Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 1
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (286)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám určité výhrady. Bez toho to nejde. Moja najväčšia patrí mojej obľúbenej postave - Smrti, ktorú som si vždy predstavoval, ako mladú babu. Tu mi jednoducho vadila. Ostatné veci ( aj napriek tomu, že tu máme znova veľmi veľa černošských a LGBT postáv) mi zase až tak nevadili, hoci chápem, že niektoré tú pôsobia viac nasilu, ako ostatné. Na druhú stranu je Netflixovský Sandman skvelou ukážkou dobrej adaptácie. Tvorcovia dielo milujú. Citujú z neho rovnakým spôsobom, ako to kedysi robil Snyder pri Watchmenoch a 300. Sturridge ako Sandman fantastický. A aj tí, čo mi zo začiatku trošku vadili (Lucienne) mi nakoniec prirástli k srdcu. Teším sa na druhú sériu. Na peklo. Na ďalšie mikropríbehy. Sandman je pre mňa obrovská satisfakcia. Niektoré myšlienky rezonujú aj napriek zmenenej forme dosť silno. Ak sa tvorcom podarí všetko uzatvoriť a nepokazia to - bude tu seriál, ktorý má potenciál stať sa kultovým a definujúcim jednu dobu. 1.séria - 90% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Pokud se čecháček přenese přes fakt, že je celá série přehnaně homosexuální a rádoby inkluzivní, že z původně mužských komiksových charakterů jsou ženský, z žen muži a z těch zbylých gayové a lesbičky, dostane perfektní show se skvělou atmosférou, výborným soundtrackem, silným příběhem - s nečekaně širokým emocionálním rozsahem a bohatou tématikou. Některý epizody jsou vyloženě mistrovsky napsaný a zrežírovaný (Nonstop, The Sound of Her Wings!). Pokud vlastním homofobiím a rasismům dovolíte převzít kontrolu nad názorem, je to především váš problém, nikoliv seriálu (ač je fakt, že tý LGBT tématiky mohlo bejt míň). ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Z první poloviny seriálového Sandmana jsem byl nadšený - jako absolutní milovník předlohy, která je imho tím nejlepší co kdy  mezi komiksy vzniklo, jsem vítal i změny oproti knize, v seriálovém médiu fungují lépe a vedou k lepší dramatizaci. Ale v polovině, právě u mé nejoblíbenější povídky Tlukot jejích křídel, se to zlomilo a jsem z toho trochu smutný. Zpracování druhé knihy, Domečku pro panenky, už není zdaleka tak silné jako předloha, změny vůči ní jsou poněkud bizarní a zbytečné, a je také nepěkně vyměklá oproti brutalitě duševní i fyzické jaká se odehrává na stránkách. A samozřejmě, musím si zanadávat na obsazení - Tom Sturridge jako Sandman je perfektní, většina ostatních postav také velmi sedí, i ty které mají oproti předloze změněnou rasu, sexualitu či pohlaví... ale ta Smrt. Ta Smrt, ta mě prostě bolí. V knihách dokonalá rozpustilá holka, drobná gotička provázející smrtelníky na jejich poslední cestě a nabízející útěchu i filosofický nadhled, dívka do které se nejde nezamilovat... a tady je z najednou stará osvalená ženská postrádající veškeré kouzlo své původní osobnosti. Že je navíc černoškou je už jen další nepříjemný detail. 8/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ano, tvůrci si pohráli s rasou, pohlavím i sexuální orientací vedlejších postav, ale pokud budu brát v potaz především první polovinu série, vůbec mi to nevadilo. U čtvrtého a pátého dílu jsem blahem uslintával. Peklo s Luciferkou v čele je dokonalé a i když jsem si v roli Smrti vždycky představoval Helen Bonham Carter, dal bych nevím co za to, kdyby si pro mě na konci přišla ta místní. Od šestého dílu je to trochu slabší, díky čemuž si člověk víc začne všímat zvýšené koncentrace členů LGBT komunity a nepomáhá ani ne úplně sympatická Vanesu Samunyai, ale i přesto pořád platilo, že jsem se těšil na každý další díl. Ostatně ta je co se herců týče jediným castingovým přehmatem. Sturridge je dokonalý, totéž se dá říct o představitelce Lucienne a Holbrookovi v roli Korinťana a na veterány jako je Thewlis či Joely Richardson je spoleh. Závěr na další řadu víc než jen navnadil, tak doufám, že to Netflix neutne. 90% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé původní obavy, jak si filmová políčka poradí s Gaimanovým comicsem, se poměrně brzy rozplynuly, a tak mi nezbývá, než seriál pochválit. Vskutku snový vizuál, zajímavé postavy, mnozí herci mne fakt potěšili. Nejlepší bylo Peklo, které jako by vypadlo z obrazů Hieronyma Bosche. Jasně, mohlo to být krvavější, i když na krev došlo, mohlo to být odvážnější, mohlo, mohlo....ale jako celek mne to nakonec více než uspokojilo. Snad jen v roli Lucifera bych raději viděl Tildu Swintonovou, avšak Gwebdoline Christieová je více než důstojnou herečkou pro tuhle roli - takže dobré. Zavřete oči, sny právě přicházejí... ()

Galerie (234)

Zajímavosti (9)

  • Přestože se v seriálu nevyskytují a není o nich zmínka, příběh se odehrává v komiksovém vesmíru DC, tedy ve stejném světě, kde existují postavy jako Superman a Batman. (spacemaster)
  • Jed Walker (Eddie Karanja) má ve svém snovém doupěti figurky Batmana, Flashe a Wonder Woman. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama