Reklama

Reklama

Obsahy(1)

22. listopad 1963 navždy změnil USA. Americký dokument nechává nahlédnout do zákulisí natáčení slavného snímku Olivera Stonea „JFK" a osvětluje možné scénáře atentátu na prezidenta Kennedyho. Drama „JFK" mapuje spory týkající se konspiračních teorií. Opírá se o několik knih a léta výzkumu, přesto je do jisté míry propagandou z pera levicově smýšlejícího režiséra Olivera Stonea. Ještě před premiérou se vyrojila nařčení, že režisér zkresluje dějiny tím, že nahrazuje fakta fikcí. Je však vůbec možné zajistit všechna fakta? Bude někdy možné dokázat, kdo byl skutečným pachatelem? Existuje pouze jediná možná interpretace? Byla vražda prezidenta tak jednoznačným případem, jak jej vláda za přispění Warrenovy komise zřízené k prošetření tragického dallaského atentátu prezentovala? Jednal střelec Lee Oswald opravdu sám? To jsou otázky, na něž hledá odpovědi nejen oscarový snímek, ale i dokument pojednávající jednotlivé teorie, které se objevily v průběhu 60. až 80. let a dodnes zaměstnávají mysl mnoha Američanů. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument zaoberajúci sa pravdepodobne najreálnejšou z troch verzií, o dvoch "Oswaldoch", pričom kladie dôraz na prezentovanie myšlienky, že skutočný vrah J.F.K. vypálil smrteľný výstrel spoza plota nad trávnatou plochou, pár metrov od cesty na Elm Street v Dallase, kadiaľ prechádzala kolóna áut. Dokument sa natáčal v rovnakom čase ako úspešný snímok JFK od Olivera Stona, pričom sa na ňom podieľala skupinka detektívov, odhaľujúca "fakta" tohto hrozného činu. Divák môže vzhliadnuť autentické výpovede rôznych kľúčových svedkov potvrdzujúcich túto verziu, ale napríklad i názor Fidela Castra, ktorý odmieta tvrdenia, že sa podieľal na spiknutí voči prezidentovi USA, ba práve naopak. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Mno, trochu rozpačité, zpočátku se sice tváří jako jako skeptické zhodnocení alternativních teorií, ale bohužel, velmi rychle se to změní, ke slovu se dostávají jen a pouze lidé, kteří brání fakta o druhém střelci et cetera. Neříkám, že by měl být film rozdělen půl na půl, co se názorového spektra týče, ale do háje, nechat promluvit někoho z druhé strany barikády by jen prospělo, jednak by byl film mnohem interesantnější výpovědní hodnotou, ale byl by i lepším filmem, jako takovým, mnoho mluvících hlav zde mlátí jen prázdnou slámu, díky které působí film subjektivně mnohem delší, než opravdu je. Trochu promarněná šance, příliš tendenční a zaměřené na jeden pohled a zároveň v mnohých minutách jen zoufale klouzající po povrchu. A navíc tu nikde není vesmírná vydra s chapadly. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Nevynechám príležitosť pozrieť si pohľad na atentát v dokumente, ktorý som nemal možnosť vidieť. Je naozaj ťažké po toľkých rokoch nájsť na atentáte niečo nové, objavné, šokujúce a ani som to neočakával. Stačilo mi, že sa v dokumente objavujú dobre usporiadané pohľady a názory rôznych svedkov tejto udalosti a preniká doň i údiv nad štátom, ktorý v záujme akejsi "štátnej bezpečnosti" odstraňuje alebo aspoň utajuje všetko, čo sa vládcom nehodí do krámu. Lebo iný dôvod pre ukrytie najdôležitejších dokumentov na 75 rokov nesvedčí o ničom inom, len o tom, že atentát bol pripravený a vykonaný v záujme a na pokyn najvyšších miest. Potom kašlať na taký štát. A smutné je, že takým štátom je v podstate takmer každý iný. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PRIŠLO MI TO ROVNAKÉ, AKO KEBY SOM POVEDAL, ŽE MÔJ PES JE NAOZAJ HLÚPY, PRETOŽE KEĎ S NÍM HRÁM ŠACH, V TROCH PRÍPADOCH Z PIATICH HO PORAZÍM." __ Dokument vie svojou informačnou hodnotou nepochybne vyvolať divácky záujem a preto 90 minút učenie pomerne rýchlo. Na druhej strane skôr iba znovu zŕhňa fakty, ktoré Stone vo filme ,,J.F.K." priniesol a preto ten, kto film videl viackrát sa tu okrem spoznania tvárí skutočného Jima Garrisona a iných osobností veľa nového nedozvie. Dokument je navyše prestrihaný zábermi so Stoneho filmu, čím mu nielen robí reklamu, ale zároveň sa snaží pretlačiť svoj vlastný pohľad na atentát, a tým pádom údajnú pravdu, ktorá dosiaľ nebola odhalená. Ku spracovaniu dokumentárneho filmu nemienim byť zvlášť kritický, avšak omnoho rozpačitejšie na mňa pôsobí záverečná anketa medzi divákmi, ktorá mi príde vopred pripravená. Napokon dodávam, že som netušil, že som dokument už predtým hodnotil a svoje vtedajšie hodnotenie mu nechávam, hoci v súčasnosti by som zaujal neutrálny, bez hviezdičkový postoj. (14. komentár k filmu) ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Dokument spíše obhajuje názory vyřčené v JFK, než aby se snažil být nestranný, i když na fakta samozřejmě také dojde. A jakmile se ke slovu dostane Kevin Costner nebo Oliver Stone, tak má dokument okamžitě stejný náboj jako ve filmu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Možná ještě lepší než samotný film je tenhle doplňující dokument. Je to o konspiračních teoriích a nedá se to možná ani moc považovat za kdovíjak autentický dokument, ale má to sílu a dost možná tomu propadnete. Jak už jsem psal u filmu, konspirace kolem JFK jsou mé nejoblíbenější a tohle byla radost poslouchat a já jsem se u toho bavil a občas i něco dozvěděl. Ano, dost často tam mluví herci a tvůrci, ale někdy taky ne a v ty momenty je to nejzajímavější. Teorií je hodně a faktů málo, takže je jen na vás, co si vyberete. Navíc to dobře slouží i jako orientace v ději filmu JFK. Za mě spokojenost. 100%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie je to film o filme JFK, len má rovnaké pohnútky. Aj dnes sa ešte nájdu ľudia, ktorí veria, že prezidenta zastrelil Oswald z okna z veľkej diaľky zastaralou zbraňou s vychýleným zameriavačom. Muž na pahorku spokojne odišiel na vlak, a ako sa to stalo, zostáva utajené na 75 rokov. Aj potom, ale predpokladám, že sa odhalia nejaké zmanipulované dokumenty, ktoré nikomu neublížia. V dokumente sa všetko podstatné odohrá v prvej polhodine a potom je to už len mlátenie prázdnej slamy a odbiehanie do príbehov mimo atentátu. –––– Novináři jsou jako zuřiví psy, chránící starý zločin. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Robert MacNeil, novinář a očitý svědek: "Po všech těch odhalených spiknutích to (film JFK) může zavrhovat jen blázen. To jsme jen před atentátem na Kennedyho žili ve sladkém nevědomí." "Pak jsem si všiml, že policisté běží k travnatému pahorku. Vyběhl jsem na pahorek a dorazil k plotu. Jsem vidět na řadě záběrů. Proč by profesionální policisté běželi špatným směrem? Jsou přece uvyklí zvuku výstřelů, a vědí, jak se odrážejí od stěn budov. Proč by se dopustili takové chyby?" Jean Hillová, svědkyně: "Pan prezidente, podívejte se sem, chceme si Vás vyfotit!" A dodává: "Dostal zásah do hlavy přímo přede mnou." A pak mluví o druhém střelci na travnatém pahorku: "Bylo to támhle vedle toho velkého stromu. Ten výstřel přišel odtamtud. Warrenova komise tvrdí, že výstřel přišel z támhletoho okna na rohu knižního velkoskladu. Ale o tom já nic nevím. Dosvědčit mohu pouze to, co jsem viděla na vlastní oči. Střílel muž z pahorku." Ed Hoffman popisuje, jak otec na vlastní oči viděl druhého střelce na travnatém pahorku: "Viděl, že Kennedy byl postřelen, a zhroutil se na sedadle. Z hlavy mu tekla krev. Hrozně ho to vystrašilo a chtěl rychle najít policistu. Objevil se obláček dýmu. Z místa kde stál, to nejdřív vypadalo, že tam někdo kouří. Ale pak se ten muž otočil a otec zřetelně viděl, že držel pušku. Muž s puškou měl na sobě oblek. Kráčel tímto směrem. Hodil pušku železničáři. Ten ji chytil, šel s ní k bedně s nářadím. Rozebral ji, schoval dovnitř a odešel ke kolejím. Když viděl, jak Kennedyho postřelili, odjel na policejní stanici, ale tam mu řekli, že s ním o tom nebudou mluvit. Myslel si, že se s ním nechtějí zdržovat, protože je hluchoněmý. Pořád na to myslel, a nedávalo mu to spát. V noci se budil propocený a pořád si to v hlavě přehrával." Mark Lane, spisovatel a zastánce teorie o spiknutí CIA: "Zaměstnanci CIA Marita Lorenzová a Frank Sturgis odjeli do Dallasu, kde se setkali s Howerdem Huntem, rovněž ze CIA, který operaci financoval. Marita to dosvědčila." Frank Sturgis ji později řekl: "Kennedyho jsme zabili my, operativci CIA." Madeleine Brownová, milenka Lyndona Johnsona: "Setkali jsme se na Silvestra 1963. Řekla jsem mu: „Lyndone, v Dallasu se povídá, že jsi měl prsty v atentátu.“ Neuvěřitelně se rozzuřil. Přitom z něj vypadlo, že to udělali moji známí těžaři spolu se CIA. Pak mu došlo, že mi řekl příliš mnoho a bouchnul za sebou dveřmi. Celá jsem se rozklepala. Nemohla jsem tomu uvěřit." ()

Berty00 

všechny recenze uživatele

Vpodstate film o filme ...Naozaj obdivujem Olivera Stonea,nijaký iný režisér by si nedal toľko námahy aby dal dokopy teóriu ktorá mi stále vrtá hlavou...The Question of Conspiracy rozoberá rôzne teórie a uhly pohľadu z osudného dňa pre celú ameriku...Faktov je veľa no vybať si ten správny bolo naozaj obtiažne no so skvelou odozvou... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Někdo říká (můj děda), že Oliver Stone je levičák a komunista. Ale Oliver Stone natočil v roce 1991 film JFK podle vlastního scénáře. Je to vlastně takový spíš hraný dokument o tom, kdo vlastně stál za atentátem na JFK. Tenhle dokument vznikl jako doplnění informací k filmu, co bylo po pravdě, co byla spíš autorova fikce. Každopádně vyjadřuje se tam řada novinářů a dalších nějakým způsobem propojených s touto událostí, třeba exšéf tajných operací. Dokument je potřeba vidět hnet po shlédnutí filmu JFK (1991), aby to bylo jasnější. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Myslím, že k samotnému atentátu nejsem schopen uvést nic nového, co jsem již neuvedl u komentáře filmu JFK. Pravda prostě je jedna, a tu se lidé se 100 % jistotou asi nikdy nedozví. I kdyby ale nakonec Lee Harvey Oswald střílel sám, tak svým chováním a nedostatky ve vyšetřování si státní orgány samy na sebe ušili boudu v podobě řady konspirací a neustále pokládaných otázek. Osobně se divím, že to nebyla právě rodina, manželka, bratr nebo otec, kteří pokládali otázky a chtěli řádné a důkladné vyšetřování. Lze ale říct, že dokument je obsáhlý a vzal si k výpovědím obě názorové strany, řadu pamětníků i odborníků a působí tedy nestranně, objektivně a nechává diváka, aby si udělal názor sám. Byť s úvodním textem, že jde o propagandu bych v žádném případě nesouhlasil. ()

Pompeius 

všechny recenze uživatele

Zajímavé jen, když se chcete dozvědět, jaké hollywoodské hvězdy jsou pošuci věřící konspiračním teoriím... ()

Reklama

Reklama