11/9 (TV film)
9/11
Dokumentární
USA / Francie, 2002, 112 min
Gédéon Naudet, James Hanlon, Jules NaudetObsah
11. září 2001 ráno pracovali bratři Jules a Gedeon Naudetovi na dokumentu o nováčkovi mezi newyorskými hasiči. Najednou nad sebou uslyšeli hřmot a Jules obrátil svou kameru k obloze - právě včas, aby nafilmoval jediný existující záběr okamžiku, kdy první letadlo narazilo do budovy World Trade Center. V osudovém momentu se stali Jules a Gedeon očitými svědky nejvíce šokující události naší doby. Se zapnutou kamerou se Naudetovi vydali s newyorskými hasiči do místa známého jako Ground Zero. To, co vzniklo, je nezapomenutelný a silný dokument a zároveň hold skutečným hrdinům, kteří v nejtemnější hodině města jednali mimořádně odvážně a s účastí. (oficiální text distributora)
Fr
,,NOVÁČCI SE JIŽ NIKDY NEDOZVÍ, JAKÉ TO BYLO BÝT HASIČEM V N.Y. PŘED 11/9. A TAKÉ NIKDY NEPOCHOPÍ, CO JSME TOHO DNE ZTRATILI. MŮŽEME JIM VYPRÁVĚT ZÁŽITKY A UKÁZAT TENTO FILM“..... /// Tak tohle jsem nečekal – vlastně čekal jsem něco jinýho. Jasně, tohle není výmysl, tohle se opravdu stalo, ale POKUD TAM ČLOVĚK NEBYL OSOBNĚ – emoce mužů (hasičů), bezprostřední dojmy, radost, že přežili.......koukáme jim do tváře, ale ty emoce prostě nejdou ven (z toho dokumentu). TO CO VIDÍTE JE JEDINÝ ZÁZNAM POŘÍZENÝ U VĚŽE Č.1...... těch záběrů (co za něco stojí) je hodně málo. Spíš spousta keců o tom, jak a proč vznikl tenhle dokument ...ble, ble ble....záběry z týlu a nic neříkající keci. Až když jdou prohledávat trosky – těch 20 minut – mělo jakousi dokumentární výpověď. Asi jsem čekal něco jinýho.... (3*, protože kdybych dal 2*, připadal bych si jako diletant!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím co se stalo 11.9. 2001. 2.) Konspirace - to není nic pro mě! 3.) Neustále něco hasím. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *(26.5.2011)
sepp
Celkem povedeny dokumentarni film, samozrejme ten americky patriotismus je ale treba "filtrovat" ;)(4.3.2004)
Theraphosa
Nebýt neustálého řečnění o "amerických" věcech a prodblémech,bylo by to mnohem lepší.(9.2.2006)
Mocoft
Výborný dokument, který oslavuje hrdinství hasičů, z nichž někteří šli na smrt. Přehnanému patriotismu a sentimentu se tentokrát dílo vyhne. Z materiálu, který autoři měli, nevystříhali ani přirozené impulsivní reakce. Například odezva na první Bushův proslov (když ho konečně přemluvili, že už by vážně něco měl říct a vytáhli ho ze školy kde předčítal dětem) byla opravdu sprostá. Ale samozřejmě nečekejte nějaký kritický rozbor toho, jestli hasiči udělali vše správně. Každopádně uvidíte záběry, které jste nikde jinde v médiích neviděli.(3.7.2005)
czerny
Kvalitní scénář.(25.9.2011)
Bounder
Nemám slov , dlé mého nejlepší dokument který sem kdy vyděl(11.9.2011)