš řvavá a dramatická a ve vypjatých situacích příliš dlouhá. Jungmanová je vážně dobrá, předvádí škálu přesvědčivých výkonů v různých převlecích. Jako uťáplá těhule je bezchybná, stejně jako sexy vamp v červeném. Paruky jí vyloženě sluší. Nebýt kamaráda a ctitele Petry Jungmanové, asi bych se na to nedívala, prostě by mi to v programu uniklo. Neb český film obecně a inscenace ČT nepatří právě k mým oblíbeným. Potažmo Vladimír Dlouhý. Musím uznat, že zde jak on, tak jeho životní partnerka podali soustředěný, přirozený, civilní výkon. Pravděpodobný, žádné přehnané herectví nováckého, nedej bože primáckého typu. V epizodní roličce charismatický Jiří Dvořák. Prachař špatný nebyl, ale za tandemem Dlouhý – Jungmanová přece jen zaostával. Scénář nosný, celkem pravděpodobný (i když Kopytem sem, kopytem tam už tady bylo). Dialogy uvolněné a plynoucí, střídmé a věcné. Apointa jako třešnička na dortu.(13.10.2008)
Véronique
Chtěla jsem dát "zasloužené tři hvězdy" a o nic více, ale konec mě tak trochu zviklal. Každá detektivka by měla mít překvapivý konec. Což se zde - ačkoli tomu průběh filmu nenasvědčoval - docela povedlo. Ale místo mezi začátkem a koncem se dalo využít lépe. Proto zůstávají ty tři hvězdy, ale kdyby to šlo, dám tři a půl - vyjádřeno číselně 65%. Věta "Vítejte na palubě" mi doteď nahání husí kůži...(9.8.2008)
Lish84
Zprvu to vypadá na klasickou detektivku s obvyklým schématem: detektiv obchází, vyptává se a postupně odhaluje. Záhy se ale hlavní postavou stává mladá žena, detektivka dostává přívlastek psychologická a v tomto případě to bohužel znamená snížení tempa a napětí. Příběh sám o sobě ale není špatný - totožnost pachatele lze sice vytušit brzy a snadno, ale tvůrci naštěstí nemají diváky za hlupáky a v závěru dovedou překvapit a zapůsobit odhalením jedné důležité skutečnosti (a protože jsem od prvního zhlédnutí konec úspěšně zapomněl, byl jsem překvapen i podruhé :). Ovšem je to spíše námět na jeden díl nějakého seriálu. Nedávno jsem sledoval slovenské Mesto tieňov a do něj by se tento příběh přesně hodil - a mnohem více by v rámci padesátiminutové epizody zapůsobil. Tvůrci Dne, kdy nevyšlo slunce si sice místy zajímavě pohrají s kamerou, ale jsou to spíše samoúčelné hrátky a téma filmu tím nijak umělecky nepovýší (o což se asi snaží).(11.8.2008)
Leila75
Nemám ráda kriminálky,kdy od začátku vím jak to skončí.(16.8.2008)