Reklama

Reklama

Obsahy(1)

5. března 1953 umírá muž. Tím mužem je Josef Stalin. Po jeho skonu vypuká v řadách jeho nejbližších naprostý zmatek a panika. Na to, co nastane po skonu velkého vůdce, se dosud báli jen pomyslet. Vždyť Lenin byl, je a bude vždy živý. Proč by nemohl i Stalin? Během jeho života se soustředili především na to, jak jej přežít. A teď se začnou naplno projevovat absurdní a pokřivené charaktery všech těchto Stalinových pohrobků. Začíná boj o veškerou moc nad komunistickou říší, která do této chvíle patřila jen a pouze brutálnímu diktátorovi. O nejvyšší post nebo aspoň o bezpečné místečko pod ním se perou ti, kteří se za dobu Stalinovy krutovlády dokázali zbavit jakéhokoli vlastního názoru. Stále se ujišťují, co by tomu nebo tamtomu řekl Stalin, a co by se jim za to asi tak mohlo stát. Povýšení? Gulag? Provaz? Koho se mají bát teď? Jedni kují pikle proti druhým a do toho společně organizují okázalý diktátorův pohřeb. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (437)

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok si bez servítky pomocou čierneho humoru a politickej satiry berie na paškál pomery okolo Stalinovej smrti, následný boj o moc a hlavne všadeprítomný strach. Ten strach je rozpútaný medzi všetkými súdruhmi politbyra, ktorí si neveria a boja sa jeden druhého. Práve pri tomto elemente je film neuveriteľne silný. Film bol zakázaný v Rusku, čo len potvrdzuje úroveň demokracie v krajine. Jedinou výtkou je používaný slovník medzi komunistami, ktorý skôr pripomína súčasnosť, než 50-te roky v Sovietskom zväze. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

V mnohom desivá a fascinujúca filmová komédia a dráma. Veľmi dobre roztriedené. Nemôžem to ale nazvať dramédia. Lebo to by skôr patrilo iným filmom. "The Death Of Stalin" má v sebe prvky komédie, no rozhodne to podľa mňa nie je film, na ktorom by sa človek neustále zabával, ako to bolo napríklad nedávno v prípade "Game Night". Komédia skôr plynie z dialógov a situácií, ktoré sú miestami absolútne absurdné, no súčasne človek nemá problém im uveriť, lebo to bol Sovietský Zväz v 50-tych rokoch. A sami vieme, čo sme tu mali my za situáciu v 50-tych rokoch. Postavy sú napísané veľmi dobre, dialógy sú silné, no súčasne človeka až mrazí, keď vidí aké praktiky v tej dobe fungovali a ako všetci bojovali jeden proti druhému iba preto, aby si upevnili svoju moc a mohli zasadnúť na stoličku, ktorá ostala po Stalinovi prázdna. V realite si myslím, že ide o dobré, silné a efektné dielo. Dokonca si myslím, že niektoré postavy sú zobrazené tak, aby sme dokázali viac preukázať svoje emócie voči nim, či už pozitívne alebo negatívne. A najviac tu podľa mňa naložia práve Nikitovi Chruščovovi. A dobre mu tak. Myslím si, že história nás o týchto osobnostiach učí veľmi málo. Aspoň minimálne z toho, čo si pamätám zo základnej a strednej školy. A občas treba vidieť aj ich iné stránky. Takže film úprimne oceňujem. Nemyslím si, že je určený pre všetkých, ale rozhodne stál za môj čas. Hodnotenie: B ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Natočit absurdně komediální satiru z prostředí Stalinských čistek a boje o moc mezi Berijou a Chruščovem, tak to je slušně ostrý - nápad černý jak noc, a řeže do živého pomalu jako by natočili Grotesky z Treblinky. Není divu že se do toho pustili i Steve Buscemi a Michael Palin z Monty Pythonů, protože jen málokdo jiný z komediálních herců má tak velké koule. Perfektně do svých rolí sednou. A funguje to, nejen tím hnusem všude kolem, ve chvílích kdy husina na zádech připomíná spíš dikobraza, ale i v té prolínající se komediální rovině. Mrazivé i když se politbyro hádá o tom kdo bude stát ve Stalinových chcankách, brutálně černočerně vtipné i při posílání desítek lidí na smrt. Samozřejmě o to smutnější je, že v Rusku si ten film nepustili do kin, že Rusové jsou až takovým národem prakokotů, že zase začínají na tyhle podlidi vzpomínat s láskou. Ne že by to už někoho moc překvapovalo. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazená a zahraná politická satira, kde konverzace srší jak kanonáda z kalašnikova. Působilo to na mne však rozporuplně - humorné či vtipné situace na pozadí politických komplotů a masových poprav podaných vážným tónem - navíc s ohledem, že to nejsou filmové výmysly, ale mrazivá historická reálie. Prostě mi ten humor připadal trochu vynucený, aby se divákovi z těch politických nechutností nedělalo šoufl. (viděl jsem: 2x) ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Stalin zemřel a je potřeba ho nahradit. Ambiciózních adeptů na jeho místo je vcelku dost, a tak začíná boj o koryto. Vítěz bere vše, poraženého čeká kulka do hlavy. A bude to jízda. Ztratili jsme Stalina je chytrá komedie, která spíš než na klasický humor sází na fakt, že se v ní odehrávají situace, které jsou stejně absurdní, jako děsivé. A taky na skvělé herecké obsazení. Jako cíleně lehce přehnaná upomínka na to, co se dělo ještě před pár dekádami, funguje film výtečně. A jako chytrá komedie taky. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se od 20. června do 6. srpna 2016 ve Velké Británii a na Krymu. (Varan)
  • Keď Stalin zomiera, Svetlana (Andrea Riseborough) odvetí, že pozná dobrých doktorov v Stalingrade. To však celkom nedáva zmysel, keďže Stalingrad je priemyselné mesto ďaleko na juh od Moskvy. Scenárista pravdepodobne myslel Leningrad, ktorý je k Moskve bližšie a bol tiež známy zručnými doktormi. (Real Tom Hardy)
  • Zbraně použíté ve filmu byly: AK 47, pistole tokarev TT 33, puška SKS, puška Mosin-Nagant a samopal PPSH 41. (K98)

Související novinky

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

Vesmírná komedie s Hugh Lauriem má zelenou

23.04.2019

Nová vesmírná komedie Avenue 5 od oceňovaného režiséra a scenáristy Armanda Iannucciho (Viceprezident(ka), Ztratili jsme Stalina) dostala od HBO oficiální objednávku na první řadu. Děj seriálu se… (více)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

Politická komedie od tvůrce Viceprezdent(ky)

09.09.2018

Přesně osm studií vyjádřilo zájem o komediální námět tvůrce seriálu Viceprezident(ka) a filmů Ztratili jsme Stalina nebo Politické kruhy Armanda Iannucciho. Ten přitom svůj nápad sdělil světu… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama