Reklama

Reklama

Deník strojvůdce

  • Srbsko Dnevnik mašinovođe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ilija je stejně jako jeho otec i dědeček vlakový strojvůdce a pomalu se chystá do důchodu. Kromě šedesátky má na kontě i neslavný rekord co se počtu zabitých lidí týče. Během své kariéry totiž na kolejích přejel 28 osob. Vzrušení Ilijovi přivede do cesty samotný život v podobě desetiletého sirotka Sima, který se stane jeho adoptivním synem. Sima se po vzoru nevlastního otce a celé jeho mužské rodové linie chce stát samozřejmě také strojvůdcem. Přes veškeré Ilijovo rozmlouvání si chlapec cestu ke svému snu přece jen najde, ale nechce se smířit s realitou, že by byl vrahem. Kolegové strojvůdci mu říkají, že bez nehody nebude skutečným strojvedoucím a podle statistiky ji musí očekávat brzy, určitě již během prvního týdne. Sima ale jezdí již několik týdnů a zdá se, že nehody se mu vyhýbají. Tato skutečnost Simu neuvěřitelně deprimuje a psychicky mučí, tak musí vzít tuto bezvýchodnou situaci do rukou Ilija. (Mirius FD)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (110)

Radko 

všechny recenze uživatele

Magický realizmus a symbolika (nielen) zrazených mŕtvol ako odpočtu strojvodcovského chlebíka, ktorý jednoducho musí byť naplnený, sú istej línii juhoslovanského filmu blízke. Niekedy je symbolika trefnejšia, inokedy, ako aj tu, trochu nasilu. V rušňovodičovom denníku stoja za pozornosť prevažne realistické momenty, či už tie smiešne alebo vážne. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrná balkánská černá komedie. S některými opravdu špatnými lacinými vtipy - starý strojvůdce odjebe tým drážních psychologů? Jó, to určitě... A celá ta hlavní myšlenka: "my se tady navzájem přejižídme vlakem, no a co", se rychle vyčerpá. Mladý strojvůdce tomu taky nepřidá, jelikož je k nepřežití nesnesitelný ňouma. A ta halucinační pasáž? Koji kurac?! ()

Reklama

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Po dvou letech jsem se konečně dočkal a koukli jsme na tenhle osobitej kousek. Nejen pro mašinfíry ČD :D Příběh o tom, jak flustrující může být, když jako mašinfíra vám nejde nikoho srazit a pokřtít tím vaši trasu. A všichni před vámi už mají minimálně 20 zářezů.. :) Hlavní dvojka je Illja, charismatickej chlápek, co už nemá daleko do důchodu a s dědečkem, srazili za svou kariéru už přes 50 lidí. Časem potká kluka Sima, vychová ho ten se dá taky na mašinfíru. Avšak po půl roce v práci ne a ne někoho sejmout, začiná stres, nervy a flustrace. Když to nejde po dobrým, Illja musí zakročit... Opět černá komedie jako víno, tentokrát ze Srbska a doporučuje 8/10 cestujících Českých drah :D ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Jak neustále postupuje vlna politické korektnosti, je pro mě skutečnou radostí, shlédnout nějakou tu balkánskou záležitost, protože tamní filmaři si pořád ještě neberou servítky a do snímků implementují svůj svérázný humor s pořádnou dávkou cynismu. A tahle srbsko-chorvatská záležitost mi poskytla přesně to, co jsem si přál. Už po větách: "Můj otec a já jsme zabili padesát tři lidí. Čtyřicet mužů a třináct žen. Dohromady s dědou jsme zabili šedesát šest lidí.", jsem věděl, že tohle bude film pro mě. Byl. Bavil jsem se skvěle (přestože jsem měl pocit, že v určité chvíli děj trochu ztratil tempo) nejen díky výbornému humoru, ale i díky nádherné lidskosti, kterou do svých filmů umí Balkánci dostat. / Poučení: Jízdní řád by se měl dodržovat. 5*- ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Velmi chytrá černá komedie, plná sarkastického humoru, který si umí utahovat ze smrti, životních otázek. Krásně zaobaleno kolem komunity strojvůdců, zvláštních osudů. Vztah mezi hlavního hrdinou strojvůdcem Iljou, který je nepříliš empatickým matadorem a sirotkem Simou umí zvláštním způsobem chytnout za srdce. Lenivější tempo mi tolik nevadilo, ani opakující se jednoduchý humor, včetně milého až morbidního závěru......7/10 ()

Galerie (117)

Zajímavosti (2)

  • Film vznikl i ve verzi seriálu o třech dílech po 50 minutách. Herecké obsazení seriálu je stejné. (PavelSm)
  • Zástupcovia Srbska zvolili tento film za svojho kandidáta na Oscara za rok 2017 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama