Reklama

Reklama

Columbo - Série 5 (1975) (série)


Poslední pocta komodorovi (S05E06)

(epizoda)
  • USA Last Salute to the Commodore (více)

Obsahy(1)

Majitel velké loděnice Otis Swanson, zvaný Komodor, nesouhlasí s obchodními praktikami svého zetě Charlese Claye, který je v rodinném podniku ředitelem. Není spokojen ani se svou dcerou, alkoholičkou Joannou. Jednoho dne je Komodor zavražděn. Stane se tak krátce poté, co před svými blízkými prohlásí, že chce firmu prodat. Charles odveze jeho tělo na moře a shodí je do vody, aby před policií zakryl stopy. Detektiv Columbo má tentokrát k ruce dva spolupracovníky. A bude je potřebovat – brzy totiž dojde k vraždě druhého člověka z Komodorova okruhu... (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

finkie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh včetně usvědčení není nic extra, ale je třeba zde ocenit odvahu tvůrců odchýlit se od columbovských stereotypů (ovšem ty železné stereotypy jsou právě tajemstvím Columbova půvabu, jak už si kdysi povšiml Umberto Eco...). Problém tohoto dílu vidím v samotné postavě Columba, který se nechová jako Columbo, ale jako parodie na něj. Rádoby bodrá, ve skutečnosti otravná a vlezlá gesta, zmatenost nikoli excentrického génia, ale spíše somráka po opici, nekonečné, skoro až tarantinovské rozhovory o ničem... kdybych viděl jen tento díl, myslel bych si, že Peter Falk se do této role vůbec nehodil a že to raději měli dát někomu jinému. Tady je poznat, jak velký vliv má na kvalitu hereckého výkonu scénář a režijní vedení. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čo to malo byť? Takúto dlhú epizódu Columba s takým množstvom zbytočnej vaty som ešte nevidel. Najskôr sa prechádza sem a tam, nasleduje zoznamovanie, opakovanie zoznamovania, prehliadky lode, prechádzky s podozrivým, tlačenie sa s podozrivým na rôznych sedačkách a vrcholom je Columbova meditácia... To všetko nekonečnú hodinu a pol. Kde zostali brilantné rozhovory s vrahom, všetečné otázky, návraty od dverí? Mala byť táto epizóda nejaká recesia s opakovaním prevarených zápletok? Hodinky, manipulácia s časom, to všetko tu už bolo a v oveľa lepšom podaní. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komodor je diel, ktorému som prišiel na chuť až časom. V teen veku mi odhalenie vraha pripadalo nepríliš napínavé a postavy akosi oparené mäkkými drogami. Časom tieto mierne odlišné diely oceňujem viac, pretože je na nich vidno, že sa tvorcovia nechcú silou mocou zakaždým držať zaužívanej schémy a chcú svoj seriál trochu okoreniť a divákov tak trochu aj provokovať. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netypický díl, což vůbec nevadilo. Patrick McGoohan na režisérské stoličce odvedl mnohem lepší práci než při své vlastní epizodě "Krize identity", ale začátek vyšetřování mi přišel poněkud chaotický a uspěchaný. Bohužel jsem už věděl, že Robert Vaughn není skutečným vrahem a o jeho smrti jsem též věděl (ano, i u Columba pozor na "spoilery"!), takže mě to nešokovalo, ale pravého vraha jsem jen tipoval. No a tipoval jsem špatně. Závěrečné "poirotovské" odhalení je stejně jako začátek trochu zmatené, ale v závěru pořádně graduje a pointa s reakcemi všech podezřelých byla vážně dobrá. Ale i tak si říkám...byl to dobrý díl, ale měl potenciál, aby se stal ještě lepším. Škoda, že ho McGoohan úplně nevyužil. ()

BenNat 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhledem k nedávnému umrtí Petera Falka, představitele poručíka Columba, jsem citíla nutnost opět si ho připomenout v tom nejlepším. Poslední pocta Komodorovi k tomu rozhodně patří, i když z All stars týmu bych nejspíš nevyloučila ani jedno Columbovo vyšetřování. Komodor je ale v lecčems trochu jiný příběh, než na který jsme u poručíka zvyklí. Kdybych netrpěla odporem k Jessice Fletcherové, asi bych tento příběh přirovnala právě stylu, který známe z To je vražda, napsala. Až na to, že jsme časem stále více přesvědčováni o vrahovi, ve kterém se nakonec spleteme. Tak jako vždy během příběhu dochází k řadě odhalení, které umí vycítit pouze Columbo, ale kromě klasiky Falk září i v řadě běžných lidských situacích - při zacvičování snaživého mladého policisty, při prazvláštní meditaci s podezřelou. Prostě špička mezi detektivními příběhy, kterou máloco může kdy překonat. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • První "Columbovka", kde je vrah znám až na konci. (ČSFD)

Reklama

Reklama