Columbo: Kandidát zločinu (TV film)
Columbo: Candidate for Crime
Columbo: Kandidát zločinu
Krimi / Drama
USA, 1973, 93 min
Boris SagalHrají:
Peter Falk, Jackie Cooper, Ken Swofford, Katey SagalObsah
Kandidát na senátora Nelson Hayward vstupuje se svým týmem do rozhodující fáze předvolební kampaně. Manager Harry Stone rozšíří v tisku pověru o tom, že mafie usiluje o život jejich kandidáta. Tím se Nelson Hayward dostává na titulní strany všech novin a jeho šance na zvolení jsou opět o něco vyšší.
Samotný Nelson zajde však ještě dále. Svého managera chladnokrevně zavraždí a vše zinscenuje tak, aby zločin vypadal jako neúspěšný atentát na něho samotného. Inspektor Columbo se brzy přesvědčí, že Nelson není onen bezúhonný politik, za kterého se sám vydává. Když Columbo během krátké chvíle odhalí poměr mezi Haywardem a sekretářkou Lindou Johnson, politik pochopí, že proti němu stojí velice silný soupeř. Začíná hra na kočku a na myš. (oficiální text distributora)
Anthony
Senátorský kandidát Nelson Hayward si společně s manažerem své kampaně vymýšlí výhrůžky jeho osobě, aby si tak zvýšil preference před volbami. Protože ale jeho pomocník ví příliš mnoho, rozhodne se ho zabít tak, aby to vypadalo, že obětí měl být on. Opět je tu někdo, kdo se snaží udělat z Columba blbce, který si na něj navíc rád hraje. Scény, kdy to pak Columbo do té doby vypadající jako neschopný idiot naplno rozbalí, patří k mým nejmilejším. Samozřejmě ke Columbovi patří opět jeho doutník, starý kabát, staré auto (evropský model) a nikdy nespatřená manželka.(16.7.2003)
sud
Klasický díl Columba. Tentokrát jde po kandidátu na senátora Haywardovi, který zastřelil svého manažera a narafičil to tak, jako že chtěli zastřelit jeho. Avšak Columbo ho dostane opět překvapující pointou, tentokrát za pomocí kulky ve zdi. Jeden z těch standartních dílů (to znamená na čtyři hvězdičky).(11.3.2006)
Hunt
HUDBA: Richard DeBenedictis(22.1.2007)
ClintEastwood
Kandidát zločinu je jeden z mých nejoblíbenějších dílů. Má skvělou zápletku, spoustu výborných a vtipných momentů, důstojného záporáka a fantastické závěrečné odhalení, ve kterém kandidátu na senátora Haywardovi opravdu ztuhne úsměv. Z dokonalého plánu se najednou stávají cáry papíru a začíná souboj mezi zkorumpovaným politikem a geniálním detektivem, který patří k ozdobám celé Columbovské série.(23.11.2009)
akisha
Opět nesympatickej vrah až to bolí (tenhle vypadá jak šimpanz) a opět má krásnou milenku. Díl mi nepřišel tak dobrej, jako jiný, ale i tak Columbovská zábava na úrovni.(23.10.2011)
cheyene
Kandidát zločinu je rozhodně nadprůměrný díl. Sice jsem dost dobře nechápal přesný motiv vraždy (resp. mi přišel takový zbytečný), ale její celkové naplánování a hraní hry na policii ze strany Haywarda bylo zajímavé, příjemně se sledovalo a to, jak ho Columbo na konci odrovnal, bylo uchvacující! :)(17.8.2011)
Jacinda
Columbo je prostě klasika a jeden z nejlepších detektivních seriálů vůbec. Vždycky se mi líbí, jak dostane vraha...(22.4.2009)
LiVentura
Velmi slušně zamotaný čin vraha, který schválně na sebe sám páchá atentáty, avšak velmi malé sousto pro Columba....(11.2.2007)
Blofeld
- "Jsem z oddělení vražd." - "Jste tu brzy, ještě mě nedostali."(5.2.2009)
Šandík
Předloha opět trochu slaboduchá, ale zápletka vymyšlena výborně, Falk tradičně skvělý: 75%(9.5.2011)
lekr
Skvělě odvedená práve se standartním Columbovským klišé. Výborné scénář, skvělé herecké výkony jak Falka tak Coppera a přímo geniální finále....zkrátka jeden z nejlepších dilů vůbec...(3.12.2006)
Colonist
Závěrečná scéna s kulkou ve zdi je pro mě scénou, kterou si představím, když se řekne "Columbo". Ani nevím proč, nějak mi utkvěla v paměti, zřejmě to byl jeden z prvních dílů, který jsem v životě viděl. Jinak se jedná o takový lehce nadprůměrný díl, ale s odstupem času to nevidím tak černě. Hayward mi sice přišel jako jeden z těch slabších Columbových protivníků, ale zase nebyl úplně nejhorší. Falk jako vždy výborný a v tomhle dílu i velmi vtipný.(9.9.2007)
krtek138
Jeden z nejlepších dílů! Columbo má v tomto díle proti sobě skutečně dobrého protivníka, který to má vymyšlené skutečně mistrně. Záporák Jackie Cooper kandiduje do senátu a zavraždí člena svého týmu a má to vymyšlené tak, že si má policie myslet, že měl být zabit on. Já vím blbé vysvětlení, ale tento díl je fakt skvělý :-) 95%.(15.12.2009)
TerezaVanCZ
Pro mě jsou všechny díly Colomba svaté. Ale počkat....(30.1.2010)
panlorenc
viz komentář "Columbo" (TV seriál)(14.4.2008)
pravo
Columbo v top forme strieda jednu vtipnú situáciu za druhou a za výrazom hlúpeho kladenia otázok a objavovania sa pre podozrivého v nepravý čas na nespravnom mieste sa skrýva inteligencia a intuícia hlavného predstaviteľa. „HAYWARD : Máte už niečo? COLUMBO: Oficiálne nič nemáme. H: A neoficiálne? C: Neoficiálne tiež nič nemáme- teda na komisariáte- ale neoficiálne osobne ja mám isté pochybnosti... „ a podobnými dialógmi sa film vyznačuje. Úžasná je i scéna, keď zastaví policajná hliadka poručíka a kontroluje stav jeho vozidla a čerešničkou na torte je elegantné dolapenie zloducha, ktorého ego spľasne akonáhle poručík vytiahne.... Záver radšej nedopíšem, aby som náhodou niekomu nepokazil idylu pri sledovaní skvelej detektívky.(8.9.2007)
DocBrown
Politicke dily Columba byly vzdy mizerne. Presne jak pise Allan, zaporak je tu uplna nula. Protoze si vrah planuje prostrelit svoje sako (na nekom jinem), tak si jeste pred vrazdou objedna nove. To, ze vola ze sveho domu na policii mu k memu velkemu prekvapeni projde, ta blbost s petardou (kterou by museli hned najit) na konci uz nikoli. Asi nejslabsi dil vubec, nemuzu dat ani ty dve.(30.1.2010)
Šimpy
"Já jsem ten náboj ze zdi vyndal už předtím."(2.8.2008)
Allan
Už jsem mnohokrát napsal, že jednotlivé epizody stojí i padají právě s výběrem hlavního záporáka, tedy vraha. A volba herce v tomto dílu byla velice nešťastná – nulové charisma a tupý výraz ve tváři jsou jediné devizy XY. Je nepochopitelné, že vrah byl kandidátem na senátora a přesto nedokázal s Columbem rétoricky soupeřit a odvrátit tak podezření ze své osoby. Obvyklé humorné odlehčení zde také chybělo, tedy pokud někdo nepočítá za vtipné columbovské esakpády s hledáním bloku a tužky po kapsách. K nim tentokrát ještě přibyly papírové modely autíček. Jediná zajímavost pro fanoušky seriálu Ženatý se závazky. Katey Sagal, představitelka Peggy, právě zde ztvárnila mikroroli mladičké sekretářky.(9.4.2005)
smeke
V tomto dobrom diely záporák absolutne nestačí na Columba.(8.11.2009)
| Na DVD od: | 07.10.2008 Amercom |
|---|
Související
- Columbo: Columbo má rád noční život (TV film) (2003)
- Columbo: Vražda s příliš mnoha notami (TV film) (2000)
- Columbo: Popel popelu (TV film) (1998)
- Columbo: Vražedné stopy (TV film) (1997)
- Columbo: Podivní spojenci (TV film) (1995)
- Columbo: Columbo v přestrojení (TV film) (1994)
- Columbo: Motýl v šedých stínech (TV film) (1994)
- Columbo: Ve hře je všechno (TV film) (1993)
- Columbo: Není čas na umírání (TV film) (1992)
- Columbo: Vrabec v hrsti (TV film) (1992)
- Columbo: Columbo a vražda rockové hvězdy (TV film) (1991)
- Columbo: Smrt bere jackpot (TV film) (1991)
- Columbo: Na programu vražda (TV film) (1990)
- Columbo: Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (TV film) (1990)
- Columbo: Planý poplach (TV film) (1990)
- Columbo: Smrtící korunka (TV film) (1990)
- Columbo: Columbo na univerzitě (TV film) (1990)
- Columbo: Žonglér - Vražda v Malibu (TV film) (1990)
- Columbo: Sex a ženatý detektiv (TV film) (1989)
- Columbo: Vražda jako autoportrét (TV film) (1989)
- Columbo: Velké podvody (TV film) (1989)
- Columbo: Columbo jde pod gilotinu (TV film) (1989)
- Columbo: Vražda, kouř a stíny (TV film) (1989)
- Columbo: Spiklenci (TV film) (1978)
- Columbo: Smrt ve sklence vína (TV film) (1978)
- Columbo: Jak vytočit vraždu (TV film) (1978)
- Columbo: Předveď dokonalou vraždu (TV film) (1978)
- Columbo: Zkus mě chytit (TV film) (1977)
- Columbo: Případ vysokého IQ (TV film) (1977)
- Columbo: Smrt v aréně (TV film) (1976)
- Columbo: Kouzelné alibi (TV film) (1976)
- Columbo: Staromódní vražda (TV film) (1976)
- Columbo: Poslední pocta komodorovi (TV film) (1976)
- Columbo: Posvítit si na vraždu (TV film) (1976)
- Columbo: Zapomenutá dáma (TV film) (1975)
- Columbo: Rozbouřené vody (TV film) (1975)
- Columbo: Krize identity (TV film) (1975)
- Columbo: Případ diplomatické imunity (TV film) (1975)
- Columbo: Vrah zavolá v deset (TV film) (1975)
- Columbo: Vražda na videu (TV film) (1975)
- Columbo: Dobrá pověst nadevše (TV film) (1974)
- Columbo: Za úsvitu (TV film) (1974)
- Columbo: Vydat nebo zemřít (TV film) (1974)
- Columbo: Osudné cvičení (TV film) (1974)
- Columbo: Obrácený negativ (TV film) (1974)
- Columbo: Labutí píseň (TV film) (1974)
- Columbo: V nouzi poznáš přítele (TV film) (1974)
- Columbo: To je vražda, řeklo portské (TV film) (1973)
- Columbo: Rekviem pro padající hvězdu (TV film) (1973)
- Columbo: Zločinný steh (TV film) (1973)
- Columbo: Sladká, leč smrtící (TV film) (1973)
- Columbo: Dvojexpozice (TV film) (1973)
- Columbo: Nebezpečná hra (TV film) (1973)
- Columbo: Dvojitý šok (TV film) (1973)
- Columbo: Džungle ve skleníku (TV film) (1972)
- Columbo: Vražda podle plánu (TV film) (1972)
- Columbo: Etuda v černém (TV film) (1972)
- Columbo: S dýkou v mysli (TV film) (1972)
- Columbo: Past (TV film) (1972)
- Columbo: Její příležitost (TV film) (1971)
- Columbo: Prázdný rám (TV film) (1971)
- Columbo: Vražda podle knihy (TV film) (1971)
- Columbo: Semínko pochyb (TV film) (1971)
- Columbo (TV seriál) (1971)
- Columbo: Smrt nabízí pomocnou ruku (TV film) (1971)
- Columbo: Výkupné za mrtvého (TV film) (1971)
- Columbo: Vražda na předpis (TV film) (1968)
Podobné
- Slečna Marplová: Rozbité zrcadlo (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Modrá pelargonie (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Plavý kůň (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Tajemství Chimneys (TV film) (2010)
- Slečna Marplová: Proč nepožádali Evanse? (TV film) (2009)
- Slečna Marplová: Vraždit je snadné (TV film) (2008)
- Slečna Marplová: Kapsa plná žita (TV film) (2008)
- Slečna Marplová: V hotelu Bertram (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Nultá hodina (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Zkouška neviny (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Nemesis (TV film) (2007)
- Slečna Marplová: Není kouře bez ohýnku (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Sittafordská záhada (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Zapomenutá vražda (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Cukání v palci (TV film) (2006)
- Slečna Marplová: Ohlášená vražda (TV film) (2005)
- Slečna Marplová: Vražda na faře (TV film) (2004)
- Slečna Marplová: Mrtvola v knihovně (TV film) (2004)
- Slečna Marplová: Vlak z Paddingtonu (TV film) (2004)
- To je vražda, napsala: Konečně na svobodě (TV film) (2001)
- To je vražda, napsala: Smrtonosný příběh (TV film) (2000)
- To je vražda, napsala: Cestou na jihozápad (TV film) (1997)
- Diagnóza vražda (TV seriál) (1993)
- Miss Marple: Moving Finger, The (TV film) (1985)
- To je vražda, napsala (TV seriál) (1984)