Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dobytí severního pólu překonává v mých očích jenom jediná hra, a sice Záskok. Ryzí nadšená ochotničina, České Budějovice, Karel Infeld Prácheňský a jeho brutálně přesvědčivé hlody (tedy pokud ho hraje Zdeněk Svěrák, nic ve zlém vůči alternacím, ale to je jako kdyby matku Žílovou nehrál Miloň Čepelka), a hlavně zvědavý invalida Jirka Karásek mimo jiné jako extra hlasitá nápovědka... prostě nemůžu jinak. 100%ních 100%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Jak se daří nebožce, pane doktore?“ Mistra velkých emocí na malé scéně Karla Infelda Prácheňského, trefnou parodii talentovaného herce, je v podání Zdeňka Svěráka radost pozorovat. Nemám námitek proti tomu, že si valnou část představení ukradnul pro sebe, zamrzelo mne jenom zbytečně mnoho vtipů založených na Prácheňského dokonalé nepřipravenosti (později dochází i k nadužívání zprvu geniální postavy „zvědavého invalidy Jirky Karáska“). Vypiplanost rovnoměrně rozložených slovních vtipů je opět obdivuhodná, přednáška (s užitečnými radami pro obzvlášť neschopné herce) dlouhá tak akorát. Nadějné představení zneuznaného velikána českého divadla se tak nakonec přece jen mění ve hru, při níž „nezůstane jedno oko suché“. Nepůjde ovšem o slzy dojetí. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, Infernor ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

PODRUHU BÁRTO, CO SE DĚJE, TY SE SMĚJEŠ? JO TAK, TY PLÁČEŠ! Mám jeden divadelní sen: vidět na vlastní oči, jak Zdeněk Svěrák exceluje v této hře v roli Karla Infelda Prácheňského. Ale protože je to do Prahy daleko a na zájezd s touto dokonalou hrou jsem ještě nenatrefil, musím se zatím spokojit s audiovizuálním záznamem. PS: 23.5.2010 se mi divadelní sen splnil! ;-) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jedno z toho nejlepšího, co kdy Cimrmani stvořili. Totální humor, založený na osobnosti Zdeňka Svěráka v roli herce Prácheňského. Ovšem i další herci doslova excelují - Petr Brukner coby "krasavice" Vlastička, Bořivoj Penc coby doktor s hříchy mládí, Marek Šimon se svým tajemstvím, zvědavý invalida Karásek a.k.a. Jan Kašpar, no a samozřejmě Miloň Čepelka, zamilovavší se na první pohled. Je to zkrátka skvělá legrace a zcela po zásluze se tak Záskok řadí mezi klasiku českého humoru. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ech drahý Potapiči, už několik let se koukám na tuhle hru a nemůžu se vynadívat. Pokladnice nádherných gagů a divadelních perel, které jsou cimrmanovským humorem spojeny do kouzelného šperku. Mrštíkové sebou mrskají v hrobě, Jirásek ječí hrůzou, Stroupežnický (milý Láďa) z hrobu vstává a chystá se ty naše divadelní furianty strašit. A český divák? Tuhle laskavou parodii dramatu zbožňuje. Aby ne, tohle není jen veselá besídka vtipů, tohle je skutečně skvělá hra! Snad přežije i své tvůrce, pro které si holt jednou ruka času sáhne. Ale musí to bééééét, Maryšo?! ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Tak končí naše komédie!Zlo prohrává, dobro žije!"Je to neuvěřitelné, že tenhle skvost českého humoru není starý ani deset let...no spíše má deset...no tak je starý více jak deset let.Ale zase tak moc ne!Možná vás to překvapuje, ale Záskok měl premiéru l.p. 1994." Nebo Sysoj Psojič Rispoloženskij!" Pány Svěráka a Smoljaka musela osvítit Thalie, protože vyprodukovat něco takového v českých podmínkách je neuvěřitelné."Tak kampááák, Kuzmo Kuzmičí_í?" Hra prošpikována tolika hláškami a nápady.Ale hlavně má, dovolím si tvrdit, nejgeniálnější postavu v českých dějinách humoru - Karla Infelda Prácheňského."Nemá talent. Kuzma je támhle!"A v tom je i kámeň úrazu.Totiž, jsou dvě verze podání - Svěrák nebo Smoljak.Pana Smoljaka jsem bohužel neviděl, ovšem myslím si (nevím!) jestli by jeho senilnější projev nebyl lepší jak Svěrákův šmírácký a hřmotný přednes.Ale i tak je to výkon hodný obdivu a dát mu míň jak 5* by bylo neslýchané a nevídané! "Kam se hrabe Bittner?To se nedá srovnat!" ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

,,V Českých Budějovicích by chtěl žít každý...kromě mě teda..." Nejlepší dramatický kus našeho fiktivního génia a jeho epigonského divadelního souboru... Samozřejmě hlavně díky fenomenálnímu Zdeňku Svěrákovi v ústřední roli zaskakující ochotnické celebrity Karla Infelda Prácheňského...(v alternaci s Ladislavem Smoljakem by byla hra nejspíš poloviční...) V téhle postavě doslova exceluje a je cítit, že si ji napsal na tělo... Vzít si na paškál národním obrozením a jeho následnou reflexí (především komunistickou propagandisticky motivovanou literárně vědeckou činností) glorifikovanou úlohu českého ochotnického divadla 19. století je tak originální a vděčný nápad, že tahle parodie ochotničení ve své podstatě osvobozuje. A hlavně vycizelované a mistrně napsané gagy trhají bránice... Dokonalé představení výjimečného divadelního souboru, o čemž svědčí nejlépe fakt, že tvůrci za tuto hru obdrželi Cenu Alfréda Radoka za nejlepší divadelní hru roku 1994! Tak symbolicky se završila pouť divadelních amatérů z divadla malé formy na Žižkově mezi nesmrtelné ikony českého divadla 20. století... 100% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Cimrman dramatik nosil na dně své neklidné duše jeden velký sen: DOČKAT SE UVEDENÍ SVÉ VLASTNÍ HRY NA PRKNECH NÁRODNÍHO DIVADLA. On se toho nedožil. Já, 31.12. 1997 ANO!!..... Ano, ZÁSKOK si to zaslouží! Hra klade důraz na HERECKÉ DESATERO Járy Cimrmana (např. Citová hnutí vyjadřuj raději zády k publiku. Jak smích, tak pláč uděláš nejlépe škubáním ramen./ Za předměty házené na jeviště neděkuj./ Po nápovědě neopakuj všechno. Některé věty patří kolegům./ Při potlesku na otevřené scéně se neukláněj. Patří patrně někomu jinému./ Pamatuj, že některé dveře jsou jen namalované. A Z.Svěrák, vlastně jediná vtipná postava - VYNIKAJICÍ !! Neméně dobrej je i úvodní seminář! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) V divadle si sedám zásadně vlevo. 2.) Jsem obdivovatelem absolutního herectví Oty Plka. 3.) Jsem z Českých Budějovic. PŘÍBĚH **** HUMOR ***** ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

,,A všimli jste si už, kde si jaký lidi sedaj? Tak třeba - první řada uprostřed - místní honorace. To je jasný. Ale tady vlevo, a to je zajímavé, tady vždycky seděj blbci." Záskok je jedna z mým nejoblíbenějších her, hned vedle Dlouhého, širokého a krátkozrakého. Dokud jsem se nezačala dívat na Cimmrmana, ani jsem netušila, že je Svěrák tak skvělý herec a jelikož miluji divadlo, tak se není co divit, že až tady si mě získal :o) Hned bych šla na nějakou jejich hru do divadla :o) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No samotnej seminar je sice vtipnej, dojde i na hru po tme, ale nijak extremne nevybocuje z jinejch petihvezdickovejch seminaru, takze jsem nebyl absolutne pripravenej na tu neskutecnou jizdu, ktera prisla po tom. Hra Vlasta je totiz tak neskutecne vtipnej masakr, ze jsem snad vtipnejsi hru od DJC nevidel. A navic tentokrat je tu snesitelnej i ten Penc. Ale ten, o koho tu jde hlavne, je naprosto giganticky genialni Sverak, kterej predvadi neco neskutecnyho. Samozrejme ostatni mu zdarne sekundujou, hlavne Vlasta Petra Bruknera a zvedavej invalida Jana Kaspara. Jedna z nejlepsich her, ktera se jiste zaradi mezi moje oblibene. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Volga, Volga … širá řeka, rovný kraj. Ech drahý Potapiči." Nejlepším divadelním hercem v Českých Budějovicích je Karel Infeld Prácheňský. To ví každej, kdo při představení sedí vlevo a nebere si to osobně. On by tím nejlepším hercem možná mohl být i Ota Šik, ale to je irrrrelevantní, jak říká Vlasta. Tedy vlastně Vlasta, což vám vysvětlí zvědavej invalida Jirka Karásek. Samozřejmě pouze v případě, že by hra vykolejila. Ale to se tady stát nemůže. Já prostě Záskok miluju a nejen samotnou hru. Smíchy padám ze židle i při Hamletovi bez Hamleta, Tmě jako v pytli a samozřejmě taky při Cimrmanově korespondenci s Láďou Stroupežnickým. V Záskoku já prostě chybku najít neumím a to jsem skoro nestrannej. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Představení Záskoku je mimo jiné jeden z mých stěžejních argumentů, proč tvrdím, že Svěrák patří mezi nejlepší české herce, i když divadlo je samozřejmě něco jiného, tato hra byla výhradně jeho one-man-show a předvedl ji skvěle. Třebaže i samotný humor byl možná lehce jednostraně vystavěn na síle jeho postavy, bavil jsem se takřka královsky. Stále však necítím potřebu pro plné hodnocení, možná je to díky menším výhradám k přednášce a možná díky tomu, že na DVD to nikdy nebude tak opravdový zážitek jako v divadle (to spíš), každopádně doporučit Záskok bych se nezdráhal ani vteřinu. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Opět naprosto dokonalá Cimrmanovka, která nabízí vůbec nejlepší hru z výběru a tentokrát je naopak ta slabší (i tak ale dobrá) část seminář. Nejde než dát plný počet ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tedy upřímě nechápu tak vysoké hodnocení právě u Záskoku. Ne že by hra byla špatná, ne že bych se u ní nebavil, ale rozhodně nepatří mezi ty, ze kterých bych měl potřebu trvale citovat a opakovaně se na ně dívat. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

V mém soukromém žebříčku nejlepší DJC. Zde autor(ři) pracují s výbornou situační komikou. Když jsem to viděla poprvé, prakticky jsem se nepřestávala smát. Co se týče děje hry ve hře a závěrečné pointy, tak kam se hrabou televonely, to se nedá srovnat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přesně ten druh představení, které považuju za typický produkt divadla Járy Cimrmana, to znamená po herecké stránce lehce naivní a zároveň scénářem chytré, navíc se spoustou slovních hříček a půvabných vtípků, které nezachází nikam do lacinosti, ale dokážou oslovit prakticky všechny divácké vrstvy a věkové kategorie. Celkový dojem: 100 %. Jedna z mnoha věcí, která je mi na Cimrmanech sympatická, je, jakou dokázali vytvořit dělnou partu a např. využít i postiženého kolegy ve velmi slušné roli. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Super hra, 1 z mých nejoblíbenějších od Cimrmanů. Vzpomínám si, že když jsem poprvé viděl vjíždět na scénu zvědavého invalidu Karáska, dostal jsem neskutečný záchvat smíchu, který mi vydržel až do konce hry. Navíc Svěrák jako "profesionální" herec Karel Infeld Práchenský, dokonalý Brukner jako Vlastička a v neposlední řadě již zmíněný zvědavý invalida Karásek v podání pana Kašpara. "Řekni Rumburk, srabe!". Jasných 5 *. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Asi to nebude úplně můj šálek kávy. Cimrmany jsem doposud přehlížel a po skončení Záskoku toho ani moc nelituji. Klasické komediální představení, u kterého jsem se upřímně zasmál, a to je vše. Párkrát jsem prostředí divadla navštívil a zasmál se o poznání více i u hodně profláklých titulů. Normálně jsem chtěl dát hodnocení průměrné (3*), ale už jen kvůli Svěrákovi nemůžu. Opravdu předvádí jeden z nejvtipnějších a zároveň nejlepších českých hereckých výkonů. Abych to shrnul, Záskok nabízí několik opravdu velmi humorných situací, spousty nezapomenutelných hlášek, famózního Svěráka a místy sžíravou nudu, při které jsem si stihl udělat večeři. Je mi to líto, ale Cimrmani asi nebudou nic pro mě. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější Cimrmanova hra, žádná hluchá místa a příběh je vtipný od začátku do konce. Vynikající herecké výkony, které jsou nejvýraznější ze všech Cimrmanových her. Hlavně Zdeněk Svěrák jako vždy exceluje. "Zabiju učitele Janderu, až do čtvrté třídy jsem obstojně ráčkoval...". ()

Reklama

Reklama