Reklama

Reklama

Rozdvojená duše

  • USA Spellbound (více)
Trailer

Do psychiatrického ústavu Green Manors přichází dr. Anthony Edwards, aby nahradil současného ředitele dr. Murchisona, který má odejít do penze. Během prvního dne se do něj zamiluje mladá, krásná, ale poněkud chladná psychoanalytička dr. Constance Petersenová. Ta také brzy zjistí, že tento muž trpí ztrátou paměti a není lékařem, jenž měl stanout ve vedení ústavu. Tím ale překvapivá odhalení nekončí, policie se domnívá, že právě on je podezřelý z vraždy.
Romanticky laděný thriller natočil režisér Alfred Hitchcock podle scénáře Bena Hechta. Příběhu o síle psychoanalýzy vtiskl neobyčejnou působivost, snové sekvence a momenty šílenství pak patří mezi přednosti filmu. Bizarní surrealistický sen schizofrenního hlavního hrdiny (na jeho realizaci spolupracoval známý malíř Salvador Dalí) přitom slouží jako klíč k rozluštění vraždy. Velký důraz byl věnován obsazení hlavní dvojice, kterou ztvárnily hollywoodské hvězdy Ingrid Bergmanová a Gregory Peck. Vynikající představitel ruské herecké školy v Americe, Michael Chekhov vytvořil úlohu Dr. Alexandera Brulova. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Mám z toho rozporuplné pocity. Co mě potěšilo je inspirace Dalím ve snových sekvencích a vlastně i překvapivé rozuzlení děje v samotném závěru. Teď to horší; metody psychoanalytiky jsou zde prezentovány tak zkresleně a primitivně, jako když si představíte vyobrazení ukřižování Ježíše Krista v ilustrované bibli pro děti. Charismatická Ingrid Bergman, na jednu stranu vážená, úspěšná lékařka, jako mrknutím oka zapomene na svou dosavadní vědeckou kariéru a zcela nepochopitelně se z ní stává naivní hlupačka, která pro svou zamilovanost dobrovolně dává hlavu na špalek. Nejsem zrovna romantik, takže všechna ta milostná vyznání a záchvěvy citů mi přišly jako parodie na červenou knihovnu. Nebo to byl snad záměr a mělo to působit komicky? U té lyžovačky před plátnem o tom vůbec nepochybuji; jen jsem sklopila oči a říkala si "Hitchi, proč?! " ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Tajemství, moc a síla psychoanalýzy v podivuhodné Hitchcockově studii. Surrealistické představení Salvadora Daliho jenom umocňuje zvláštní dojem z celého snímku, jen škoda, že Selznick nedovolil Hitchcockovi natočit sen mimo studium. Strach, láska a šílenství v neopakovatelném mumraji, jejž alespoň trochu kočíruje Ingrid Bergman, která svoji postavu ženy zamilované až po uši, jež v sobě dusí svoji vědeckou přirozenost, vystihla jako vždy nasprosto hodnověrně. Také bych trochu zapochyboval o neúspěchu tohoto svým způsobem experimentálního filmu - dva miliony, které do něj Selznick vložil, mu vynesly čtyřnásobek. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Scenaristicky jeden z nejlepsich Hitchcocku, kde me samozrejme nejvic potesila analyza tematu The Guilt Complex, ktera se tahla celym filmem a ktera tomu prave dodavala tu nejchutnejsi stavu. Spadem a napetim, na ktere jste zvykli z vetsiny ostatnich Cock filmu je to ale o neco slabsi. Snova sekvence, kterou designoval Salvador Dali je super, nicmene u ni bylo az prilis zretelne, ze byla na 2x zkracena, nejprve pri tvorbe a pak jeste pri editaci, takze je to ve vysledku jen takovy kratky umelecky stek. Herecky relativne v poradku, jen mi prislo, ze to Gregory Peck pri svych mentalnich breakdownech kapku prehrava, ale to uz byl holt nesvar temer vsech hollywoodskych drama queens te doby. "We both know that the mind of a woman in love is operating on the lowest level of the intellect! Women make the best psychoanalysts until they fall in love. After that they make the best patients." 7/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Hitchcock rozehrál další ze svých skvělých kriminálek na základě originálně rozestavěného trojúhelníku - nenalezená mrtvola, přiznávající se pomatenec a zamilovaná psychoanalytička. Rozehranou hru je radost sledovat, závěrečný detail na revolver je lahůdkový a tak jediným rušivým elementem pro mne byly Peckovy záchvaty neobratně se potácející na hraně nevěrohodnosti a parodie. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Klasické Hitchcockovské téma, nevinný muž pronásledovaný spravedlností, je tentokrát obohaceno o obor zvaný psychoanalýza. Díky ní je v příběhu nemálo logických mezer a naivností. Každopádně důvodem, proč se na tenhle film podívat, je jeho režijní a obrazová stránka. Mě nejvíc uchvátila geniální snová scéna, která až neuvěřitelně připomíná to nejlepší od Lynche (výborné jsou i záběry se skalpelem v Peckově ruce a s revolverem ve vrahově). 7/10 ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • Snovou sekvenci tohoto filmu navrhl surrealistický umělec Salvador Dalí a původně měla být scéna mnohem rozmanitější. Vzhledem k časové tísni však musel štáb většinu efektů vyškrtnout a dokonce pak sekvence byla ve střižně zkrácena. (4ward)
  • Hitchcock se ve filmu objeví asi po 40 minutách s houslemi a kouří cigaretu. (Kulmon)
  • Sníh padající na Johna Ballentinea a Dr. Petersona během lyžování byly ve skutečnosti kukuřičné lupínky. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Norman Lloyd

Zemřel herec Norman Lloyd

12.05.2021

Z kalifornského Los Angeles přišla smutná zpráva. V úterý zemřel americký herec, režisér a producent Norman Lloyd. Bylo mu neuvěřitelných 106 let. Zprávu o úmrtí médiím potvrdil Lloydův dlouholetý… (více)

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama