Reklama

Reklama

Dětská hra

  • USA Child's Play (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Legendární horor o panence Chuckie, hračce s duší sadistického vraha. Pojďte si hrát!!!  I kdyby americký režisér Tom Holland už nenatočil nikdy nic jiného, bude jeho jméno již navždy zapsáno zlatým písmem na zdi slávy moderní popkulturní hororové zábavy. Právě díky němu se totiž na první pohled triviální větička „Pojď si hrát“ stala v roce 1988 nesmrtelnou.Za hlavního hrdinu jeho klasického hororového thrilleru Dětská hra by šlo považovat malého chlapce Andyho, který právě oslavil šesté narozeniny. Ale pravda je taková, že prim v tomto snímku, který se v průběhu let rozrostl o čtyři další pokračování a letos se dokonce dočká vlastního remaku, hraje především hračka, kterou Andy dostane jako dárek. Panenka Chucky totiž není zdaleka tak roztomilá, jak se zprvu tváří. Pomocí prastarého voodoo rituálu se do ní během zatýkání převtělil umírající psychopatický vrah Charles Lee Ray a je jasné, že dřív nebo později se svět dozví o jeho návratu. Jenže kdo malému klukovi uvěří, že jeho malá hadrová panenka sprostě kleje, provádí naschvály a občas také s velkou zálibou zabíjí? Je to chyba, že dospělí svým dětem tak málo naslouchají. Teď za to někteří budou muset zaplatit svým životem. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (50)

  • Za tento film obdržel Tom Holland v roce 1989 Cenu za režii na madridském festivale IMAGFIC. (Locksley)
  • Pár rekvizit bylo prodáno v r. 2009 do zastavárny v Las Vegas v pořadu Mistři Zastavárny (od r. 2009), a to samotným asistentem produkce filmu, Victorem Bazazem. (Valenta28)
  • Inspirací pro vytvoření Chuckyho byla panenka Robert námořník, který ale ve skutečnosti nikoho nikdy nezabil. Je však u ní známo, že byl několika svědky pozorován při pohybu končetin, někdo tvrdil, že ho dokonce viděl pohybovat se po pokoji, měnit výrazy obličeje, chichotat se a údajně s ním jeho majitel, umělec Robert Eugene Otto, jako malý chlapec mluvil a panenka mu odpovídala. Nicméně, dle místního folklóru způsobila panenka několik dopravních nehod, zlomené kosti, ztrátu zaměstnání, rozvod a mnoho dalších nešťastných událostí a to vše prý díky tomu, že ti, kterým se podobné nehody a situace staly neprojevili vůči panence dostatečný respekt. Podle jedné teorie byla zakletá voodoo kouzlem, kterou na ní seslal bývalý komorník Ottovi rodiny, který byl bahamského původu, jako pomstu za jejich jednání vůči němu. Nicméně existuje více teorií, proč má panenka nadpřirozené schopnosti. Panenka byla vyrobena v Německé firmě Steiff a přivezena Ottovým dědečkem jako dárek k narozeninám v roce 1904. (ajaxx)
  • Chuckyho obličej museli ovládat tři lidé najednou. Jeden se staral o pohyb očí, druhý o obočí a líce, třetí ovládal ústa. (80s Martin)
  • Pro film byla vytvořena celá řada robotických panenek používaných podle potřeb dané scény. Jednotlivé části panenky se ovládaly joysticky, takže k ovládání panenky bylo potřeba několik lidí najednou. (80s Martin)
  • Tvůrci postupně v průběhu filmu měnili Chuckyinu hlavu za čím dál více podobnou lidské. U poslední Chuckyiny hlavy se dokonce uvažovalo, že bude mít náznak vousů, bradku nebo knír, ale z návrhu nakonec sešlo. (80s Martin)
  • Karen Barclay (Catherine Hicks) má na konci filmu zbraň Beretta Model 70 ráže.32 ACP, Eddie Caputo (Neil Giuntoli) má zbraň Ruger Blackhawk ráže 4 5/8 barrel, Mike Norris (Chris Sarandon) používá zbraň Smith & Wesson Model 10 ráže .38 Special a Charles Lee Ray (Brad Dourif) Smith & Wesson Model 19 ráže .357 Magnum. (dc125)
  • Jako obchod s hračkami pro natáčení posloužila již zavřená čínská restaurace v Chicagu. (HellFire)
  • Tom Holland použil námět z filmu v mnoha svých dalších pracích. V jeho filmech se často lidé setkávají s něčím "nadpřirozeným" a nikdo nechce jim nechce uvěřit. (HellFire)
  • Během premiéry filmu se u sídla společnosti MGM shromáždil dav protestantů, kteří požadovali zákaz filmu s odůvodněním, že film podněcuje násilí u dětí. (HellFire)
  • Film šel do kin ve stejný den, kdy se Charles Lee Ray převtělí do panenky – 9.11. 1988. (HellFire)
  • Catherine Hicks (Karen) a Kevin Yagher (tvůrce Chuckyho) se poprvé potkali při natáčení filmu a o rok později se vzali. (HellFire)
  • Hlas Chuckyho nahrával Brad Dourif vždy dopředu, aby se mohl synchronizovat jeho hlas s ústy Chuckyho. (HellFire)
  • Název televizního kanálu, jež na začátku oznamuje smrt Charlese Lee Raye, je W-DOL (což by se dalo přeložit jako dřevěná panenka). (HellFire)
  • Autor původního scénáře Don Mancini napínal diváky déle a pohrával si s myšlenkou, že namísto Chuckyho zemřel Andy. Nápad byl využit při natáčení filmu Dětská hra 4: Syndrom Pinocchia. Prohlásil také, že se na začátku počítalo s tím, že film bude satirou na výrobce hraček. (HellFire)
  • Maggie měla při hlídání Andyho zemřít ve vaně po zásahu elektřinou. Tato scéna byla nakonec použita ve filmu Chuckyho nevěsta. (HellFire)
  • Předobrazem zabijácké hračky se stala panenka námořníka Roberta, který patřil Robertu Eugenu Ottovi. (Asmodin)
  • Film se točil v Chicagu (Illinois) a v Culver City (Kalifornie). Natáčelo se od 7. ledna do 5. března 1988. (Chatterer)
  • Ve scéně, kde Chucky běží chodbou za Maggie, je doopravdy Chucky hrán mladší sestrou Alexe Vincenta. (Chatterer)
  • Pracovní název filmu byly Blood Buddy, Batteries Not Included a Blood Brother. (Chatterer)

Související novinky

Úspěch M3GAN znamená rychlý sequel

Úspěch M3GAN znamená rychlý sequel

08.01.2023

Ačkoliv kina už měsíc drtí druhý Avatar, našel producent Jason Blum přece jen zase jednou skulinku k úspěchu. Hororová M3GAN o panence s umělou inteligencí, která se vydá na dráhu dalšího Chuckyho,… (více)

Mark Hamill je nový Chucky

Mark Hamill je nový Chucky

31.03.2019

Hororovou klasiku Dětská hra čeká reboot a studio Orion Films čerstvě oznámilo, kdo bude v nové verzi dabovat kultovní vražednou panenku Chuckyho. Roli se upsal slavný herec a zkušený dabér Mark… (více)

Reklama

Reklama