Reklama

Reklama

Bývalý profesionální špičkový zloděj, John Robie (Cary Grant), má problém. Ačkoliv po skončení války zanechal svého řemesla a dnes žije poklidně ve své vile nad Monakem, policie a místní podsvětí mu nevěří. Příčinou této nedůvěry je řada loupeží, která se v poslední době na Riviéře děje. Bohatým turistkám krade neznámý zloděj z pokoje jejich šperky. Pachatel přesně kopíruje bývalý styl loupeží Robieho, a tak policisté věří tomu, že se Robie vrátil ke své původní profesi. Když policisté dorazí k Robiemu do vily, aby ho zatkli, Robie na nic nečeká a uteče jim. Následně vyhledá svého bývalého kumpána z doby, kdy byl v odboji, Bertaniho. Jemu Robie řekne, že se rozhodl pachatele najít sám, a tím očistit své jméno. Robie má však policisty v patách, a tak mu před nimi z Bertaniho restaurace musí pomoci utéct dcera číšníka Foussarda, Danielle. Ostatně Foussard byl v době, kdy Robie ještě kradl šperky, jedním z jeho kompliců. Bertani kontaktuje Robieho se zaměstnancem pojišťovny Lloyds, H. H. Hughsonem. Ten přistupuje na Robieho nabídku odhalení skutečného zloděje a začíná s Robiem spolupracovat. Robie dostane od Hughsona soupis nejbohatších dam, které se v současnosti na Riviéře nacházejí a u nichž je předpoklad, že se je zloděj pokusí okrást o jejich šperky. Na základě tohoto seznamu se Robie seznámí s Američankami Stevensovými. Robiemu se líbí mladší z žen, Frances (Grace Kellyová). Její matce Jessie je Robie také sympatický. Robieho vyhledá Danielle a varuje ho, že jeho bývalí přátelé jsou z loupeží nervózní a uvažují nad tím, že Robieho zabijí. Robieho tedy tlačí čas. I když se snaží zloděje vypátrat, vůbec se mu nedaří. Ke všemu ho Francine, jak si Frances říká, odhalí. Fakt, že Robie je bývalým zlodějem, jí však nevadí. Jenže situace se pro Robieho ještě více zkomplikuje, když je matka Francine také okradena o své šperky. Francine zprvu věří, že šperky ukradl Robie. Ten se proto musí ztratit. Znovu kontaktuje Hughsona a společně s ním připraví plán, jak skutečného zloděje dopadnout. Robie využije lsti, pomocí které se ho jeho bývalí komplicové z podsvětí pokoušejí vylákat na odlehlé místo. Věří, že zde by mohl odhalit totožnost skutečného lupiče... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Madison 

všechny recenze uživatele

Pre Caryho Granta mám slabosť a asi začínam chápať, prečo bol Hitchcovým najmilovanejším hercom. Spolu s Grace Kelly tvoria na plátne skoro takú legendárnu dvojicu ako casablanskí Bogart a Ingrid Bergman :-) Opäť môj obľúbený súzvuk romantickej línie s napínavým thrilerom a odhaľovaním zločinca, k tomu Hitchova schopnosť pohladiť diváka obrazovým aspektom a prírodnou monumentálnosťou. Cítila som sa ako v raji, a to oprávnene. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak zloděj chytá zloděje, a nakonec sám padne do pasti podivně chladné ale umanuté krasavici, pro kterou je spíš trofejí než milovaným mužem. A mezi tím je ještě všechny chytá jednak policie a druhak bývalí parťáci. _____Hitchcockovo zdejší cameo je asi nejlepší ze všech, protože je vtipné v dané situaci, kdy jsou ptáčci v kleci metaforou hrozby vězení, která visí na C. Grantem a zároveň až neskutečně přesně předvídají pozdější Hitchcockům velehit. ___ Jenomže kráska G. Kellyová je tak mrazivá, že nevěřím tomu, že by ji někdo chtěl sevřít do náruče - natož C. Grant. Ledová je už svým vzezřením, ale tady to ještě bylo podtržené napsaným charakterem kalkulující a přehlíživé slečinky s penězi a dobrou školou. ____ Bylo to sice od začátku marné, ale doufala jsem, že si Grant začne s její matkou J. R. Landisovou. Ta ženská měla šťávu, energii a břitkou mluvu, vedle níž vypadala překrásná Kellyová jako socha z mramoru. A rozhodně jim to s Grantem společně mnohem víc ladilo i jiskřilo. _____ KOUSEK DĚJE Závěrečnou scénu, kterou Hitchcock později popsal jako pro Granta nešťastný konec, protože s ústředním párem bude bydlet i tchýně, proto hodnotím úplně jinak. Jako příslib velmi pikantního milostného trojúhelníku. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock je prezdivany jako mistr hororu, ale znalci jeho tvorby dobre vedi, ze vic, nez cokoliv, je to mistr parodie a to zejmena v pouzivani back screenu. Skoro v kazdem jeho filmu se muzete spolehnout (a tesit) na alespon jednu jizdu v aute, kde ze zpusobu nataceni na back screenech a snahy hercu o umele zahrani odstredive sily pri zatackach dostanete totalni vytlem. Cock to tak sice nezamyslel, ale diky velmi zastaralemu feelingu se i ze seriozne pojatych thrilleru stavaji regulerni komedie. Zde je to obzvlast skoda, protoze tak vysla vnivec nadherna francouzska Riviera a sympaticnost Caryho Granta a Grace Kelly. 3/10 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tentokrát to taková pecka není. I přes skvělé obsazení filmu zřejmě něco chybí. Možná to bude nějaký propracovanější zvrat. I tak sem se ale dobře bavil a Cary Grant a Grace Kelly jsou skvělí jako vždy. Minimálně se film odehrává v příjemném prostředí francouzské riviéry 50. let. Hitchockův festival nekončí. "Vy jste Kočka?" ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock nejvíce proslul jako tvůrce mnoha napínavých thrillerů. Cizinci ve vlaku, Vražda na objednávku, Okno do dvora, Vertigo, Na sever Severozápadní linkou či Psycho tvoří výčet jen několika Hitchcockových slavných filmů, přičemž jich má mistr napětí pochopitelně na kontě ještě více. A to i romantický thriller Chyťte zloděje s Cary Grantem a Grace Kelly v hlavních rolích.   Film adaptovaný dle předlohy Davida Dodge vznikl v roce 1955 a mnoho kritiků mu tehdy vyčítalo, že postrádá oproti předchozím Hitchcockovo filmům pořádné napětí. Jenomže zrovna v tomhle případě ovšem u Hitchcocka tolik nezáleží na onom napětí. Nebýt Hitchcockova očividného rukopisu by se dost možná většina mohla divit, že se skutečně takové látky chopil právě Hitchcock. Což automaticky ani náhodou neshazuje kvality tohoto výtečného filmu.   Už ve skvělém castingu Caryho Granta a Grace Kelly tkví hlavní výhra Hitchocockovy romance. Mezi těmito dvěma hereckými hvězdami funguje věrohodná vášeň a těžko si představit lepší casting. Především je ovšem Chyťte zloděje další Hitchcockův snímek s jasnou autorskou vizí, který i díky prostředí Francouzské riviéry skvěle vypadá. Skvěle zde funguje černý humor a Hitchcock si po celou dobu dokáže udržet diváckou pozornost i přesto, že se většinu času bere důraz především na dialogové konfrontace. Hitchcock v pro sebe tak trochu neobvyklém romantickém žánru dokázal natočit skvěle fungující prvky romantických momentů s vážnými momenty a tohle lehké přeskakování mezi žánry jednoduše skvěle funguje.   Chyťte zloděje působí v rámci Hitchcockovy kariéry tak trochu unikátně, právě i proto, že má díky své atmosféře daleko právě k Oknu do dvora, Vertigu či Psychu. Každý Hitchcockův film přitom měl romantické prvky, právě Chyťte zloděje je ovšem nejspíš nejvíce romantickým filmem v mistrově kariéře. Přitom v tom funguje i napínavé vyšetřování identity zloděje šperků, John Michael Hayes vzal Dodgeovu novelu a zpracoval jí do filmového příběhu skvělým způsobem. Vše je v Chyťte zloděje na svém správném místě, jde zároveň o poznání vděčnější a uvolněnější podívanou než v případě Hitchcockových klasických thrillerů. Což ovšem zároveň neznamená absenci Hitchcockovy mistrovské režie, která v roce 1955 vytvořila další naprosto skvělý film, který skvěle funguje i po téměř 70 letech od své premiéry.   Jednoduše další skvělý Hitchcock, který je v jeho kariéře výrazný i díky tomu, že jde spíše skutečně o jeden z těch uvolněnějších mistrových filmů. Což ovšem automaticky neznamená sprosté slovo! Naopak je i tenhle Hitchcock jednoduše fenomenální a dokazuje jeho tvůrčí genialitu. Skvělý romantický film s bravurní zápletkou, skvělou hlavní hereckou dvojicí a fenomenální režii. Skvělá záležitost, která tak trochu bohužel zapadla mezi slavnějšími a přeci jen významnějšími Hitchcocky...... ()

Galerie (113)

Zajímavosti (27)

  • Hitchcock usiloval o sexuální souhru mezi svými hvězdami s obvyklou posedlostí. Svého publicistu nechal spočítat, kolik hodin strávila dvojice líbáním pod jeho dohledem. Ten dospěl k dvaceti hodinám solidních polibků. Hitchcock toto číslo nechal pyšně vyslat do tisku. Nutno říci, že Grace Kelly s Carym Grantem nic neměla. (Zdroj: Robert Lacey-Grace Kellyová) (Mirokukii)
  • Scénárista filmu John Michael Gates pro snímek adaptoval původní román stejného názvu spisovatele Davida Dodge. (Pavlínka9)
  • Když John Robbie (Cary Grant) odchází ze hřbitova a baví se s Francine (Grace Kelly), opírá se o její auto. Ta ho poté chytne za ruku a řekne mu, že ho miluje. V detailním záběru se její ruka ale posunula a drží Johna za rukáv. (Chegi)

Související novinky

Gal Gadot a remake Hitchcockova thrilleru

Gal Gadot a remake Hitchcockova thrilleru

12.01.2022

Studio Paramount Pictures chystá remake klasického romantického thrilleru Alfreda Hitchcocka z roku 1955, Chyťte zloděje. Ten se točil kolem postavy bývalého profesionálního lupiče v podání Caryho… (více)

Reklama

Reklama