Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Dokonca i mňa ako pohana potešila táto rozprávka. Ani nie tak kresťanskou demagógiou, ale vtipnou animáciou, vydarenými fórikmi a bravúrnym komentárom Jana Wericha. Samozrejme že je to viac menej paródia (pre starších) alebo podchytenie si už čo najmladších. Avšak práve opačná strana predstavovaná štyrmi čertami tu vyznie ako sympatickejšia. Viac som fandil práve tim štyrom červeným sympaťákom. Tak ma potešilo, že všetky moje obľúbené zvieratá (hady, pavúky, škorpióny...) vymyslel práve čert. Nikdy som nebol veľký fanúšik pesničiek v rozprávkach, ale aj tie sú tu veľmi vydarené a dokonca vtipné. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* lehce jsem si připomněl tento zvláštní, ale originální budovatelsko-náboženský rádoby muzikálový animovaný konstrukt, který se patrně v TOPce filmových skvostů může objevit jen v Česku a nejspíš i tu se drží díky sentimentalitě a vtipným komentářům Jana Wericha. Docela by mě zajímalo, zda je aspoň trochu známý ve Francii kvůli svému animátorovi. Po skoro sedmdesáti letech už trochu vyčpěl, ale stále mě docela bavil a tak jsem mu nechal možná trochu přehnané čtyři hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bez charizmatického "voiceoveru" Jana Wericha by to bolo síce polovičné, ale keďže tu je, nemá zmysel sa nad tým zamýšlať. Stvorenie sveta podľa svetových náboženstiev je tak smiešne, že si o takéto vtipné spracovanie priam tisícročia hovorilo. A možno to aj bolo presne takto, kto vie:) A možno je Jan Werich boh:) ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Krásně nakreslené. Ta barevnost je velmi příjemná a pro děti určitě poutavá. Mě se vždycky líbila, jakou radost jsem měla, když se konečně povedlo rožnout. Příběh ze Starého zákona je zde pojat velmi nevtíravě a každý si zapamtuje, že svět byl stvořen za šest dní + sedmý den odpočinek a že vrcholem byl Adam a Eva, která byla "vyrobena" z Adamova žebra. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

"dávno jsem ti říkal, zachovávej slovosled! Nejdřív patník, psa až potom" ... S humorem a originalitou podané písmo svaté o Stvoření světa s jedinečným Werichovým dabingem. Už tenkrát měl Pán Bůh pracovní plán, ale už nikdo neví, jak dlouho ten jeho jediný pracovní den trval. Štěstí, že mu pomáhali andělé a to i ti padlí. Takže "Milujte se a množte se, svět trvá teprv chvilku, milujte se a množte se, učte se násobilku." ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jedná se o první celovečerní film studia Bratři v triku. (M.B)
  • Komunistický režim film zakázal z důvodu znázornění boha a rokenrolu. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama