Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává na Kubě těsně před převratem Fidela Castra. Zdejší prodavač vysavačů James Wormold (Alec Guinness) je zrekrutován agentem britské tajné služby, aby na Kubě vytvořil síť špionů. Wormold však tuto práci přijme jen pro peníze na rozmary své krásné dcery. Do Anglie posílá smyšlené zprávy a jeho špionážní síť existuje pouze na papíře. Situace se však náhle zkomplikuje, když pod své velení musí přijmout britského radistu a sličnou sekretářku. Zachovat přetvářku je stále těžší a o Wormoldovy aktivity začíná projevovat zájem i jiná síla než britské impérium. (KmK)

(více)

Recenze (10)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Vymýšlejte si, tím nikomu neublížíte.“ :o) Filmy s těmihle zápletky vydávání se postavy za někoho jiného, většího, než ve skutečnosti dotyčný je, moc v oblibě nemám, ale Náš člověk v Havaně šel na to sofistikovaněji. Jak se to vlastně povedlo, že taková komedie plná falešné hry ve světě velkých věcí a ironické až parodické nadsázky navrch současně působí tak nenuceně, příjemně a místy zároveň dokáže vedle humorné stránky fungovat i jako seriózní thriller? Má v tom podíl Carol Reed, který jako skvělý řemeselník nehával projevit cit pro filmařskou stránku včetně dokonalé práce s kamerou v komedii stejným dílem, jako dříve v jiných žánrech? (Ačkoliv musím říct, že tehle Reedův film mě rozhodně bavil víc, než slavnější Třetí muž.) Nebo Graham Greene, který jako bývalý aktivní špion a také spisovatel špionážních románů neváhal tentokrát své zkušenosti a zručnosti protavit i do scénáře s odlehčenějším pojetím svého žánru? Já bych řekl, že oba a rozhodně bych neopomněl i třetího: Aleca Guinnesse a jeho skvělý výkon před kamerou. Guinnessův smysl pro decentní šarm a ironii v přesném tlumeně komickém výkonu je zde neodolatelný a zejména herecký souboj během neotřelého souboje šachového s Ernie Kovacsem pak nezapomenutelný. (Tak teď už vím, kde vzal Mocky o 16 let později nápad šachu s lihovinami a na jaký to film v jedné scéně v Rudém Ibisovi odkazoval ! :D ) **** Za mě navzdory svému stáří velice podmanivá britská komedie v exotických kubánských reáliích. [85%] ()

Marek 11 

všechny recenze uživatele

Inteligentní komedie z pera Grahama Greena ironizující fungování britských zpravodajských služeb. Na natáčení se sešla plejáda skvělých herců, vyzdvihování jejich hereckých výkonů by bylo nošením dříví do lesa. Film se natáčel přímo na Kubě a to krátce po svrhnutí Batisty. Režisér Carol Reed natočil podle Greenovy předlohy již výtečný snímek The Third Man. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že Graham Greene platil (a stále platí) za jednoho z vůbec nejlepších spisovatelů na poli seriózních špionážních románů, tak si mohl dovolit napsat odlehčenější verzi téhož. I když odlehčenější... On je to v jádru také zcela seriózní špionážní thriller se vším všudy; jen ten hlavní hrdina z lidu a byrokratický rozměr to tentokrát odlehčují. A i ta úsměvnost je střídmá a založená spíše na tom, že víte jak by se v situacích, do kterých se Wormold dostává, zachoval standardní hrdina tohoto žánru. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Sympatická špionážní komedie ze staré školy. První třetina s Cowardem je za plný počet, pak bohužel tempo lehce upadá, ale ne tak výrazně, abyste měli chuť sahat na tlačítko "fast forward". Guinness opět ultrasympatický za každé situace - dokonce i v tropické Havaně. A dámu s flaštičkami musím stoprocentně vyzkoušet. :) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ještě si to nechám projít hlavou, ale zcela unesen nejsem. Parodie na nejen britské špionážní postupy a že skočí na kdejakou blbost, je skvělá, ale málo platné, tentokrát Alecovi nevěřím ani toho prodavače vysavačů. Přijde mi, že sám netuší, jak svou roli přesně hrát. Podobně je to s havanským velitelem, o jehož zvěrstvech se mluví, ale jinak se chová spíše jako puberťák. Komedie to vlastně není, protože v určité chvíli začne jít do tuhého a náš agent z donucení začne opravdu jednat - což možná byl ten přelom, kdy jsem bezradně rozhodil rukama, protože tohle střídání a mísení žánrů přišlo, jako když zapnete/vypnete vypínač. Nehodilo se mi sem. Buď to mělo být vedené celé jako komedie, ale potom spíše absurdní, nebo drama s odlehčenými prvky, ale takhle podané to nefunguje. Ale jinak ano, je to i hezká pohádka o tom, jak chudý prodavač oškubal britské daňové poplatníky přes jejich tajnou službu. A přitom stačilo, aby dal holce občas na prdel, aby se nesnažila žít v přepychu. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Graham Green mimo jiné nějakou dobu žil na Kubě, a také byl agentem britské tajné služby. (Teodorik)
  • Natočeno podle románu Grahama Greena "Náš člověk v Havaně", autor poté napsal i scénář. (Teodorik)

Reklama

Reklama