Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život největšího génia 20. století, Alberta Einsteina, byl plný vášnivých, avšak nestabilních vztahů. (National Geographic)

Recenze (16)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První kapitola ze života Alberta Einsteina má dvě dějové linky. Jedna z doby, kdy Hitler pomalu přicházel k moci a druhá ještě z jeho studentských let. V obou linkách mimo jiné již zazní některé jeho myšlenky a teorie. Těžko říci proč se tak tvůrci rozhodli, každopádně je divákům ukázáno jeho mladické rebelství v očích profesorů, spor s otcem, první lásky a zároveň jeho pohled na vznikající politickou situaci v Německu těsně před vypuknutím války. Scénář je napsán jednoduše k jeho správnému uchopení jak děje, tak i myšlenek. Nenudí a diváky se zájmem o historii Alberta Einsteina umí zaujmout. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Einstein má velmi lákavé obsazení, příjemné lokace a zatím je i vcelku zábavný. Už od prvního dílu mám ale problém s kamerou. Ačkoliv chápu záměr, tak mi prostě vadí rozostřené pozadí včetně osob, které zrovna nemluví či nejsou pro záběr podsatné. Působí to dost rušivě, když vždy vnímáte zrovna postavu, kterou se kameraman rozhodl rozostřit. Jako kdyby se divák neuměl rozhodnout, na koho se má zrovna dívat. To navíc kazí i pocit dobře odvedené práce na lokacích. ()

Reklama

Alagaesie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atentát. „Líp“ to začít nemohlo. Sláva autoritám. Čas? Přece iluze. Ano paprsek letí na zem – a opačným směrem letí Parker Solar Probe. Takže mládí – co jinýho. Složitá osoba. Nepochopen. Ale věřil si. Tak trochu nechápu, co se mu honilo hlavou, když se měl učit. Pořád o fyzice. Nedodělal školu... Berlín byl ve 30. letech 20. století bezpečnej? Pro Židy ne. Bylo velmi naivní myslet si, že AH skončí, ale to je známo. Těžký časy pro svět i pro vědce. Největší prdel byli přihlížející průvodu. Nesklonil se. Super přístup. Na tom, co mladej Einstein říkal o politicích, něco bude. Přijatej. Holka... Sakra. Je bezva mít kde spát. Bůh? Sorry. Na fyziku jsem nikdy neměl hlavu. Vůči jakému vztažnému tělesu se koule hýbala? Vše má meze – i nacionalismus. „You´re a fool!“ „No, I´m a wave flying through ether!“ A Rakouskej zmrd nabýval na síle. A Albert byl střihem zase mladým studentem. V jeho případě mě retrospekce fakt bavila. Snížil napětí a tím i rychlost zkrácením vodiče... Borec. Ovšem otec byl nechápavé hovado. Zasraný Němci. Zvláštní spolustudentka v ještě divnějších botách. Ale dávala si ho solidně. Takže opravdu spolužáci. Z minulosti se lze jen poučit, nic víc. Zástupce konzula byl zvláštní. Einstein nebyl pohodlný aní pro Němce ani Američany. O profesora se zajímal šéf FBI Hoover. Asi to nebylo vzato jako pocta. A Albert měl nůž na krku. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veskrze zajímavé vyprávění, neboť neodděluje geniální objevy fyzika od životní dráhy člověka. Dobře obeznámené s teorií relativity, přeskakuje nenuceně mezi dvěma časovými rovinami, jakoby se nechumelilo - a přitom bez sebemenších známek námahy či únavy stíhá pozorně vážit každý svůj krok ... to aby neuvázlo v soukolí dějin, které nezúčasněně přihlížely vzestupu nacismu. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Excelentní start. Puritáni možná budou vřískat, že první scéna, v které Einsteina vidíme je jak prcá sekretářku, ale na druhou stranu to hned bylo neotřele představení postavy na základě jejího filozofického pohledu A Geoffrey Rush největší lákadlo seriálu předvádí naprosto mistrovské herectví a všechny jeho pohledy, intonace hlasu a především jeho neuvěřitelně vtipná lekce o času je naprosto vynikající. (šedivé vlasy, propisy) Druhá linie mladého Einstiena je též vynikající a odpovídá tomu, co jsem slyšel koneckonců ne málo velikanů i těch vědecky zaměřených mělo špatné známky ve škole A vzestup německa na pozadí stejně jako smrt Walthera Rathenau v úvodu do znává velmi temného rázu. To vrcholí také na konci nacistickou demonstrací a Einsteinem konečně si uvědomující, že musí odejít. Jeho odhcodu do USA ovšem braní nechválně proslulý zájem FBI o něj. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (6)

  • Člověk může dobře sledovat, kde všude v České republice byl seriál natáčen. Ve scéně, kde se Einsteinova rodina stěhuje z Mnichova je vidět radnice v Liberci, budova Univerzity v Heidelbergu, kde vyučuje profesor Lenard je ve skutečnosti Rudolfinum, lze tu i zahlédnout v pozadí obry Pražského hradu. Jako městečko Arau posloužil Loket. Jako místo berlínského obchodu s tabákem bylo užito pražského Senovážného náměstí. Lze zahlédnout i malostranský chrám sv. Mikuláše ve scéně, kde Einstein opouští rodinu v Miláně. (Cheeter)
  • V epizodě vyjíždí ministr Walther Rathenau (Henry Goodman) na svoji osudovou cestu do Reichstagu. Kolem projíždějící tramvaj č. 1 do Heinersdorfu jede po tříkolejnicové splítce (styk tramvajových drah o rozchodech 1000 a 1435 mm), což je specialita, která je k vidění jen a pouze v Liberci, kde byla tato scéna natáčena. (Dr. Hawkeye)
  • Škola, o kterou Albert usiluje, je Polytechnika v Zürichu, ale ve skutečnosti je na záběrech Severočeské muzeum v Liberci. [Zdroj: Filmovamista.cz] (Wladi.mir)

Reklama

Reklama