Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký historický snímek Čas smyslnosti (1995) se odehrává v Anglii v období restaurace (odtud i původní název Restoration), tedy v době návratu Stuartovců na trůn po jedenácti letech puritánské vlády Olivera Cromwella. Sleduje osudy mladého lékaře Roberta Merivela (Robert Downey Jr.), který pracuje v nuzných podmínkách univerzitní nemocnice. Úspěch při léčbě králova oblíbeného psa z něho učiní královského lékaře a bohatého člověka. Jeho vzestup vzhůru však střídá stejně strmý pád. Tvůrci vycházeli z románu Rose Tremainové "Restoration" (1989), který vyšel v roce 1996 také česky pod názvem "Navrácená minulost", a soustředili se na barvitý popis výstředního přepychu královského paláce, kontrastujícího se špinavou bídou okolního světa. Zprvu požitkářský Merivel nalézá smysl života v pomoci trpícím, aniž by podlehl puritánskému odevzdání se boží vůli, jež tu reprezentuje jeho kvakerský přítel John Pearce (David Thewlis). Americký režisér Michael Hoffman (nar. 1957) dosáhl Časem smyslnosti prozatímního vrcholu své kariéry. Podařilo se mu shromáždit pozoruhodný herecký soubor, v němž kromě výše jmenovaných ještě zaujmou Sam Neill v úloze krále Karla II., Polly Walkerová jako svéhlavá královská milenka Celia a Meg Ryanová v atypické úloze pomatené Katharine. I v poměrně malých rolích se objevují známí herci – Ian McKellen (správce Gates) a Hugh Grant (malíř Finn). Je až neuvěřitelné, co se dá dokázat s relativně malým rozpočtem (18 milionů dolarů), neboť výtvarná stránka filmu ve své rozmanitosti a bohatosti ohromuje možná až příliš (zejména ve scéně opulentní svatby či rekonstrukci velkého londýnského požáru). Italský výtvarník Eugenio Zanetti a anglický kostymér James Acheson dostali za svou práci poprávu Oscary. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

cab 

všechny recenze uživatele

Pribeh lekare (znovu uzasny Robert Downey Jr.) se odehrava v Anglii 17.stoleti, kde se monarchie znovu vraci na trun a penez dychtivy lekar se dostava az ke krali, ktery mu dava lekci ze zivota. Behem cesty probuzeni se vraci od prostopasnickeho zivota ke sve stare profesi. Nekteri herci ve velmi netradicnich rolich, ale proc ne. Celkovy pocit prekvapive prijemny a vyprava je prekypuje barevnosti a je uzasna. 80% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojaté historické drama, které dostalo zaslouženého Oscara za kostýmy. Vynikající výkon předvádí v hlavní roli "trestanec" Robert Downey Jr., ale ve filmu je možné spatřit i další známé tváře. Film samotný kromě obdivuhodných kostýmů nabízí i děj, který by měl diváka zaujmout, protože se v žádném případě nesnaží ono renesanční období nikterak idealizovat, naopak má sklon ukázat tuto dobu v takovém světle, v jakém ji asi viděli naši předkové, kteří v těch časech žili. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hned ze začátku mě to chytlo. Downey je zábavný už svým zjevem a potměšilým výrazem. Na výpravě se zjevně nešetrilo a dokud se příběh odehrává u dvora nebo na venkovském sídle, bavil jsem se. Po přesunu do kvakerské léčebny už to trochu ztrácí dech. Taky jsem měl trochu problém věřit Meg Ryan umouněnou chudou ženštinu z konce 17. století. Konec nedokážu posoudit, protože jsem usnul. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne prijemny prekvapeni a to prakticky ve vsech smerech. Film ma paradni kulisy a jeste uzasnejsi kostymy (zaslouzeny oskary), hraje paradni hudba, pribeh sice neni nejak extremne originalni, ale precejen to nepusobi dojmem uz videneho, stane se tu spousta zajimavejch veci a nevyhejba se ani tem drsnejsim jako je mor a je svizne natocenej. No a pak tu je skvely obsazeni. Vsem vevodi Downey, kteryho bych v podobnym typu filmu necekal, ale zvlad to na vybornou, pak tu jsou v mensich, ale vyznamnejch rolich Neill, Thewlis a McKellen a vsichni tri rovnez paradni, Meg Ryan, ktera dostala vetsi prilezitost nez jakou ma bezne ve vsech tech svejch romantickejch komediich a celkem ji slusne vyuzila. No a je tu pouze jeden, kterej to kazi. Hugh Grant, nejen, ze vypada jak homoklada nejtezsiho kalibru, ale navic je silne nesympatickej a proste mi sem nesed. Takze celkove dobre natoceny a obsazeny historicky drama, ktery me zaujalo a bavilo od zacatku do konce. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Neštandardný historický film z obdobia, ktoré sa na filmové plátna tak často nedostáva. Za pozornosť určite stoja Oskarmi ovenčená výprava a kostýmy, ale aj veľmi dobré herecké výkony a hudba. Po dejovej stránke ma už film tak neupútal a to i napriek tomu, že sleduje mnohé zaujímavé historické udalosti (morová epidémia a požiar v Londýne). 6/10 ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama