Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 2
USA, (2022–2023), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (286)

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uff... Tak jsem to zmáknul. Ale bylo to o chlup. Nextduhoflux zřejmě úplně zapomněl na to, že na naší planetě žije (zcela určitě) 95% obyčejných heterosexuálů (kteří zrovna nedrží ve sklepě děti jen pro prachy)!! Ale kteří si vysnili krásný rodinný život s dostatkem peněz a chytrými a zdravými dětmi. Asi si jejich scénáristé myslí, že většina rodil jsou tmavý lesbičky, gayové, nevyhrazení/nerozhodnutí a nebo bezpohlavní a že heterosexuálové jsou menšina na kterou se může srát, chcát a blejt a házet všechen bordel světa. Začíná mi to připadat jak diskriminace a hon na "normálnost"....:-D  Dvě hvězdy dávám za Korinťana, sestru Smrt a pár dalších drobností které se během těch 10 dílů povedli. Zbytek je sračka! 38% a 2*. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vůbec netuším, co mám chválit jako první, proto to vezmu náhodou. Takže za prvé - Sandman má fantastické obsazení. Tom Sturridge se do titulní roli hodí naprosto perfektně a sledovat famózní herecký koncert velkolepého Davida Thewlise (ten zde podává svůj nejlepší výkon za posledních pár let), jako obvykle geniálního Charlese Dance, výtečné Jenny Coleman jako Constantina, pekelně dobré Gwendoline Christie či zatím nepříliš využitého Stephena Frye, je prostě radost. Co herecký výkon, to nadšení z mé strany. Dále - fantastická atmosféra. V tomhle byl už pilot (který byl navíc i velmi příjemně tajemný) naprosto fenomenální a další díly v tomhle směru naštěstí nepolevují. Atmosféru pak skvěle doplňuje parádní vizuál, obzvlášť peklo se opravdu povedlo. Obě tyhle složky společně na výbornou šlapou zejména ve třetím díle, jenž nám blíže představuje Constantina (tedy vlastně Johannu Constantine). Dialogy je pak radost poslouchat, je na nich znát nejen to, že mají původ v komiksu, ale též to, že se na nich podílel Gaiman samotný. Silný scénář pak strhne především v komorní, ale o to samozřejmě působivější, páté epizodě. Kromě toho všeho má Sandman také povedený soundtrack a o geniálnosti postav ve světle jejich původu snad ani nemá cenu se zmiňovat. 9/10. Více zde, ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Omšelý vtip, který na otázku, kdo bude dalším představitelem Jamese Bonda, odpovídá, že lesbická černoška, se přiblížil svému naplnění v adaptaci vrcholného díla Neila Gaimana - komiksové série o vládci říše snů. Tvůrčí tým mírou vrchovatou vyšel vstříc všem módním ideologickým trendům, které vzrušují americké městské liberální elity. V jedné ze scén říká postava spisovatele svému agentovi, že prodá filmová práva ke svému románu pod podmínkou, že producent zaručí rovnoměrné zastoupení všech ras a pohlaví. Zní to jako ironická střela na vlastní účet. Bohužel podle této logiky se natáčení série řídilo, takže se setkáme se svévolným měněním pohlaví Gaimanových postav, středověký a raně novověký Londýn se v jedné z epizod hemží postavami černé pleti a především homosexuálních postav a párů se opticky vyskytuje tak polovina. Fenomén LGBT je přitom podáván schématicky a toporně, je uměle roubovaný na příběhy, které se tomu vzpírají, a navíc v koncentraci, která působí přinejmenším rušivě. Pokud chtěl Netflix vyjít vstříc potřebám komunity LGBT, mohl, co se komiksu týče, zpracovat vynikající Netvoru nebo, pokud by chtěl být odvážný, mohl si troufnout i na Sunstone od Stjepana Šejiče. Tohle je jen prznění komiksové klasiky. Výše zmíněné je sice na první dojem nejviditelnější deformace seriálu, mnohem větší problém mám ale s doslovností. Gaimanův komiks je pro dospělé čtenáře, pracuje s náznaky a jeho největší síla je v jitření fantazie. Seriálový Sandman přežvykuje, trivializuje a zbavuje vnitřního napětí. Filozofickou nadstavbu díla ředí do podoby konzumovatelné americkými teenagery. Místy (jako v případě roztomilého draka sloužícího k navrácení Sandmanovy moci) je seriál nechutně sentimentální. Jinde se pro změnu v potenciálně silné scéně spoléhá na herce, kteří nedokáží přenést charisma komiksových figur do filmového světa (Gwendoline Christie v roli Lucifera coby nejnebezpečnějšího Sandmanova protivníka jednoduše nefunguje). Abych jen nehejtoval, Tom Sturridge v hlavní roli je trefou do černého a závěrečná samostatně fungující epizoda je příjemná. Co se zbytku týče - opravdu mám být odvařený z toho, že scénáristi (narozdíl od seriálu Lucifer, kde tvůrci komiksovou předlohu rozbili na padrť) se víceméně drží hlavní linie příběhu vytyčeného Gaimanem? Kvalitu scénáristické práce nenacházím, jen torza bájí a odlesků Morfeova světa. Celkový dojem: 45 %. ()

LND 

všechny recenze uživatele

Je to netflixovský blender toho nejhrubšího zrna, jaké si vůbec lze představit. Criss Angel feat. Remus Lupin v první půlce, ujeté hledající se dětičky ve druhé půlce a Boyd Holbrook, jak jinak než s kulatými brýlemi, umně balancující mezi půlkami v průběhu celé série. Jen mi přišlo jako kdyby se to neumělo rozhoupat mezi uceleným příběhem a samostatně stojícími epizodami. Předlohu jsem nečetl, ale Gaiman je tam hodně cítit skrze všechnu tu hravost a absurdnost ve smyslu „vždyť je to úplně jedno, je to celý smyšlený“. Jelikož tomu chybí nějaké hlubší morální poselství, které bych u fantasy čekal, tak kdyby to nepůsobilo tak seriózně (a ten vše vtipně komentující havran to nezachrání), bylo by to perfektní. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Seriál, u kterýho člověk cítí, že má fakt srdce a duši. Škoda jen, že kvalita jednotlivých epizod je značně nevyrovnaná a poměrně sinusoidní, přičemž svýho nejvyššího vrcholu dojde v polovině, konkrétně v šestý epizodě, což je jedna z nejlepších seriálových epizod, co jsem kdy viděl, krásná a dojemná audiovizuální báseň, kterou už v týhle sérii nic dalšího nedokázalo překonat. A zdejší verze Lucifera pro mě byla docela zklamáním. Předchozí filmový nebo seriálový iterace, se kterýma jsem měl tu čest, měly rozhodně větší charisma. Jinak ovšem obsazení bez výhrad, přičemž vládne Sturridge, kterej je svým hlasovým projevem sám o sobě snovou básní a Holbrook zase Korinťana dával tak dobře, až mi přišlo, že se ho zbavili zbytečně snadno... Jo a ta hudba, konkrétně hlavní téma! ()

Galerie (234)

Zajímavosti (9)

  • Úvodní sekvenci pro seriál vytvořil Dave McKean, který má na svědomí obálky komiksových dílů. (spacemaster)
  • Jed Walker (Eddie Karanja) má ve svém snovém doupěti figurky Batmana, Flashe a Wonder Woman. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama