Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto filmu studio Toho poprvé představilo gigantickou můru Mothru, která dokáže pustošit Japonská města jak v podobě larvy, tak v podobě motýla. Mothra spí hluboko ve skalách na ostrově Infant, jehož pobřežní vody slouží armádě země Rolisica (fiktivní země, zde symbolizující USA) k testování atomových zbraní. Poblíž ostrova ztroskotá japonská válečná loď a trosečníci přežijí radioaktivní záření díky nápoji vyráběnému domorodci. To vzbudí zájem badatelů a tak se na ostrov vydává výprava složená z vědců a novinářů. Nebude dlouho trvat a jejich aktivity probudí rozhněvanou Mothru z dlouhého spánku… (p6qwre)

(více)

Recenze (11)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl čekal, že bude radioaktivní macatá můra až takový sympaťák? Vyloženě plnokrevná, zábavná, satirická dramakomedie (se zpěvem) pro celou rodinu. Když jsme u zpěvu... nevím, koho napadla praštěná myšlenka se dvojčaty -- miniaturními vílami, ale to se opravdu povedlo (a všechny další Mothry by bez nich nebyly to pravé). Po únosu zpívají teskné písně, a píseň volající Mothru (Mosura ya mosura) je zpívaná malajsky, aby vynikla exotika, odkud pocházejí. Jsem asi divný, ale mám náběh na slzy do očí kdykoli ji poslouchám... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Honda si asi řekl že je na čase dát Godzille parťáka, neboli protivníka, neboli konkurenci. Nicméně Godzilla je asi o 5 tříd výš. Tohle sice nebylo špatné, ale strašně mi vadily ty humorné pasáže či ty pidi dvojčata. Ono se na samotnou Mothru čeká poměrně dlouho. Film mě nijak moc nepotěšil ale na druhou stranu mě ani neurazil. Prostě průměrný monster film kterých vzniklo v Japonsku milióny. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Během své režisérské kariéry stvořil Honda spoustu obřích monster, jenž se stali v Japonsku a později i ve zbytku světa velice populární. Vedle Gojiry a Radona se tak zrodila další legenda. Mosura se objevila v celé řadě monster movies a jako jedna z mála byla téměř neporazitelná. Ani tento film se nevyhne poněkud pomalejšímu rozjedu, který může mnohým připadat jako „pohádka“. Tvůrci zde vytvořili fiktivní stát Rolithican ( asi si nechtěli utahovat přímo z USA) a z radioaktivního ostrova se stalo místo plné kouzel. Film už nepůsobí vůbec katastroficky a spíše připomíná jakousi fantasy komedii. Tedy hlavně první polovinu filmu. Diváky jistě zaujmou i zpívající dvojčata, která se posléze rovněž objevila v dalším filmu Mosura vs. Gojira a jiných monster movies. Jejich nádherná píseň "Mosura No Uta" se stala velice oblíbenou a i já sám jsem si jí musel pustit několikrát. Obě dívky vypadali během filmu jako panenky ke hraní a není ani divu, že se je Mosura vydala zachránit. Obě dívky totiž byly jejími nejvěrnějšími strážkyněmi. Nesmím opomenou ani vyzdvihnout výkon hlavní záporné postavy, kterou zahrál Jerry Ito opravdu přesvědčivě. Druhá polovina filmu už konečně přináší onu dlouho očekávanou zlobu okřídlené stvůry. Přestože její podoba není nikterak uchvacující, musím ocenit originální tvůrčí myšlenku a Mosura u mě získala zelenou. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ono je to stále len o tom istom. Zmutovaný alebo prerastený tvor zemského či mimozemského pôvodu pustoší v Japonsku krajinu a mestá. Ale to je to kúzlo. Veď každý z nás mal v detstve také isté tendencie. Z panáčikom rozbúrať všetko okolo seba. A presne na tom sú postavené kaiju filmy. Z tohto presvedčenia a z nostalgie dávam maximálne hodnotenie. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě sympatická poletucha plachtí ztrestat lidskou blbost a chamtivost. Nebýt těch protivně zpvajících minidvojčat bylo by to u mě za plný počet. =Slušná zábava, solidní demolice, charismatický záporák a ponaučení na konec-co víc od japonské monsterklasiky čekat?.. Snad jen godzillovskou závažnost a hloubku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Kaiju filmy jsou takové, které vám prostě musí sednout. Oni se moc nemění, protože prostě fungují se základní zápletkou. Děj snímku „Mosura“ je ale přece jen trochu více propracovaný, ale hlavní zbraní je krásné monstrum, které je po všech těch plazech prostě nádhernou změnou a pro mě jedním z nejkrásnějších, které Japonci vymysleli. Tohle je prostě ukázka toho, že kaiju může být nápadité. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Po seriózních plazích kaiju, která se už začala opakovat přichází Honda s Mosurou, která přináší svěží vítr do zatuchlého zkostnatělého světa japonských monster. V první řadě je film humorněji laděný, ale naštěstí ne vyloženě pitomý jako některá pozdější kaiju. Inovativní je také samotná Mothra - její zajímavá mytologie a neméně zajímavý a roztomilý vzhled. Potěšila mě také kvalitní demolice a rozličná vozidla, která se snažila na oplátku zdemolovat larvu. Snad jen škoda nevýrazné (nebo úplně chybějící?) hudby á la Ikufube. ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

V roce 1961 se Studio Toho odklánělo od původních „vážných“ kaiju filmů (Gojira 1954, Rodan 1956, Varan 1958) a Mothra je toho ukázkovým příkladem: zvláštní kombinace komedie, dobrodružného filmu pro děti jako od Disneyho a klasického monster movie. Jako vždy, první 2 třetiny filmu jsou pouze předehrou pro následný útok probuzeného monstra na Tokyo. Tentokrát to odnese i New Kirk City, hlavní město fiktivního státu Rolisica, jehož název a podle komentářů na netu i vzhed centra připomínají New York City. O komediální složku se stará poťouchlý novinář Senichiro 'Sen-chan' Fukuda (AKA: 'Bulldog'). Ten je mimořádně zvědavý, milý, usměvavý, natvrdlý, zároveň zdatný v pěstních soubojích. Ty 2 třetiny filmu před nástupem Mothry mi přišly vcelku zajímavé, i když je to spíš opravdu napůl pohádka a napůl komedie. 3*. Potom nastoupí Mothra. Není tak akční jako jiná japonská monstra, v podobě larvy se jen tak sune po zemi a ničí co jí přijde do cesty, v podobě můry potom máchá křídly, ulicemi pak lítají auta, stánky, lidé a nakonec se i bortí budovy. Mothra je vyloženě kladné monstrum, takže celá ta zkáza nepůsobí tak temně a bezvýchodně jako u starších filmů. Triky jsou standardně dobré, jak jsme u studia Toho zvyklí (je pod nimi podepsán Eiji Tsuburaya). Opět 3*. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

V momente keď mala spoločnosť Toho za sebou kvantum monštier na báze plazov a dinosaurov /Gojira, Rodan, Varan, Anguirus/ bolo na čase prísť z niečim novým. Podoba motýľa vrátanie jeho vývojových štádií bola skvelou voľbou a prináša tak okamihy v ktorích napäto čakáme na moment, kedy konečne pokročí vo svojom vývoji. Žánrovo už nieje tento film typický katastrofický a temný monster movie. Príbeh sa "presvetlil" a vznikla z neho zmes komédie, rozprávky a už spomínaného monster movie v ktorom nehrá hlavnú úlohu iba monštrum a pár armádnych generálov, ale prináša aj ľudský rozmer a postavy ktorých konanie priamo ovplyvňuje dej. Osobité plus si zaslúži japonská armáda, ktorá konečne "triafa" a ktorá vyradila zo svojho arzenálu /aspoň pre tento film/ pískajúce "kaťuše". Mothra sa stala veľkým hitom, zaradila sa medzi velikánov kaiju žánru a neskôr účinkovala v 17tich ďalších filmoch. 90% ()

Reklama

Reklama