Podezření

Film-Noir / Mysteriózní / Thriller

USA, 1941, 99 min

Franz Waxman

• Houdini

Oscar 1 : Herečka HR - Joan Fontaine + 2 nominace: Nejlepší film, Hudba(31.3.2004)

Hitchcock klame Grantovým tělem. Tvář Caryho Granta nevěstí nic zlého. Stejně máte podezření. Zásluhou Hitchcockovy režie. Smyčku utahuje s precizností vraha s mnohaletou praxí. První třetinou nás ukolébá do stavu falešného (?) bezpečí, ale pak začíná vršit informace, které i tu nejméně paranoidní osobu přimějí přinejmenším k zamyšlení. Divák se stává obětí stejné hry jako hlavní hrdinka. Znalost pointy ochuzuje film o díl napínavosti, zároveň však rozšiřuje možnosti interpretace. Není právě tohle pravý Cary Grant, z něhož měly ženy strach, neboť skrýval něco temného (homosexualita v dané době)? 80%(16.8.2009)

Kromě zklamání v podobě pointy je tu vláčný děj, který je tak trochu podvodem na diváka od úplného začátku a Alfred to viditelně ví. To mě trochu zklamalo, protože aby se mnou jen tak chvílemi laškoval režisér aniž by mi na plátně nabídl něco víc, než čekání na pravdu a dohady, mě tolik nebavilo. Kvalitní výkon Caryho Granta a Joan Fontaine nejde o nijak záživný ani výjimečný snímek, který by kromě technické stránky stál za druhé shlédnutí. Jinak mě trochu zarazila podobnost s Pochybnou ženou natočenou o pár let později ...(5.9.2009)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,500,000Tržby Celosvetovo $-(26.3.2010)

Výborný film, pozvolna se měnící z lehké komedie do thrilleru s velmi dusnou atmosférou. Zajímavě využitý Cary Grant, skvělá Joan Fontaineová!(13.9.2002)

Ďalší šarmantný thriller od Hitcha. Ešte stále typický zmenami žánru, hlavne komediálne ladenie je zo začiatku veľmi cítiť a načrtnutie ľúbostnej romance tiež nemohlo chýbať. To všetko sa však, chvalabohu, neskôr mení s rozohranou, veľmi zaujímavou krimi zápletkou. Na ňu, a na ozaj dusnú atmosféru si však budete musieť dobrú polhodinku počkať. Film sa však potom nečakane rozbehne a ja zisťujem, že celá ta maškaráda predtým, mala nejaký zmysel pre pointu celého príbehu. Využitie hereckej minulosti Caryho Granta zo známych veselohier, je naozaj nečakaným krokom, ale vyšiel stopercentne. Škoda, že tak nevyšiel aj celý film. 75%.(30.9.2009)

Znovu príjemný Hitchcock, ktorý ma chytil od začiatku a pustil až na konci. Vynikajúci scenár, vynikajúci herci - Cary Grant!!! v tom najpodlejšom možnom kostýme, vynikajúca zápletka, vynikajúce odhalenie rovná sa čisto vynikajúci film. A čo ten sladký koniec? I want you, Cary. I really do. :-)(18.4.2010)

„You're the first woman I've ever met who said yes when she meant yes.“ Jen těžko lze odolat notorickému lháři, když vypadá jako Cary Grant a oslovuje vás:„Ahoj, Opičko.“ Romantická komedie postupně se transformující v thriller, zakončená úlitbou pro fanynky lamače dívčích srdcí z Bristolu. Joan Fontaine dostala za svůj výkon Oscara, mimochodem jediného v celé historii pro herce, či herečku ve filmu Alfreda Hitchcocka. Akademici byli, jsou a budou vždycky tak trochu Psycho..(19.8.2009)

HUDBA: Franz Waxman(2.3.2010)

Ze začátku (kupé, bál, ...) je Suspicion spíše romantickou komedií. Postupem času se však pomalu, ale jistě mění v nedýchatelnou atmosférou nasáklý thriller. Cary Grant hraje naprosto bez chyby - ten jeho "anděl s jistými skvrnkami na duši" je dokonale uvěřitelný a obávám se, že nějakou dobu ho budu mít zafixovaného jako toho prohnaného Johnnyho ze Suspicion. Sklenice mléka nikdy nebyla tak děsivá.(21.5.2009)

Začátek filmu byl romantický - něco jako Prázdniny v Římě, ovšem pak nastoupil ten pravý mistr thrilleru Hitchcock a napětí by se dalo krájet. Škoda toho neslaného nemastného závěru, jinak byl scénář bez chybičky. Od až násilně šťastného zakončení filmu mám utkvělý pocit, že to byl happyend pouze falešný a že ještě během titulků Cary Grant tu svoji chytrou a podezřívavou manželku z vysokého útesu přeci jen shodil a pak si pískal temnou melodii... Oba hlavní představitelé byli skvělí, zvláště plaché Joan Fontaineové jsem věřil každý pohled oka i každé podezření. A skvělá černobílá kamera. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=mYG5qbnArEM&feature=related(21.8.2009)

Standardní vysoká Hitchcockova kvalita. Přece jen mi však chybí větší napětí, což patrně způsobuje príliš dobrácký Gary Grant, kterému opravdu zlé úmysly v této poloze jen těžko věřím. Ale pořád pohodová podívaná.(27.9.2009)

For ME 85%(25.12.2008)

Jen tak pro zajímavost: průvodčího ve vlaku si zahrál Billy Bevan a fotografa Clyde Cook, kdysi docela známí představitelé němých grotesek. Hitchcockova tradiční cameo role tentokrát teda nic moc.(31.3.2008)

Naivně se snažím s poctivostí nejdál dojít a nemám přitom příliš pochopení pro flákající se nefachčenka, ale ve filmu nemám nic proti tomu, když si nějaký sympatický příživník nalezne zazobanou sponzorku svého nákladného poflakování. A stříháním ušima vyjadřuji svou spokojenost, když po jednom podobně úspěšném sňatku začal lišák Hitchcock probouzet novomanželku Linu z jejího růžového snu a podsouvat jí myšlenky o přímé úměře Johnnieho štěstí na výši vyplacené životní pojistky pro veselého vdovce. Zkrátka nesnáším nesmyslně bohaté lidi a proto jim ze srdce přeji, aby si nikdy nemohli být jisti, zda by je jejich partner miloval i s holou řití.(4.5.2012)

Pre mňa to nie je ten pravý majster Hitchcock..humor a slabšia zápletka...nejde mi to moc dokopy, je to fajn dobre sa to pozerá a nečakána pointa zaujme...ale ináč solídny thriller(16.8.2009)

Hitchcock nedělá z diváka blbce. Dnes Vám v každém druhém thrilleru celou dobu podsouvají „svou“ pointu, aby Vám pak na konci hodili celý film na hlavu a s úsměvěm Vám oznámili, že všechno je jinak. Jak „geniální“…:( Tohle je ale stará škola. Nejen, že na konci si divák nepřipadá jako podvedený trouba, ale navíc si celou dobu užívá precizní atmosféru nejistoty a spolu s hlavní hrdinkou postupně odkrývá, pátrá, pochybuje, dumá a váhá… Skvěle obsazené i zrežírované. Bavil jsem se. P.S.: oslovovat svou drahou choť „opičko“, to mohlo projít snad jedině Carymu Grantovi :-)(12.1.2010)

Kapku slabsi Hitchcock, ktery ale tradicne schopne stupnuje napeti a z neceho, co zacina jako oldschool romantika vymackne solidni thrillerovou atmosferu. Cary Grant v netypicky protivne roli a naopak sympaticka Joan Fontaine s libeznym hlasem, ktera si za to dokonce shrabla Oscara. 5/10(7.6.2011)

Je to Hitchcock a je to skvělý film, nelze mu vytknout nic, snad až na zklamání na závěr. Kde jsem čekala napětí, objevil se klid. Závěr je velmi slabý a je škoda, že tentokrát toto Podezření nebylo ničím jiným, než nešťastným nedorozuměním. Alfréd se mě celou snažil navnadit a já se těšila, jak se ze sobeckého a lehkovážného manžílka vyklube vrah nebo pořádný parchant (větší, než se celou dobu ukazoval) a on je to nakonec jen zoufalec. Podezření se stupňuje a přibývá stále nových a nových důkazů, které se nakonec vyjeví jako falešné, stejně jako moje čekání. Škoda. Sice to byl Alfrédův záměr, ale s tímto filmem jsem se neshodla.(6.8.2008)

Tak nevím, je tu spousta postupů, které dělaly Hitchcoka jedinečným (užití subjektivity postavy spojené s vlivem impresionismu, narůstající napětí, nezaměnitelný humor, obsese...), ale nemůžu se zbavit dojmu, že jsem tohle všechno už nejednou viděl, a to v působivějším provedení a s mnohem lepší pointou. P.S. Dabing ČT nebrat! ____ Pochyby zůstávají i po zhlédnutí filmu v originále, nicméně míra zábavnosti a stupňování (falešného) napětí mi nedovolí jít pod známku 8/10(18.2.2010)

<< předchozí 1 2 3