Reklama

Reklama

Columbo - Série 3 (1973) (série)


To je vražda, řeklo portské (S03E02)

(epizoda)
  • Česko Portské (více)

Obsahy(1)

Velký znalec a výrobce kvalitních vín Adrian Carsini zavraždí svého mladšího nevlastního bratra Enrica, který byl výhradním vlastníkem rodinné vinařské firmy. Enrico totiž chtěl vinice prodat, aby měl peníze pro svůj rozmařilý život. Adrian tedy bratra omráčí, zavře ve vinném sklepě s vypnutou ventilací a odjede na několikadenní služební cestu. Po návratu přemístí mrtvolu do moře a vše nastrojí jako nehodu při potápění. Jenže poručík Columbo si všimne, že v době Enricovy smrti nebylo počasí, při kterém by se někdo šel potápět. A že Adrian Carsini nereaguje na zprávu o bratrově smrti tak, jak by bylo přirozené... (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všetko je v tejto epizóde extrémne zdĺhavé, či už vraždenie, vyšetrovanie, alebo aj každé presunutie postavy z miesta na miesto. Columbo sa ale niečo naučí o víne, za čo je vrahovi nakoniec veľmi vďačný. –––– Většina vín je sice určena k pití, ale tohle se jenom kupuje a prodává. –––– Teď mně máte v hrsti. A já nejsem rád takovému postavení. ()

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Herecký koncert s výraznou chutí, plným buketem a dlouhým dozvukem. Skvělý Donald Pleasance si neříká, že je to jen takové televizní desertní víno, ale vychutnává si každou scénu jako by to byl doušek Château Pétrus. A i když Colombo nastraží zábavně vykutálenou past, elegance s jakou to Donaldův Carsini nakonec uzavře ji však hravě překoná. "Svoboda je relativní pojem." Další velmi vydařený díl. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento vrah je svojou náturou podľa mňa Columbovi najbližší. Obaja sú puntičkári, sympaťáci, gentlemani a veľmi inteligentní a bystrí. Myslím, že toto zatknutie mrzelo Columba asi najviac a nečudoval by som sa, ak by ho chodil navštevovať aj vo väzení a dávali si tam spolu partičky šachu a popíjali pritom portské. Až pri tejto časti som objavil herecké majstrovstvo Donalda Pleasancea a pozrel si ďalšie jeho filmy. ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto je prvá epizóda, v ktorej som súcítil s vrahom, chápal som vrahovu nutnosť spáchať tento zločin a myslím, že spravil... no, správna vec to asi nebola, ale tak... Navyše mi bola tá postava veľmi sympatická, najmä vďaka jeho predstaviteľovi, ktorým bol Donald Pleasence. Inak ďalšia veľmi podarená časť. ()

sud 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V prostředí vinařů se odehrává další případ poručíka Columba, snad toho nejsvéráznějšího detektiva, který se kdy objevil na TV obrazovkách nebo plátně. Peter Falk zde má za soupeře další hereckou legendu, Donalda Pleasence. Jinak příběh je to kvalitní s výtečnou pointou a vyvrcholením, přesně takovým, jak jen víno může chutnat. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Peter Falk uvedl, že tato epizoda je jeho osobním favoritem. Řekl, že to byla první epizoda, ve které Columbo vyvinul upřímnou laskavost pro vraha. O charakteru Donalda Pleasence, řekl, že: „Oba muži sdílejí něco společného, obdiv k dokonalosti.“ (Epistemolog)
  • Když se poručík Columbo (Peter Falk) baví s Carsinim (Donald Pleasence) o uchovávání a správné teplotě vína, zmíní Columbo povídku Edgara Allana Poea „Kletba amontilladská“. Ve skutečnosti je ovšem tato povídka známá pod titulem „Sud vína amontilladského“. (majky19)
  • Tato epizoda byla jako první natočena v prodlouženém formátu hodiny a půl, namísto do té doby klasické hodiny a přibližně deseti minut. Ačkoli se poté několikrát znovu objevil formát původní, nakonec se v druhé polovině seriálu ustálila delší metráž. (Pepinec)

Reklama

Reklama