Reklama

Reklama

Stvoření světa

  • Francie La Création du monde (více)

Obsahy(1)

V Písmu svatém se praví, že na počátku všeho života na Zemi byla tma a Pánbůh. V případě tohoto animovaného snímku Pánbůh roztomile roztržitý, který měl před sebou spoustu práce. Aby na ni nebyl sám, pořídil si vejce, jež poctivě zahříval, až se z nich po čase vyklubali andílci. Jenže z posledního vejce, které bylo pěkně kropenaté, se vyloupl neposedný ďáblík. Poté, co měl pomocníky pohromadě, potřeboval Pánbůh ke své další práci světlo. Marně však škrtal zapalovačem. Jako vždy totiž nefungoval. Stvořitel proto musel použít slavného triku se zvoláním: Budiž světlo!. Světlo bylo a Pánbůh se mohl s pomocí andílků pustit do tvoření, jež mu s nevyčerpatelným vtipem a nekonečnou řadou skvělých nápadů kazil neposedný ďáblík. Nejvíce se samozřejmě vyřádil ve chvíli, kdy Pánbůh začal tvořit člověka. Adama si ještě Stvořitel ohlídal, ale Evu ďáblík okamžitě zkazil tím, že ji naučil trsat rocknroll (a je to vůbec první rocknroll, jaký kdy zazněl v českém filmu)... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (340)

golfista 

všechny recenze uživatele

Takovouhle variantu "Bible" by měli pouštět pravidelně pro každou generaci. Výborný animák s úžasným panem Werichem. "Milujte se a množte se !" ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dost dobré animované fantasy, aneb když se má brát s nadhledem i World of Warcraft, proč by to nešlo i s výplodem jakéhosi pofidérního kolektivu autorů?;) Ideový pluralismus navždy!!:) 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Některé skutečnosti mezi nebem a zemí asi zůstanou z mé strany nepochopeny. Vysoké hodnocení této budovatelské parodie Bible kupříkladu. 50% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nebývale "pozivistický", a proto neskonale vtipný pohled na stvoření světa, prošpikovaný vesměs výbornou hudbou, i když nějaké z těch nejradostnějších tenorů mi už po 60 minutách poněkud lezly na nervy. Nejvtipnější sekvencí pro mě tady navždy zůstane obrácená výuka raků a jejich prušácko-militaristický marš. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Stvoření světa může na někoho působit jako dílo veskrze křesťanské, jenže si nelze nevšimnout, že Bůh plní PLÁN, zachovává MÍR, zmiňuje se o REVOLUCI a velebí PRÁCI. A když označí život za hmotu v pohybu, tu lze hovořit o vyloženém materialismu. Já osobně právě s tímto aspektem filmu problém nemám, protože materialista jsem. Ale co vy, křesťané, vás to netrápí? Horší je to ovšem s tím, že nejde o nic jiného, než převod mýtu o stvoření do rozverné formy. Zprvu převod nápaditý, s postupem času opakováním onoho jednoho nápadu (bůh vs. ďábel) převod stále mechaničtější, nakonec až ubíjející. Slabé ***. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Krásný animák, který vtipně podává "biblické" stvoření světa. Komentáře Jana Wericha jsou naprosto úžasné!! Tohle by se mělo povinně pouštěm všem malým dětem. A to je jediný důvod proč nedávám plný počet, protože jsem měl šanci tento snímek shlédnout až jako 20-ti letý, tak nebyla možnost plně docenit genialitu tohoto snímku, ale určitě všem doporučuji, opravdu krásné zpracování.... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Jako "dětská Bible" funguje na výbornou, jinak ale spíše lehce nadprůměrný animovaná sranda, která mohla být o trochu kratší... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tak přesně o tom tady celou dobu mluvím! Ale pěkně popořádku. Na začátku byl ten, jehož jméno se bojím napsat, pak se na databázi začaly pomalu valit zástupy lidí a tento film je krásným příkladem tzv. hodnocení z paty. (Jo, to jsem viděl před 20 lety jako dítě a bavilo mě to, pět hvězd!) První uživatelé, v současnosti hvězdy databáze, určili kurz hodnocení mnoha filmů. Vzpomínám, že jako nováček, jsem také ihned ohodnotil Stvoření světa. (Líbí se to ostatním, mně se to jako malému taky docela líbilo, plná palba.) Je mi jasný, že to tak dělá většina. Pak jsem hodnocení smazal, protože hodnotit podle 10 let starých vzpomínek se mi zdá nefér. Jenže nic se nezmění, dokud budou mezi prvními komentáři pořád ta samá jména. Zrovna v tomto případě je jejich neschopnost napsat k filmu víc než jednu větu jasným důkazem, že byli rádi za těch pár kačen, co sem vyhodili. Ti, kteří se na film těsně před komentováním opravdu podívali, se tak i nadále budou krčit někde vzadu, kde si nováček jen těžko přečte, že se jedná o nechutný paskvil vytvořený z křesťanství a komunismu a dál bude posílat film do míst, kde nemá co dělat. Jedna hvězda z úcty k Werichovi a za budovatelský šlágr Milujte se a množte se. Trpěl jsem jak pes! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stvoření světa, to je především s nadhledem napsaný scénář, jednoduchá, ale výrazná kresba se stejně jednoduchou, leč účelnou animací a především půvabný Werichův komentář. Poetická, hravá záležitost, které pěti hvězdičkám schází větší tempo a ostřejší, řekněme "simpsonovský" humor. Starosvětské pojetí je ale logické vzhledem ke stáří snímku, ve své době šlo o celkem avantgardní snímek. Celkový dojem 85%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hezký animák. K tomu vtipný a zajímavý a navíc relativně přijatelný i pro ateistu jako jsem já. No a nakonec pan Werich a jeho dnes už snad kultovní "Milujte se a množte se!". ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nejlepší čeký animák, klasika. Nezapomenutelný film, kvůli kterému jsem ochoten vstát i v 5 hodin ráno. Pro mě jinak nadlidský výkon. Asi Boží moc. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů nejen národního, ale patrně i evropského a světového animovaného filmu nezapře svůj levicový půdorys. Činí tak ovšem ve vzácné vyváženosti taktnosti námětu, scénáře, animace i mluveného slova. K této věci přímo predestinovaný Werich je dalším pozitivním rozměrem této rozverné adaptace biblického tématu. Pokud někoho zaráží její dětské pojetí "zezdola" s pohledem upřeně a zpytavě směřujícím k tomu nedostupnému světu velkých, dospělých a nedotknutelných, je nutné připomenout, že podobná osvojování ujverzálního tématu jsou v lidské historii běžná a že na ně naše doba nemá monopol (připomínám pozoruhodnou knihu ČERNOŠSKÝ PÁNBŮH A PÁNI IZRAELITI nebo lidové hry našeho dávnějšího novověku XVIII. a XIX. století). Vkus a takt, s jakým je toto téma pojednáno, jsou nenapadnutelné a obdivu hodné. Do ryze francouzské látky byl určitě se zdarem promítnut i jemný český humor a všetečná všeshazující zvědavost. Dospělého dětství nikdy není dost. Tento film je něžnou obhajobou této neodstranitelné pravdy. A nejen jí. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

"dávno jsem ti říkal, zachovávej slovosled! Nejdřív patník, psa až potom" ... S humorem a originalitou podané písmo svaté o Stvoření světa s jedinečným Werichovým dabingem. Už tenkrát měl Pán Bůh pracovní plán, ale už nikdo neví, jak dlouho ten jeho jediný pracovní den trval. Štěstí, že mu pomáhali andělé a to i ti padlí. Takže "Milujte se a množte se, svět trvá teprv chvilku, milujte se a množte se, učte se násobilku." ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tenhle animák zoufalým způsobem konzervuje ty nejzjednodušenější, nejsměšnější a nejtrapnější představy o biblickém stvoření světa (zvláště, když má být určen i těm nejmenším). Ale co naplat, když je animován, dabován a hudebně podbarven tak úžasným, svěžím a nápaditým způsobem. ()

Reklama

Reklama