Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Čas smyslnosti

Restoration

USA, 1995, 117 min

Režie: Michael Hoffman
Hrají: Robert Downey Jr., Sam Neill, David Thewlis, Polly Walker, Meg Ryan, Ian McKellen, Hugh Grant, Ian McDiarmid, Mark Letheren, David Gant, Selina Giles, Stephen Fisher, Roger Ashton - Griffiths

komentáře
galerie
diskuze
 ve filmotéce
v bazaru
Na DVD od:30.04.2009FilmX

Obsah:

Americký historický snímek se odehrává v Anglii v období restaurace (odtud i původní název RESTORATION), tedy v době návratu Stuartovců na trůn po jedenácti letech puritánské vlády Olivera Cromwella. Sleduje osudy mladého lékaře Roberta Merivela (Robert Downey Jr.), který pracuje v nuzných podmínkách univerzitní nemocnice. Úspěch při léčbě králova oblíbeného psa z něho učiní královského lékaře a bohatého člověka. Jeho vzestup vzhůru však střídá stejně strmý pád.   (oficiální text distributora)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele Houdini

Oscar 2 : Výprava, Kostýmy . . . . . Zlatý Medvěd - výběr

profil / všechny komentáře uživatele Radyo ****

Zajímavě pojaté historické drama, které dostalo zaslouženého Oscara za kostýmy. Vynikající výkon předvádí v hlavní roli "trestanec" Robert Downey Jr., ale ve filmu je možné spatřit i další známé tváře. Film samotný kromě obdivuhodných kostýmů nabízí i děj, který by měl diváka zaujmout, protože se v žádném případě nesnaží ono renesanční období nikterak idealizovat, naopak má sklon ukázat tuto dobu v takovém světle, v jakém ji asi viděli naši předkové, kteří v těch časech žili.

profil / všechny komentáře uživatele mandes

rozpočet : $19 million tržby americké : $4,005,941

profil / všechny komentáře uživatele T2

Rozpočet $19miliónovTržby USA $4,005,941Tržby Celosvetovo $-

profil / všechny komentáře uživatele B!shop ****

Hodne prijemny prekvapeni a to prakticky ve vsech smerech. Film ma paradni kulisy a jeste uzasnejsi kostymy (zaslouzeny oskary), hraje paradni hudba, pribeh sice neni nejak extremne originalni, ale precejen to nepusobi dojmem uz videneho, stane se tu spousta zajimavejch veci a nevyhejba se ani tem drsnejsim jako je mor a je svizne natocenej. No a pak tu je skvely obsazeni. Vsem vevodi Downey, kteryho bych v podobnym typu filmu necekal, ale zvlad to na vybornou, pak tu jsou v mensich, ale vyznamnejch rolich Neill, Thewlis a McKellen a vsichni tri rovnez paradni, Meg Ryan, ktera dostala vetsi prilezitost nez jakou ma bezne ve vsech tech svejch romantickejch komediich a celkem ji slusne vyuzila. No a je tu pouze jeden, kterej to kazi. Hugh Grant, nejen, ze vypada jak homoklada nejtezsiho kalibru, ale navic je silne nesympatickej a proste mi sem nesed. Takze celkove dobre natoceny a obsazeny historicky drama, ktery me zaujalo a bavilo od zacatku do konce.

profil / všechny komentáře uživatele Hunt

HUDBA:James Newton Howard

profil / všechny komentáře uživatele flanker.27 ****

Dost slušný historický film bez idealizací s docela dobrým koncem. Dokonce ani Meg Ryanová mi nevadila.

profil / všechny komentáře uživatele bassator ****

18. 10. 2009 - 75%

profil / všechny komentáře uživatele HoneyBunny ***

Slušný film se slušným obsazením, několika silnými momenty a na můj vkus odfláknutým koncem.

profil / všechny komentáře uživatele Orlau32 *****

Režisér Michael HOFFMAN si vybral pro svůj film velmi přitažlivé téma a to: život a chování lékaře v 2.polovině 17.století, kdy byla Evropa sužována příšernou nemocí - cholerou. Je to pohled na situaci lékaře, který si zvolil své povolání jako službu člověku a tomu by měl zůstat věren za všech okolnosti. Setkáváme se zde s Robertem Merivelem (velmi nadaným lékařem), který však podlehne kouzlu krásných žen, bohatství, marnosti a slávě a to tak, že "zapomene", co vystudoval a čemu má sloužit. Vzpamatuje se však, jakmile je zapuzen svým chlebodárcem králem Anglie Karlem II. a musí začít žít opět obyčejným životem a věnovat se svému povolání. Dokáže to a jako "ingognito lékař" se dostane opět na zavolání krále ke dvoru a zachrání královou milenku-favoritku od jisté smrti. Král, jako vděk, mu vrátí již dříve darovaný majetek (který mu byl odebrán kvůli prostopašnému životu) a pokloní se jeho vědění, protože králů je velmi mnoho, ale nadaných a vynikajících lékařů velmi málo. Je tam ještě jiná krásná příhoda, ale to už nebudu prozrazovat, podívejte se....

profil / všechny komentáře uživatele cab ****

Pribeh lekare (znovu uzasny Robert Downey Jr.) se odehrava v Anglii 17.stoleti, kde se monarchie znovu vraci na trun a penez dychtivy lekar se dostava az ke krali, ktery mu dava lekci ze zivota. Behem cesty probuzeni se vraci od prostopasnickeho zivota ke sve stare profesi. Nekteri herci ve velmi netradicnich rolich, ale proc ne. Celkovy pocit prekvapive prijemny a vyprava je prekypuje barevnosti a je uzasna. 80%

profil / všechny komentáře uživatele cross ****

Životní putování doktora Roberta Merivela ztvárnili v tomto filmu výborní herci, k čemuž jim napomohla skvělá výprava, silný příběh a nádherná hudba. Velmi dobrý a nepříliš známý snimek by tak určitě neměl ujít vaší pozornosti!

profil / všechny komentáře uživatele DannyBoy80 ***

Slušné historické drama, le prostřední část dost nudila, závěr už byl ok. Solidí herecké výkony, dokonce i Meg Ryan v pro ni nezvyklé roli. 70% něco tomu prostě chybělo, nevím přesně co. Oceňuju neidealizované ztvárnění doby.

profil / všechny komentáře uživatele Helmut02 *****

Jeden z nejlepších historických filmů, které jsem viděl. Naprosto unikátní atmosféra, kterou podporuje naprosto úchvatná výprava a výteční herci. K tomu ještě připočítám velmi dobrou hudbu a snesitelnou stopáž (ta je častou velkým problémem historických filmů). Když bude Reflex pokračovat ve vydávání takhle dobrých filmů, pak nelze než tleskat.

profil / všechny komentáře uživatele everlong *****

docela dojemný příběh královského lékaře v podání, jako vždy, skvělého Roberta Downey Jr., úžasné kostýmy, které si Oscara opravdu zasloužily a velice příjemná hudba, to vše tvoří opravdu skvělý historický film, který je podle mého názoru zbytečně nedoceněný, ale rozhodně si zalouží větší pozornost

Hodnocení uživatelů:
kleopatra ****