Reklama

Reklama

Potíže s Harrym

  • USA The Trouble with Harry (více)
Trailer

Jakéže jsou Potíže s Harrym? Faktem je, že Harry je mrtev, ale přestože tato skutečnost nikomu příliš nevadí, všichni se cítí být vinni. Poté, co je s typickým Hitchcockovským humorem tělo několikrát vykopáno a milostné vztahy mezi hlavními postavami se rozhoří, pravá příčina smrti je odhalena a s Harrym už potíže nikdo nemá. Film nabízí příjemnou zábavu a mnohé překvapí svou odlišností od děl, na která jsme od tohoto mistra napětí zvyklí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Potíže s Harrym zůstaly tak trochu na půli cesty, protože to není moc napínavé a ani dostatečně vtipné. Nedivím se nízkým hodnocením, osobně také dávám také přednost trochu divočejšímu montypythonovskému či southparkovskému humoru a tento film hodnotím tak na 3,5 *. Ale už proto, že to je můj oblíbený Alfred a že záběry barevného anglického podzimu jsou tak krásné, zaokrouhluji nahoru. Pohodový film jako dělaný pro deštivé nedělní odpoledne.. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,MOŽNO SA ZASTAVÍM ZAJTRA." ,,TO JE KEDY?" ,,DEŇ PO DNEŠKU." ,,TO JE VČERA. DNESKA JE ZAJTRA." ,,TO BOLO." ,,KEDY BOLO ZAJTRA VČERA?" ,,DNESKA." ,,JASNÉ, VČERA." __ Roztomilé úvodné titulky predznamenávajúce komediálny pôvod filmu striedajú zábery tak nádhernej jesene, že sú mnohé z nich hodné zarámovania. Hitchcock si denne v novinách čítal čiernu kroniku a keď preto netradične siahol po komédii, bol čierny humor jasnou voľbou. Na jednanie postáv v prítomnosti nebohého Harryho si vďaka ich britkým dialógom divák rýchlo zvykne, omnoho nevierohodnejšie mi prišlo akési pomalé plynutie času, v ktorom sa množstvo udalostí zbehne iba v priebehu niekoľkých hodín. ,,Problémy s Harrym" sú inteligentne a dômyselne napísanou oddychovkou, pri ktorej sa divák skôr pousmieva než smeje, ale pokiaľ by mal Hitchcock nakrúcať iba filmy obdobného razenia, nikdy by si nevybudoval renomé takého významného režiséra. (1228. hodnotenie, 114. komentár k filmu) ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Od Hitchcocka bych čekal trošku lepší podívanou, ovšem oproti jiným žánrově stejně laděným počinům je tato záležitost rozhodně v popředí s patřičným náskokem. Ve své podstatě jde tak nějak o konverzační komedii založenou na černém humoru s krimi zápletkou. Potěší herecké výkony, atmosféra a prostředí, ovšem přesto všechno jsou Potíže s Harrym filmem, který bych si od Hitchcocka podruhé nebo spíš potřetí nezopakoval. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Úsměvná detektivka od Alfreda Hitchcocka, která má velmi zvrácené postavy. Všichni jsou na sebe milí a slušní, ale vražda člověka jim připadá jako normální neduh okolností. Stalo se, nic se s tím už dělat nedá, ale můžeme si alespoň vychutnat horký čaj. Do vraždy je zamíchán ještě romantický příběh dvou párů a téměř máte chuť jim gratulovat k zamilovanosti. Laškuje se, vtipkuje se a chudák Harry je stále přenášen, pohřbíván i vykopáván. Velmi nenormální postavy jsou matka ( Shirley MacLaine), která je velmi velmi velmi jednoduchá a její ještě velmi velmi velmi velmi velmi jednodušší malý synek. Oba mají zhruba stejné IQ, ale hezky se smějí :-). Podivný film na tu dobu, ale má nádherný podzimní nádech - barevné listí všude kolem. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

He looked exactly the same when he was alive, only he was vertical. Tak jako v Bergmanově komedii musí jít o Boha, smrt a další bezútěšná, z větší části hypotetická témata (tedy stejné věci jako v Pramenu panny nebo Hodině vlků, které mají komediální vrstvu velmi tenkou), Hitchcock musí mít stůj co stůj naprosto konkrétní mrtvolu. Tvůrčí problém tentokrát představoval najít postavu, jejíž skon ve výsledku každého rozveselí. V tom, a nejen v tom, Hitchcock uspěl, byť spíše ve vztahu k sobě, nikoliv divákům - viz dobové komerční výsledky a divácké reakce. Všechny Hitchcockovy obvyklé kvality a obsese jsou přítomny, jen se ocitly ve značně změněných žánrových podmínkách - zločin není rámován napětím, nýbrž bezmála sitcomovým tlacháním, lascivním a černým humorem a bukolickou atmosférou vermontského podzimu. Kdo se na rozdíl od dobového publika dokáže přenést přes očekávání (třeba i s odstupem času jako já), bude tímto mile funerálním dílkem potěšen. Bury Harry. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (24)

  • Natáčelo se ve státě Vermont, kde se konala i slavnostní premiéra. Výtěžek byl věnován obětem místních povodní. (Shaqualyck)
  • Jeden z Hitchcockových nejoblíbenějších vlastních filmů. (Kulmon)
  • První problémy, které s filmem byly, se objevily na podzim 1954 v Nové Anglii. Tehdy jel natáčecí štáb do Vermontu, aby do filmu dostali padající listí a podobně, ale zrovna byl rok, kdy listy ne a ne opadat. Hodně pršelo, a tak se muselo natáčet v interiéru. Tvůrci postavili scénu v tělocvičně ve městě a pak se museli vrátit zpět do Los Angeles, kde postavili velkou scénu ve studiích Paramountu č. 12 a 14 s pozadím se stromy a listím. Scény, které se odehrávají venku, se tak natáčely ve studiu a interiéry se dělali venku. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama