Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Elitní právník Hugh Creighton se specializuje na obhajování zločinců, včetně vrahů. Dosud u soudu neprohrál ani jeden případ. Jeho milenkou je bývalá rocková zpěvačka Marcy Edwardsová. Hugh ovšem s pomocí soukromého detektiva odhalí její nevěru a chce se jí zbavit. Jenže Marcy ví, že Hugh ve své práci porušuje zákony, takže ho začne vydírat a požadovat od něj pět milionů dolarů odstupného. Creighton tedy v pravou chvíli uspí Marcyina milence Neddyho s pomocí prostředku, vpraveného injekcí do neotevřené láhve šampaňského. Pak Marcy zabije tak, aby to vypadalo, že vrahem je Neddy. Případ však dostane na starost poručík Columbo… (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skoro se mi zdá, že Columbovi soupeři, kteří by měli mít nějaké povědomí o policejních postupech, udělají víc chyb než "amatéři." Dabney Coleman hraje dobře arogantního záporáka, ale jeho vražedný plán má povážlivé trhliny. Ani ne tolik co se týče nechaných stop, ale to zajištěné alibi, to vypadá spíš na pořádného troubu, ne brilantního právníka. Ona vůbec tahle část epizody je hrozně slabá a nepromyšlená. Ta Creightonova asistentka přece nevěděla, že mu zajišťuje alibi, to jí ani trochu nepřišlo divné, že by někde měla jezdit s jeho fotkou na obličeji? To se možná dá nějak okecat, že to bylo kvůli tomu zmíněnému pátrání. Ale pak tu máme tu fotku z radaru, kde je obličej krásně vidět a vypadá to jako fotka bez vystřižených dírek pro oči - jak s tímhle může jezdit plnou rychlostí po městě, co je to za hovadinu? Navíc Columbo je tu zase arogantní až na půdu, napřed se dožaduje alibi a když ho dostane až pod nos, tak se ho za každou cenu snaží zpochybnit. Nakonec nějaký chybějící stín pod nosem má dokazovat, že je to jen fotka - jak přesně? Kdyby se to alespoň pokusili nějak (třeba i debilně) vysvětlit, bylo by to alespoň něco, ale jen nám řeknou, že to dokazuje, že alibi je falešné a nic se nevysvětlí. Ono by to ani pořádně nešlo, co? Závěrečné usvědčení na základě bobulí je trochu lepší, ale stejně to dokazuje jen to, že parkoval v ulici, kde někdo ukradl auto zahradníka, ne to, že ho ukradl on. Jestli byl jeho právník alespoň trochu chytrý, tak to nejspíš smetl ze stolu. Mimochodem hlavní záporák tady krásně poukáže na absurdnost Columbovy nadpřirozené intuice ("Tady vidíte, s jakým šílencem tu musím jednat. Nemá nic než spoustu maličkostí. A přesto ví, že jsem to byl já. On to VÍÍÍ...). ()

finkie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavný a přes přepálenou stopáž dobře odsýpající díl. Jistě, vrahovo alibi je krkolomné a šustí papírem. U Columba jsem si ale navykl hodnotit hlavně osobnost záporáka, kvalitu a nápaditost jeho interakcí s poručíkem, četnost nějakých těch ozvláštňujících momentů, atraktivitu prostředí apod., protože zločiny proti logice se tady vyskytují téměř ve všech epizodách, a pokud nejsou klíčovým atributem epizody (tj. není na nich postaveno jádro příběhu a motivace hlavních postav), nýbrž jen jejich akcidentálním doplňkem (jako je tomu zde), jsem vůči nim obvykle tolerantní. Pokud se tedy nejedná o totální lapsy jako třeba v epizodách Dvojexpozice nebo Smrt v aréně. Zde je tedy za mě všechno v pořádku - pachatel je dostatečně slizký a prohnaný, příběh vylepšuje i nezvykle časté zapojení Columbových nadřízených a spolupracovníků. Pobavila mě scénka s pokusem o zadržení milence oběti: podezřelý utíká oknem ven ze zamčeného bytu, policistka vytasí zbraň a za doprovodu akční hudby se jej vydá stíhat. Honička ovšem probíhá kdesi daleko mimo záběr, nás přece zajímá Columbo nevzrušeně se prohrabující nějakými lejstry... tohle je zkrátka seriál pro intelektuály, ostatní si tenkrát mohli pustit třeba Knight Ridera.:D ()

Reklama

majec4 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pre mna to bola dost vtipna cast. To odvolavanie sa na predpisy nemalo chybu: "Vite kto som?" "Ano pane" "A odmitate" "Ano pane, musim." Potom turovanie starej kraksne kvoli fotke s tienom. Aj samotny zaver bol nezvycajne vtipny. Tato cast je fakt podarena, taka rebelska oproti standardu. Hlavne vdaka tym vtipnym momentom, no do plneho poctu mi tam cosi chybalo. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento diel som už pred mnohými rokmi videl, ten spôsob obstarania si alibi je dobre zapamätateľný. Aj keď v tomto diele je vrah takým silným protivníkom, že máme možnosť spoznať Columbovho šéfa a vidieť jeho archívne auto ako kabriolet. S protivníkom však nemá nič spoločné nedotiahnutosť niektorých scén, nevierohodnosť správania sa postáv, málo uveriteľná zhoda okolností a samozrejme aj Columbovo idiotské vniknutie do súdnej siene. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Advokát Hugh Creighton už měl dost své milenky, která ho nejen podváděla, ale dokonce ho chtěla vydírat. A tak naplánoval dokonalou vraždu - jako advokát, který nikdy neprohrál proces, na to měl ty správné zkušenosti. Jenže to překombinoval, a taky nepočítal s protivníkem, který nejen, že nikdy neprohrál - on měl na prohru příliš málo zkušeností. Columbo nás v tomto dílu poučí o romantice a všem, co k ní náleží: „Kouzlo šampaňského je v bouchnutí a v bublinkách.“, prozradí, že se staženou střechou ještě nejezdil (no, v několika starších dílech sice ano, ale to auto už dávno skončilo svou pouť... ), ale hlavně nás seznámí s problematikou špuntů a stínů pod nosem. Jednu malou roli si vystřihnul známý (mně ovšem neznámý) Little Richard, a jednu z hlavních rolí Shera Danese, která si dokonce nazpívala jednu z písní. Je to velice dobrý díl, nemůžu jinak než dát plný počet 5 hvězdiček - 100% už třeba jenom proto, že taky bydlím „na ulici, kde prší bobule“ a tak si na tento díl pokaždé, když jí projíždím, vzpomenu... :-) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Úvodní a zároveň i závěrečnou píseň nazpívala Shera Danese, skutečná manželka Petra Falka, která v tomto dílu hraje postavu Trish Fairbanks. Píseň se jmenuje "Closer". (Billie777)
  • V roli muzikanta se ve filmu objevil hudebník Richard Wayne Penniman, znamý pod uměleckým jménem Little Richard. (Gabrielle)
  • Columbo (Peter Falk) říká, že za dobu, co své auto má, stahuje střechu poprvé. Se staženou střechou však jezdil již v díle Columbo: Past (1972) a také Columbo: Nebezpečná hra (1973) . Technicky má ovšem pravdu, protože se nejedná o stejné vozidlo, jako ve starších dílech. Studio NBC vůz po ukončení původního seriálu prodalo a studio ABC pro nové série pořídilo dva jiné vozy, druhý sloužil jako náhradní. (Drom)

Reklama

Reklama