Reklama

Reklama

Manny Ballestero je počestný pracovitý hudebník učinkující ve Stork klubu v New Yorku. Když jeho žena potřebuje peníze na zubního lékaře, vydá se do místní pojišťovny, aby si vypůjčil na její pojistku. Zaměstnanci pojišťovny jej ale omylem začnou považovat za lupiče, který je v minulém roce přepadl, a zavolají policii. Film je skutečným příběhem, který Manny a jeho rodina prožili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (147)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně je to jeden z nejlepších Hitchcockových filmů, nejen kvůli skvělému Henry Fondovi, jehož velmi slušný a poctivý muzikant chce jen nechat spravit ženiny zuby a přitom je obviněn z ozbrojené loupeže a pak už jen nechápavě sleduje, co všechno se kolem něj děje. Pohled na dvě bankovní úřednice, které obvinily nesprávného člověka, v samém závěru filmu, stál sám o sobě za jednu hvězdu. Až mi zatrnulo, když jsem si představila, jak málo stačí, aby někdo skončil ve vězení za něco, co neudělal. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Profesionální dobová filmařina, kvalitní práce kamery, pečlivý výběr herců, slušný střih a filmové postupy s triky, které holt odpovídají polovině 50. let. Prostě Hitchcock, jak ho známe. Úvodní záběry navozují příjemně měšťáckou atmosféru šťastné středostavovské rodiny, aby přišlo jedno nečekané setkání, obvinění ze zločinu a strastiplná cesta k očištění svého jména. Scénář se vyvaroval překombinovanosti a zjevným lapsům a snímek se může opřít o vynikajícího Henryho Fondu v hlavní roli. Jeho oči i mimika dokonale odpovídají člověku, který prochází vážnou životní krizí. Vše doprovází emotivní filmová hudba. Celkový dojem: 75 %. Jeden z filmů, který výrazně nezestárl. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Temný Hitchcock s pochmúrnou film-noirskou atmosférou, vynikajúcimi hercami a kvalitným scenárom. Občas je však Nepravý muž nezanedbateľne nudný a zdĺhavý, hoci niektoré filmárske kvality mu nejdú uprieť. Trošku netradičná, trošku prekvapivá hitchcovina, hoci ,,majster hororu" má na svojom konte iné skvosty. 70% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hlavně zpočátku mě to hodně bavilo, a dokonce mi to vzdáleně připomnělo Wellesův Proces. Ten černobílý formát a celková tísnivá atmosféra nespravedlivého obvinění jsou velmi dobré (byť jsem na chvíli o Mannyho nevině zapochyboval - tím, jak film nedává jednoznačné indicie, vlastně vůbec není zpočátku jisté, že to skutečně neudělal). Zvláště mě zarazilo, jak nevybíravě se k Mannymu policisté chovali, jako by spáchal nějaký zvlášť závažný zločin, a přitom šlo v podstatě "jen" o pár vykradených obchodů a jednu pojišťovnu. Pak ale začala moje pozornost trochu polevovat - přišlo mi, že film nedokázal udržet napětí až do konce, a ta dějová linka s psychickými problémy manželky mě tam spíše jen  obtěžovala. Když jsem se zde dočetl, že film věrně rekonstruoval skutečnou událost, potvrdilo to můj dojem, že to bylo bohužel na úkor spádu děje a konzistence atmosféry. Nesedlo mi ani obsazení titulní role, Henry Fonda mi pro roli Mannyho přišel příliš starý - od Very Miles, která zde ztvárnila jeho manželku, ho dělí věkový rozdíl 24 let, a jako by to nestačilo, tak Fonda dokonce dvakrát ve filmu coby Manny oznamuje, že je mu 38 let, ačkoli v té době už bylo Fondovi 51 let a na 38 fakt nevypadá ani omylem. Nechápu, a spolu s nevalným dojmem z českého dabingu, ve kterém jsem film viděl, se to všechno nakonec podepsalo na bohužel spíše jen průměrném dojmu, který to na mě udělalo. Hitchcock rozhodně natočil lepší věci. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ja si myslím, že veľkosť perfekcionistu alebo filmového umelca je aj vytvoriť ukážkové dielo "nie z jeho kuchyne". Keďže sa takmer bezvýhradne inšpiruje skutočnou udalosťou, všetky ostatné atribúty či už napätia sa znižujú, čo nie je nikoho vina. Tuto ale máme možnosť nahliadnuť do hĺbky nevinného muža (skvele zahraného Henry Fondom) a takisto civilného sveta (ktorý nie je vôbec ružový a málokomu vonia). Čiže podstata tohto príbehu je silná a má skutočnú hodnotu. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (15)

  • Podle knihy "It's only a movie" se zkusil Alfred Hitchcock zeptat J. M. Hayese, zda-li by nechtěl spolupracovat na scénáři k tomuto snímku s podmínkou, že by nedostával žádný plat, ale získal by určité procento ze zisků filmu. Pan Hayes (největší úspěch do té doby slavil asi s Oknem do dvora) odmítl, a tak po čtyřech filmech skončil jejich profesionální vztah. (hippyman)
  • Alfred Hitchcock měl původně jednu ze svých typických rolí, měl stát v restauraci, kde Manny sedí, ale rozhodl se pro prolog. (Kulmon)
  • Pravý pachatel se ve filmu objeví několikrát, např. před Stork Clubem, v podloubí Victora Moorea a blízko jednoho z obchodů s lihovinami, kde policie zatkne Mannyho. (Kulmon)

Reklama

Reklama