Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jiří Císler a Bronislav Poloczek jako dva svérázní policajti řeší nejeden „zapeklitý" případ. Byrokratický systém rakousko-uherské monarchie byl předmětem kritiky mnoha spisovatelů a dramatiků Jaroslavem Haškem počínaje a současnými autory konče. Je tomu tak i u mikrokomedie, kterou napsal P. Hanuš a režie se ujal v roce 1980 J. Schmid. Ale napřed dáme ještě slovo skupině expertů, kteří se domnívají, že k tomu mají také co říci... (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý televizní film, jenž si utahuje z byrokratického a zkostnatělého systému bývalé rakousko-uherské monarchie. V hlavních rolích krátké veselohry s divadelními prvky se představí J. Císler a B. Poloczek jako svérázná dvojice policejních úředníků. Celá taškařice je dosti zbytečně uvedena třemi pány (z nichž jeden je režisér tohoto díla J. Schmid) v televizním studiu, kteří tvrdí, že byla nalezena unikátní nahrávka ze starého mocnářství. V názvu filmu spočívá hlavní vtip celého díla, neboť jak se později ukáže, ztracený manžel a zastřelený výhybkář je totožná osoba. Ve vedlejší roli se objevil L. Frej, jenž byl zatčen za plivnutí na zem a díky podivným myšlenkovým postupům obou komisařů byl prohlášen za šéfa anarchistické skupiny a musí se doznat ke vraždě, kterou nespáchal. Naopak k dvojici nerozvážných chlapíků v kostkovaných sakách, kteří zabili sekyrou nějakého muže a přijdou se na komisařství přiznat, se oba úředníci chovají nepatřičně blahosklonně, jejich udání je zesměšňováno a bez důkazů a svědků, jež si mají sami opatřit, nebude proveden zápis do protokolu. Jednoho z těchto vrahů, kterého hryže svědomí, ztvárnil J. Wimmer. Kromě zajímavé dvojice byrokratických úředníků neshledávám na tomto krátkém, čtyřicetiminutovém televizním díle nic výjimečného, a proto bych ho s klidným srdcem zařadil do slabšího soudku československé televizní tvorby. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce cimrmanoidní komedie 1)  se jako asi většina děl podobného typu zabývá kritikou byrokratické společnosti, samozřejmě skrytou v rakousko-uherských kulisách a poměrech._____ 2)  Chvilkami vtipná, chvilkami nudná dadaoidní hříčka pobaví nejvíce hereckými výkony vyšetřovatelů. Ten hubený je 52letý Jiří Císler, ten tlustý 41letý Bronislav Poloczek. 37letý Jiří Wimmer (vrah z dvojice, s fousy) ještě nedokázal na sebe upoutat pozornost jako později v individuálních skečích. Všichni jmenovaní jsou už po smrti._____ 3)  Hvězdičku přidávám za skvělé herecké výkony a za nostalgickou vzpomínku. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Schmid otvírá, Císler vládne a Wimmer nebude daleko. Frej jako nikdy, Synková jako vždy, Poloczek skokan roku, Šolc na cenu Týtý. A jde o jedna, dvě... no o moc. Nejvíc. I když úvod je rozhodně víc. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Neodolatelně suchá byrokratická absurdita s kouzelnou poetikou Ypsilonky, která mi silně připomněla Gilliamův Brazil. No vážně, kdyby se Brazil odehrával v Rakousku-Uhersku, určitě by to v něm vypadalo nějak takhle. Skvělá dvojice Jiří Císler a Bronislav Poloczek hraje úřednickou přesilovku proti bezmocnému Ladislavu Frejovi, neustále jim do toho lezou vrazi Jiří Wimmer a Petr Popelka a spolu s nimi Jana Synková, jejíž muž odešel pro noviny a už se nevrátil. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama