Reklama

Reklama

Formule 1

  • Česko Formule jedna (více)

Obsahy(1)

Prakticky jediný celovečerní dokument o formuli 1 není typickým příkladem tohoto žánru. Průvodce mu tvoří Niki Lauda a italská novinářka Sydne Rome. Přestože nejvíc záběrů je použito ze sezóny 1977, uvidíme zde i některé tragické nehody, jako byla havárie Rogera Williamsona v Zandvoortu (1973), Jochena Rindta na Monze (1970) či Niki Laudy na Nürburgringu. Snímek ale není monotematicky zaměřen pouze na F1, zachycuje i závody stock cars, formuli INDY a soutěže dragsterů. Zpestřením je určitě přítomnost hereckých hvězd, které se svěřují se svým vztahem k motoristickému sportu. Velice zdařilou ústřední píseň GoodBye napsali bratři Guido a Maurizio de Angelisové, tradiční tvůrci hudby v italských filmech. (Robbi)

(více)

Recenze (42)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tohle přiblížení světa závodních aut, jezdců F1 a v podstatě i jiných sportů mi ohromně sedlo, ty archivní záběry jsou dnes úsměvné, přesto působí moc příjemně.. Průvodci jsou báječní, Sydne Romeová je půvabná žena s pěknou vyřídilkou a Niki Lauda se v mých očích nesmírně polidštil, nahlédnutí do jeho soukromého života bylo decentní a milé.. Při záběrech na nehody jsem přivírala oči, na to se koukat prostě nedá, jinak je to moc pěkná cesta do minulosti.. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

ROJTEMANE, PROČ SE NIKDY NESMĚJEŠ? - NEMÁM NA TO ČAS. STAČÍ VTEŘINA A JSEM MRTVÝ. _____ Na rozdíl od některých zde komentujících nepovažuji tehdejší piloty za až takové mučedníky (vybrali si, co si vybrali...), vedle nichž se současné máničky vyjímají asi jako Trabant vedle Ferrari, ačkoliv je objektivní pravdou, že sedmdesátkové pretěky byly mnohem více přirozené, dynamické a živelné (přestože je přímo zde Stirling Moss znevažuje pro změnu vzhledem k "jeho" časům - typické). Na druhou stranu je pravděpodobné, že zajíce typu Algersuari (kterého jsem snad ještě neviděl dojet do cíle) nebo Sutil (kolegům na trati je nebezpečnější než svého času tři Gillesové Villeneuveové) by pečlivě sbírali po kouskách zhruba ve druhé zatáčce: dnes ty monoposty řídí machři, ale vedle nich i děti. A propo, fatální nehody Pryceho nebo Williamsona byly neuvěřitelně hloupé, zbytečné, smolné, a v kombinaci s bubny, které tam ti Taliáni mrskli, na hranici mé osobní únosnosti. Nemluvě o tom - a to už v záběrech neuvidíte - že se popálenou mrtvolu do konce nepřerušeného (!!!) závodu neobtěžovali ani uklidit. Dneska přitom vyjíždí na trať Safety Car i když na ní leží byť jen blbej připínáček. ()

Reklama

Arbogast 

všechny recenze uživatele

Pán Boh zaplať za médium zvané internet, vďaka ktorému som si po mnohých rokoch mohol znova pozrieť tento unikátny dokument a dokonca ešte v tom starom dobrom českom dabingu. Už som ani nedúfal, že tento film ešte niekedy uvidím. Pamätám si ho z detstva, kedy som F1 doslova "žral". Pieseň bratov De Angelisovcov "I Don't Mind About Tomorrow" mi vtedy ešte dlho znela v ušiach. Je to obrovská nostalgia sa znova vrátiť do časov, keď na okruhoch kraľovali také legendy ako Lauda, Reutemann, Andretti, Peterson či Hunt. Nehody Williamsona, Rindta či Prycea sú veľkou škvrnou v histórii F1. Vo filme sa nachádzajú aj bližšie nekomentované zábery zo závodu Indy 500 z roku 1973 s hrozivou haváriou Salta Walthera pri štarte závodu (pri nej utrpel ťažké popáleniny, ale našťastie prežil, zranenia vtedy utrpelo aj niekoľko divákov) a nemenej brutálnou haváriou, pri ktorej utrpel ťažké zranenia Swede Savage (neskôr v nemocnici zraneniam podľahol) a mechanik Armando Teran, ktorého v zmätku po havárii zrazilo a usmrtilo požiarne vozidlo. ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

V době, kdy se u nás závody formule 1 nejenže nevysílaly, ale jakýchkoliv zpráv z první ruky o ef-jedničkách bylo žalostně málo, byl tenhle film úplné zjevení. Fundovaný, profesionální, nezkreslený, ostatně koho jiného byste si vybrali za průvodce formulí 1 sedmdesátých let, než Nikiho Laudu? A z těch havárií mne mrazilo ještě hodně dlouho... ()

WoWoW 

všechny recenze uživatele

Nestává se mi často, že by mě dokázal dokument dojmout, ale Formuli 1 se to povedlo. Naprosto skvěle vystavěný dokument o tom, že automobilové závody jsou nejen atraktivní podívaná a pro piloty královsky zaplacená práce, ale že je to hlavně (respetive v sedmdesátých letech bylo) velice riskantní povolání. Autentické zaběry smrtelných nehod, ze kterých až chodí mráz po zádech, jsou pak navíc dokreslené naprosto geniální hudbou. ()

Zajímavosti (3)

  • Vedle S. Rome představoval ústřední postavu, kterou Rome zasvěcuje do světa formule 1, v té době dvojnásobný mistr světa Niki Lauda. (Gray)
  • Nejvíce záběru divák uvidí ze sezony 1977. Filmaři si vybrali jako stěžejní Grand Prix USA na "dlouhé pláži" v Long Beach a kouzlem rychlosti a nehodami opředenou "vražednou" Monzu. (Epistemolog)
  • Hudební duo Maurizio De Angelis zde vystupuje pod pseudonymem Oliver Onions. (Terva)

Reklama

Reklama