Reklama

Reklama

Columbo - Série 10 (1990) (série)


Vražda škodí zdraví (S10E02)

(epizoda)
  • USA Caution! Murder Can Be Hazardous to Your Health (více)

Obsahy(1)

Pátrací reality-show Pozor, zločin! vděčí za svůj fenomenální úspěch moderátorovi Wadeovi Andersovi. Jeho zneuznaný konkurent Budd Clarke však náhodou získá nahrávku starého pornofilmu, ve kterém hrál zamlada hlavní roli právě Wade. Proto začne Budd Wadea vydírat: pokud mu nepřenechá své místo v moderátorském studiu, veřejnost se dozví o jeho dávném prohřešku. Wade tedy vyděrače zavraždí, a to s pomocí smrtelné dávky nikotinu, vpravené do jedné z Buddových cigaret. Na místě nálezu mrtvoly si však poručík Columbo všimne několika drobností, které tady nehrají… (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Yardie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spíše takových 70%. Vražda je naplánovaná velice dobře, ale s řadou chyb, které mě tedy nenapadly, dokud je Columbo nevypátral. Ten člověk je fakt mozkovna a všimne si čehokoliv. A potom už šel po vrahovi jako pes. Dopadení a usvědčení pachatele nemá teď takovou šťávu, protože od počátku víme, na co ho dostal. Ale i tak velice dobrý díl. A navíc - Columbo ve smokingu - to se tak často nevidí. Záporák také řádně nesympatický. Dobrý Columbo! Howgh! ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrá epizoda se slušně slizkým záporákem George Hamiltona, která je o hodně lepší než jeho minulé vystoupení. Oběť mi tu byla navíc mimořádně nesympatická (řekl bych, že vydírání a snaha zničit někomu ze závisti úspěšnou kariéru je o dost horší než hrát ve filmu pochybné kvality - taky dneska už by to pro herce žádný velký skandál nebyl, doba se holt změnila). Plán obsahoval dost trhlin a vrah to zbytečně překomplikovával (proč tam dávat tolik nastražených cigaret, když těch pravých bylo po celém domě tolik?), takže i nalezené důkazy tentokrát dávaly smysl a nebyly to jen nesmyslné dohady. Nicméně jsou tu typické nelogické berličky, kterým se musím usmívat. Jako fakt, že Columbo se klasicky nalepí na vraha dávno předtím, než se dostává k motivu (podle jejich známých vztahů to na začátku spíš vypadá, že oběť měla důvod zabít Wada, ne naopak), asi podle logiky, že ho oběť den předtím navštívila - takže kdyby oběť před smrtí navštívila svého kadeřníka/zubaře/bankovního poradce, tak asi bude logicky hlavní podezřelý, že? A pak ty trapné náhody k usvědčení - náhodná bouračka, která Columbovi umožní objevit škrábance od psa na autě vraha, pes má náhodně o dráp méně (jinak by to mohl být jakýkoliv pes) a plot se stříhá zrovna v době, kdy si tam vrah zařizuje alibi na kameru. Prostě standart série, ale tady to vývoj pátrání a záporák zachránili (na rozdíl od jiných epizod).... ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Nezapomeňte, mít oči otevřené a být ve střehu.“ Hamilton si na této vraždě dá opravdu záležet a to já rád, když to má poručík těžké. Jenže Columbo se tentokrát moc nestydí a jde na to zhurta hned ze začátku. Zápletka s točením porna je už trochu zastaralá, dneska to používají hvězdy, aby znova nakopli svoji kariéru. Nicméně Hamilton je výborně slizký a arogantní a Columbo se snaží být jako med, ale dotěrný je jako moucha, takže vzájemná chemie funguje dokonale. Na způsob usvědčení se tentokrát dá přijít již dříve, ale i tak je originální a potěší. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Colombovi dávám jenom čtyři nebo pět hvězdiček (jednomu dílu jsem dal tuším tři). Tahle zápletka je opravdu za vlasy přitažená. Jakási bulvární televize vyzývá diváky, aby jí hlásili hledané zločince. Proč by to měli dělat a nehlásit to policii? To tam mají ty policajty úplně neschopné? V Americe jsem nikdy nebyl a některým schematům jednání opravdu nerozumí. A v tomhle dílu jsem až asi po šestém nebo sedmém shlédnutí pochopil, kdy se Colombovi definitivně rozsvítilo: psovi uděláme pedikůru - ostříháme drápy - ostříhaný plot... ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S trochou nadsázky (nebo snad ne?) bych mohla tvrdit, že líp bych někoho zvládla zavraždit i já. To, že americké obdobě Petra Svobody nedojde, že nevykouřený cigarety budou mít čistej filtr, nebo že není možný, aby někoho zabil nikotin z cigarety a navíc takhle bleskově, je prostě zarážející. Navíc se hned po chvíli proflákne, že na sebe vrah s obětí měli pořádnou pifku a celou dobu teda jde jenom o to, jakým způsobem to Columbo dokáže, protože tomu to je jasný snad hned, jak pohlédne na tu zlotřilou tvář. I tak se na to ale dá dost snadno koukat a pobavit se, což mluví o značných columbovských kvalitách. Nehledě na geniální vtípek, kdy Columbo vkročí do obchodu s pornem a postaví se hned vedle chlápka, co je úplně stejně oblečenej. Ten na něj mrkne a řekne: "Doufám, že si pak užijem." ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • V této epizodě jsou vražedným nástrojem otrávené cigarety a představitel záporné role, George Hamilton, zde v konfrontaci s Columbem (Peter Falk) doplatí na to, že je nekuřák. Hamilton se jako vrah představil i v epizodě Vrah zavolá v deset (1975), kde se mu naopak stane osudným, že je kuřák, čímž nechtěně navede Columba na stopu. (ClintEastwood)
  • Columbovo auto je Peugeot Model 403 kabriolet z roku 1959. (ČSFD)
  • V díle Columbo: Vražda škodí zdraví můžete v čase 31:22 vidět v odrazu okna štáb - přesněji řečeno zvukaře. (Reiner)

Reklama

Reklama