Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

lonewolf odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi špatné dílo, které je značně nadhodnoceno. I když opomenu uživatelem "matty" vzpomínanou skrytou komunistickou ideologii, nevidím na tomto díle ani kapku něčeho zajímavého, vtipného či jen rádoby poučného. Postavičky jsou tak odporně nakresleny, že cokoliv jiného dílo obsahuje mi uniká a když si vzpomenu jak odporný pocit jsem měl, když jsem byl dítě a tohleto nám pouštěli ve škole na prvním stupni, tak si jen v duchu říkám: "Bože, to ale byla pí......". Je mi líto, tak to cítím a ani tohle přemrštěné hodnocení na ČSFD to nezmění. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak přesně o tom tady celou dobu mluvím! Ale pěkně popořádku. Na začátku byl ten, jehož jméno se bojím napsat, pak se na databázi začaly pomalu valit zástupy lidí a tento film je krásným příkladem tzv. hodnocení z paty. (Jo, to jsem viděl před 20 lety jako dítě a bavilo mě to, pět hvězd!) První uživatelé, v současnosti hvězdy databáze, určili kurz hodnocení mnoha filmů. Vzpomínám, že jako nováček, jsem také ihned ohodnotil Stvoření světa. (Líbí se to ostatním, mně se to jako malému taky docela líbilo, plná palba.) Je mi jasný, že to tak dělá většina. Pak jsem hodnocení smazal, protože hodnotit podle 10 let starých vzpomínek se mi zdá nefér. Jenže nic se nezmění, dokud budou mezi prvními komentáři pořád ta samá jména. Zrovna v tomto případě je jejich neschopnost napsat k filmu víc než jednu větu jasným důkazem, že byli rádi za těch pár kačen, co sem vyhodili. Ti, kteří se na film těsně před komentováním opravdu podívali, se tak i nadále budou krčit někde vzadu, kde si nováček jen těžko přečte, že se jedná o nechutný paskvil vytvořený z křesťanství a komunismu a dál bude posílat film do míst, kde nemá co dělat. Jedna hvězda z úcty k Werichovi a za budovatelský šlágr Milujte se a množte se. Trpěl jsem jak pes! ()

Reklama

MIGHTTREE 

všechny recenze uživatele

Vybavuji si pana faráře, jak ve druhé nebo třetí třídě pouštěl tenhle animák (kroužek Náboženství), který v té době zamotal mojí hlavu a pamatuji si ho dodnes. Mluvil a pouštěl nám i mnoho jiných věcí, ale já si pamatuji jenom tohle. Dnes už mám sice úplně jiný názor než kdysi při onom promítání, ale za zachovalost detailů ve vzpomínkách dávám *****. Film jsem od té doby neviděl. ()

depony 

všechny recenze uživatele

Myslím, že líp už to dětem vysvětlit nejde ... a v podání Jana Wericha i nudný a těžkopádný text získává na nápadu a živosti. Jako je Filipovský jediným dabérem Funése, tak Werich je patriot animovaných a loutkových záležitostí - jeho pohádky jsou skvělé a vyprávění ve Stvoření světa je jednou z těch nejlepších věcí:) ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

V Boha nevěřím a rozhodně bych tohle svým dětem nepustila v příliš brzkém věku. I já v tom vidím velké množství jistých narážek. Zpracováno je to ale neuvěřitelně vtipným a vychytralým způsobem, a proto, když opomenu ohromnou ortodoxii, kterou jinak spíše neuznávám, musím dát pět, protože je to jeden z nejlepších animáků vůbec. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)
  • Téměř na konci filmu se Eva projeví jako skutečná ukecaná žena a spustí na Adama svoji řeč. Je to velmi zrychlené, zní to jako správné ženské štěbetání, ale pokud danou zvukovou stopu zpomalíme, vyklube se z toho čtený text, snad nějaký román, který nemá se Stvořením světa nic společného. (vanjucha)
  • Komunistický režim film zakázal z důvodu znázornění boha a rokenrolu. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama