Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při letu na palubě Boeingu se v jednom okamžiku probouzí několik pasažérů. Ovšem ostatní, včetně posádky, z paluby letadla záhadně zmizeli. Muselo se to stát během pár desítek minut od startu. Na palubě je však jako cestující i pilot, který se ujme řízení. Letadlu se podaří bez větších problémů přistát, ovšem zdá se, že v liduprázdném světě. Brzy se ale začínají objevovat Časožrouti… Televizní adaptace stejnojmenné novely Stevena Kinga. (pfa)

(více)

Recenze (128)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Před filmem jsem četl výbornou novelu. Film je i na televizní dílo neuvěřitelně laciný a se špatnými triky, to musíte ignorovat. Jinak se velmi věrně drží knihy. Drtivá většina herců je dost špatných a vytváření vztahů mezi nimi nefunguje ( částečně způsobeno i dabingem ). Přesto nakonec dávám tři, protože atmosféra beznaděje a tajemna, které se blíží, tu je a taky dobrý hlavní hudební motiv. Taky si myslím, že Časožrouty je opravdu dost těžké zfilmovat. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem bohužel nečetla, takže jsem byla v první části docela příjemně napjatá a plná očekávání, co se vlastně nakonec stane - jenže když pak na řadu přišly ty neuvěřitelně lacině a směšně vypadající trikové sekvence, takřka všechna tísnivá atmosféra byla tatam. Přesto nemůžu říct, že by se mi snímek vyloženě nelíbil - dokonce bych se klidně ráda podívala znovu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Kingova novela o časožrútoch vyšla v prvej polovici v 90. rokoch aj v slovenčine a následne viackrát v češtine. Patrí k mojim obľúbeným napriek tomu, že je ku koncu šmrncnutá sci-fi a King a sci-fi nejde vôbec dokopy, toto je ale výnimka potvrdzujúca pravidlo. Je to veľmi dobre napísané, autor má rád postavy, volí ľudský prístup k šialenej zápletke a hrdinovia jednajú tak, ako by sme v podobnej situácii konali my, kebyže sa zobudíme na palube lietadla bez pilotov a pod ním žiadne mesto nesvieti. Preto som sa na televízne spracovanie o dĺžke 180 minút tešil. Réžie sa chopil zručný remeselník Tom Holland (o rok neskôr zadaptoval novelu Richarda Bachmana ZCHRADNI! + kedysi natočil HRÔZOSTRAŠNÚ NOC a prvú DETSKÚ HRU). Do hlavných rolí obsadil spoľahlivých pardálov: Davida Morsea (ktorý má pre kingovky slabosť: ZELENÁ MÍĽA, SRDCE V ATLANTÍDE), Frankieho Faisona (dobrácky ošetrovateľ Barney z lecteroveskej ságy) a Bronsona Pinchota (Balki zo sitkomu Perfektní príbuzní, šialený francúzsky kaderník z posledných sérií Kroku za krokom). Toľko k suchým faktom. Ako sa LANGOLIERI alias ČASOŽRÚTI vydarili ako film? Nedostatočný rozpočet vďaka šikovnej zápletke (podstatná časť deja sa odohráva v uzavretom priestore: lietadlo, letisková hala) nie je poznať. Spoznáte to až nástupom proste neopísateľných počítačových efektov. Keď uvidíte, pochopíte. Ku koncu príbehu  dochádza dych (a vinou otrasných CGI čiastočne i úroveň). ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na to, že to bylo pro televizi, to docela ušlo. Triky (radši) rozebírat nehodlám, potěšila mě dost napínavá atmosféra. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je obrovská 3-hodinová nuda. Kdysi běžel na Nově rozdělenej na 2 (nebo možná dokonce na 3) části, takže po částech se tu nudu dalo nějak přežít. Pokud by se to vysílalo v jednom kuse, tak se to hodí maximálně na zaplácnutí vysílacího času od 2 do 5 hod ráno ve všední den na Primě. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Takže další filmová adaptace Kingova románu, která dopadla lehce nadprůměrně z mého pohledu. Obsazení není nijak světoborné, na TV produkci ovšem ucházející. Knihu jsem četl a pár postav bych si představoval rozhodně jinak, hlavně Nicka a Dinah. Největší problém je délka filmu, já ho viděl jako jeden celek, tedy „tříhodinový“ film - 45 minut by se dalo bez problému odebrat. Jinak se film drží knihy dost podrobně, cituje dokonce i některé věty. 7/10* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stejnojmenná Kingova novela nepatří k tomu nejlepšímu z toho, co mistr hororu kdy zplodil, nicméně hlavním problémem tohoto filmu je chudičká výprava a zejména odbyté, příliš lacině vypadající triky, které jsou ostudou i pro televizní snímek. Z hereckého obsazení stojí za zmínku David Morse v roli pilota, jinak je to velmi průměrná záležitost. Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Levně vyhlížející (hlavně mizerné triky) televizák v režii Toma Hollanda (HRůZNÁ NOC, DĚTSKÁ HRA) podle Kingovy předlohy, která podle mě podobně jako třeba TEMNÁ POLOVINA měla nakročeno k tomu stát se skutečnou hororovou klasikou (skvělá výchozí situace, jedna vynikající postava a originální monstra), ale k dokonalosti jí něco chybí. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Poviedka Langolieri zostáva mojou najobľúbenejšou zo zbierky Štyri po polnoci. Bohužiaľ televízna adaptácia je šialene rozťahaná - znesiteľnejšia ak si ju posúvaním zostriháte len na scény, keď sa deje a hovorí niečo podstatné. Hlavne preskáčte všetky tie mučivé chvíle, keď sa hrdinovia vzájomne presviedčajú o tom, ako sa majú ponáhľať, lebo majú málo času, ale pritom iba jalovo postávajú, čumia do blba a potom ešte slimačím tempom rozoberajú detaily, ktoré by mohli doriešiť neskôr - hrozne ma rozčuľovali! Jednoducho si myslím, že keď ide o prežitie, tak namiesto poskytovania psychoanalýzy chlapcovi, ktorý je paralyzovaný myšlienkou, že práve niekoho zabil v sebaobrane, mu treba streliť facku a povedať "na toto teraz nemáme čas, k psychológovi pôjdeš potom, ak to prežiješ - vstávaj a ideme!" (no už si nepamätám, ako to riešil King). Podobných situácií je tam dosť, nehovoriac o tom, že takmer všetko sa deje v spomalenom tempe - akoby režisér povedal hercom aj štábu "počúvajte, máme len scenár podľa poviedky, aby sme ho natiahli na 180 minút... tak sa snažte". Fakt nervy píliaca zívačka, ale pozrela som si ju, lebo som bola zvedavá, ako to s tou skvelou poviedkou dopadlo. Radšej znova prečítať. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1990 vyšla pod názvom "Štyri po polnoci" zbierka štyroch noviel, ktoré napísal americký spisovateľ Stephen King. Prvá sa volá "Časožrúti". Je to zaujímavý, pútavý sci-fi príbeh o tom ako sa razom zmenil svet na nepoznanie. Mnoho toho zmizlo a proces ničoty stále prebieha. Zachráni sa len malá skupina ľudí, ktorá sa pokúša čeliť tejto nevysvetliteľnej skaze. V roku 1995 sa túto novelu podujal sfilmovať Tom Holland. Natočil dvojdielny televízny film, ktorý však bohužiaľ hodne trpí nízkym rozpočtom. *** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

V knižní (povídkové) předloze děj bez problémů funguje, ve filmu vyznívá vyústění s časožrouty velmi hloupě a směšně. I přes béčkové zpracování, občasné logické kiksy, slaboučké efekty a prkenné (ne)herecké obsazení (s výjimkou Davida Morse, který překlonil mé hodnocení ze dvou na 3*) se jedná o vcelku povedenou adaptaci Kingova díla. 55% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Filmy či seriály dle Kinga jsou velmi často až skandálně průserové. Toto není žádný úctyhodný počit, ale úplný propadák to taky není. Samotná Kingova povídka taky není extrémní pecka, ale má solidní sci-fi námět a povedenou atmosféru. Onu atmosféru se relativně dobře podařilo přenést i do filmu, který v některých momentech příjemně překvapí. Celkově tomu ale chybí větší tah na branku, kvalitnější zpracování a kratší stopáž. 55% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Tři hodiny mi Časožrouti ukradli, pancharti. :D Knihu jsem nečetl, tak nemůžu soudit, zda je lepší jak film, ale určitě je, protože film nedokáže nahradit představivost, kterou si vytvoříte čtením knihy. I když je doba s Časožrouty dlouhá, mně to uteklo celkem rychle, i když jsem byl na oslavě narozenin. Děj je v pohodě, pár zvratů, klasika. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Tohle je grc Kingovi do klína. Kdo jste četli, nedívejte se na to, kdo jste nečetli, přečtěte si radši knihu. Není zas tak obsáhlá a neřeknete po ní, že King píše hovadiny.... Dvě hvězdy za příběh, tedy v podstatě pro knihu.... :( ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Časožroute zubatý, proč nám funíš na paty? Jednou všem čas dozraje, ten kdo usne... vyhraje." Kdysi dávno už jednou zhlédnuto. A přesto i dnes, když jsem se v záhadně prázdném letadle znovu probudil, byl jsem zneklidněn a zvědavej jak opice, která opakovaně uklouzne po slupce od banánu. Sakra, co se stalo?! Zajisté, je zde "chudičká výprava a zejména odbyté, příliš lacině vypadající triky", ale to tajemno, to tajemno... Plus děsivé zvuky, evokující blížící se, dosud neznámé nebezpečí, při naprosto nevinných, statických a pomalu zoomovaných záběrech kamery do dálky, do krajiny. A ty stožáry, ty stožáry... Klobouk dolů před tím, kolik obav, úzkosti a strachu z neznámého, dokázal Tom Holland (prakticky zadarmo) vykouzlit s pár kovovými konstrukcemi, trčícími si jen tak zbůhdarma v krajině. Fantazie puštěná na špacír, ta panečku dokáže divy! Jenže pak si to přifrčeli kazišuci časožrouti, v celé své směšné, rádoby hrozivé zubatosti a kvalitní Kingovu předlohu rozkousali úplně na cucky. Kolik času ještě máme? Maximálně 3 vteřiny. A to ještě zaokrouhluju nahoru. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět ještě nedělá kvalitní film. Neherecký výkony a mizerné triky jsou tady denním chlebem, k tomu si připočtěte průměrnou režii, nehorázně dlouhou stopáž a vyjde vám snímek, u kterého se hlavně v druhé polovině začnete nudit. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl jako malej, sice jsem čekal nějaký příšery, už jenom proto že jsem Kinga tolik neznal, a nakonec jsem dostal docela solidné film který mě bavil. Když jsem to viděl teď tak jsem viděl jen slepenec scén které se odehrávaly skoro všechny na jednom místě a čekaly mě fakt neuvěřitelně stupidní dialogy které neměly hlavu ani patu. Navíc tu máme neuvěřitelně špatné herce který režisér rád snímal z nejbližšího možného úhlu. No a závěreční Časožouti? Ty byly spíše k smíchu. Je až zajímavé co se mi v mládí líbilo ale aspoň z nostalgie dávám 3*. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Spousta skvělých Kingových románů byla zprzněna a většině se dostalo puncu šedivého průměru. Časožrouti z něj podle mne přece jen vyčnívají. Tísnivá atmosféra na letišti, kdy se za podivných zvuků „něco blíží“ a začíná psychologický boj povah a charakterů, na mne platí a funguje. Kdyby se film citlivě sestříhal a vyhodilo se tak 35 minut nudného smetí, měl bych se svými 4* úplně čisté svědomí! ()

Reklama

Reklama