Reklama

Reklama

Insidious: Poslední klíč

  • USA Insidious: The Last Key (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Čtvrtá část kultovní série Insidious odhalí záhadnou minulost vyhledávané parapsycholožky Elise. Ta v mládí žila v malém městě v Novém Mexiku, její domov však byl zároveň domovem temných sil, a tak netrvalo dlouho a její život se obrátil naruby. Nyní ji nejnovější klient přivádí zpět do domu hrůzy a Elise se musí vyrovnat s vlastní děsivou minulostí. (Falcon)

(více)

Recenze (293)

verbal 

všechny recenze uživatele

Uaneli, Uaneli, jestli šukáš tak, jako hraješ, režíruješ nebo nedejsatan píčeš scénáře, tak se nediv, že tě nikdo nemá rád! Už tak peklotyčně otravná až debilní série Vhovněvězící (Inshitdious) se tímto dílem dotkla absolutního dna nehumánního teroru, jakého se může „horor“ na divákovi toužícím alespoň po trošce zábavy a povyražení dopustit. A tak se nyní, v už opravdu na totálních hovnech postavené, retardovaně narkoleptické historce, opět vydávají traumatizovaná bába a dva naprostí kreténi vymítat. Tentokrát pavučiny a další bordel při sáhodlouhém bloumání totálně nic nedělajícími sklepy rozličných starých barabizen, což trvá 95 procent tohohle martýria. Pak sice na pět minut narazí na pěkně udělaného démonka, co zamyká hrtany, ten se ovšem chová tak, že by mu Lucifer patrně vrazil kopyto do prdele a za trest ho poslal do nebe vytírat světcům hajzly. A ty jsou samé semeno a pocákané časáky s dětským pornem, takže totální humáč i pro čerta!!! Absolutní korunu uplácanou z downích hlenů tomu pak nasadí závěr jako z Broučků, kdy se z ničeho nic zjeví maminka s lucerničkou a pošle toho vytlemeného Karafiáta navěky do piče jen tím, že na něj posvítí. Prostě kvintesence úmorné, mentálně postižené scenáristiky, narychlo uplácané za každou cenu, která vás místo vyděšení spíše xmrti unudí. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dějově se to snaží o trochu zajímavější věci než zcela banální a nezajímavá trojka, to je asi hlavní přednost tohoto pokračování. Adam Robitel je však očividně o dost slabší režisér než jeho předchůdci, takže provedení dějotvorných momentů je povětšinou dost krkolomné a naivní. Duo komických vymítačů démonů mi pak tentokrát přišlo opravdu nemístné, jejich humory trapnější než minule, a celkově prostě se nehodící k tomu, na jak relativně vážné struny se tento díl snažil brnkat. Váhám mezi dvěma a třemi hvězdami, protentokrát asi ještě zůstanu u tří ... ale další díl už radši prosím ne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je patrné, že producenti v Hollywoodu chtějí ze značky Insidious vymáčknout pokud možno všechno. Aktuálně je v oblibě duchařský horor, tak proč vlastně ne. Sympatické je i to, že herci jsou stále stejní a tak to alespoň nevypadá, že si tvůrci vypůjčili jen název. V rámci hodnocení už to ale bude o stupínek horší, protože se jedná o pořád to samé. Máme tu zajímavý příběh, který se vrací na prvopočátek všeho hlavní postavy, je tu celá řada lekaček, které nezklamou a atmosféra je taky poctivá. Humorná stránka v podobě dvou poskoků hlavní postavy tu je spíš slabší stránkou celého filmu, ale pokud jedete na vlně obliby těchto filmů, jako celek Vás tento díl v podstatě nezklame. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $67,347,895Tržby Celosvetovo $167,885,588Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,851,251Tržby za predaj DVD v USA $1,818,375║ Séria Insidious si len udržiava svoj štandard. Nevybočuje, nedáva nič na vrch, má dobré momenty (úvod nie je zlý, tam to mohlo aj ostať a stavať poctivo na ňom) ale aj klasické obohrané - rutinné. Tých ako že dvoch komických krotiteľov duchov tam až tak moc nemusím, zbytočne tam trčia, ich odľahčené prkotinky, ako že hefty do tohto tipu filmu až tak moc nepatria. /55%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„K ČERTU S VÁMA!...“ /// Snažej se, aby jste se nelekli když chcete vy, ale když to chcou voni…(jakože to avizujou… a vono nic a pak…KURVA!). Úvod nás přesvědčí, že Elise měla dětství na piču. I proto těmhle „věcem“ teďka rozumí… Napínavý – to vono to je. Navíc to není jen paranormální, ale jde i vo skutečný utrpení. Což je taky zajímavý. Víc než keců si užíváme atmosféry, páč ten příběh je poskládanej hlavně z toho strašení, takže jinak je celkem vo hovnu. Prostě horor. Celkem dobrej. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Na domov nemám vzpomínky, ale jizvy. 2.) Fotr furt chodí do sklepa. 3.) Thx za titule „snop“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Nejslabší díl. Sice potěší, že se tentokrát film věnuje Lin Shaye a její minulosti, ale přišlo mi to absolutně bez atmosféry, lekačka nefungovala ani jedna, finále mi přišlo velmi krátké a vymítací kolegové mi příliš vtipní nepřišli. Vizuálně je to klasicky na úrovni a pořád je to koukatelnější než většina jiných duchařin, za mne však zbytečný díl, který pouze recykluje, neděsí a vlastně ani příliš nezabaví.55% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Sme ako policajti. Akurát nezatýkame ľudí.“ Sequel prequelu (trojka), ale zároveň stále prequel sequelov (jednotky a dvojky). Chápeme sa, hej? Ono je to asi dosť čudné a zvláštne, ale trojka a štvorka sa mi paradoxne páčili viac, ako jednotka a dvojka. OK, máte pravdu, dvojka sa mi predsa len páčila zo všetkých štyroch dielov asi najviac, ale chcem tým povedať, že každopádne nepatrím k divákom, ktorí uznávajú len prvé dva diely s rodinou Lambertovcov a zvyšok série nie. Naopak, veľmi sa mi páči ústredná trojka krotiteľov duchov – dominantná, rešpekt budiaca a pritom sympatická a ľudská Lyn Shaye + jej dvaja komickí pomocníci Leigh Whannell a Angus Sampson (márne rozmýšľam, ktorého mám radšej). A tá dostala poriadny priestor až v trojke a štvorke, nie v jednotke a dvojke. Na začiatku štvorky sa nachádza scénka, v ktorej to vyzerá tak, že Elisu nechajú jej obľúbení pomocníci na nasledujúci démonický prípad samú. Našťastie už o pár sekúnd sa ozvalo trúbenie a ja som sa začal spokojne, nasprostasto uškŕňať. Vyzdvihnúť musím i pôsobivú a ponurú atmosféru a množstvo strašidelných a nepríjemných scén, ktoré vás vyplašia napriek tomu, že ich čakáte (prítomnosť Jamesa Wana ako producenta je neprehliadnuteľná). ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tahle série začíná bejt lehce InSHITdious a tak tu máme po trojce, která se odehrávala před jedničkou, čtyřku, která se odehrává po trojce, aby následně poukázala, že příběhově přesně ukazuje, že dál byla jednička, po který byla příběhově dvojka éééé co to do piče? No jo, prostě mi přijde vtipný, jak bába, co vytuhla už na konci jedničky, hraje hlavní roli i ve čtyřce a když si na začátku filmu sundavala košili, dostala jsem nefalšovanej strach, že bude hanbatá scéna a já vrhnu popkorn na dvojici přede mnou. Každopádně by to byla super lekačka a nefalšovanej děs. Krom toho, že film mě místo děšení uspával, jsem nemohla z těch dvou hovad co babce pomáhaj, jelikož ten pupkatej vousáč vypadal jak parodie Travolty z Pulp Fiction jak účesem tak vohozem a ten druhej zas připomínal toho lofasa z reklamy až jsem čekala kdy zahlásí "Air bank, i banku můžete mít rádi." Ostatní postavy taky parádní - mrdlej táta, zbabělej brácha, mrdlej týpek z baráku a korunu tomu nasadil děsivej "Paklíč" kterej měl být určitě velmi bubu, ale buddhožel byl jen k uzoufání trapnej flastr místo dokonalý psycho báby v černym z jedničky. Velký plus za to, že příběhově se to uzavřelo a pětka by tak neměla vzniknout...i když prachy jsou prachy, takže možná se dočkáme i InSHITdious 5: Doslov a InSHITdious 6: Předmluva ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch je Elise nútená vrátiť sa do domu, v ktorom vyrastala, pretože duchovia, ktorých velmi dobre pozná, terorizujú terajších vlastníkov. Bude nútená postaviť sa všetkému, čoho sa desiatky rokov obávala a navždy skoncovať s desivými tajomstvami, ktoré sa v útrobách domu skrývajú. - U mňa velmi velká spokojnosť. V podstate jediné, čo mi u tohto hororu prekážalo, boli trochu nevhodné humorné vsuvky charakterov hraných Leighom Whannellom a Angusom Sampsonom. Mám týchto borcov rád a cením si všetko, čo pre tento žáner robia, ale keď sa už od začiatku režisér snaží budovať celú zápletku na emóciách spojených s Lin Shaye, trochu to kazí dojem. Herecky je to absolútne bezchybné a tolko hororových hviezd pokope tu už dlho nebolo. Lin Shaye sa po sedemdesiatke stala hororovou hviezdou a som zvedavý, kolko toho ešte stihne, ale aj tak jej vplyv z hororových kroník nikto nikdy nezmaže. Zaujímavo sa mi pozeralo aj na výmenu generácií. To dievčatko, ktoré hralo Elise v mladšom veku, bolo velmi presvedčivé a má podla mňa pred sebou velké veci. Josh Stewart hral tiež dobre a miestami z neho až mrazilo, rovnako ako z Javiera Boteta, ktorý konečne dostal trochu viac priestoru. Za pozornosť stojí velmi dlhý úvod, ktorý som v poslednej dobe zaznamenal len v The Hatred a tento štýl začatia príbehu sa mi velmi páči a považujem ho za najideálnejší spôsob práce s flashbackmi. Ďalší výborný príspevok do série, ktorá si ako jedna z mála drží vysokú kvalitu v každej časti a už teraz sa nemôžem dočkať tej ďalšej. + Lin Shaye + Javier Botet + Leigh Whannell + Joseph Bishara + herečka z Resident Evil: The Final Chapter + herec z The Collector, The Collection, The Neighbor a Cold Moon + herec z The Lords of Salem a The Exorcist + herečka z Smiley + herečka z Mercy a Day of Reckoning + herečka z Villisca + herec z Get Out + herečka z House of 1000 Corpses + herec z Hangman + herec z The Conjuring, Bone Tomahawk a The Conjuring 2 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ghoulbusters jdou, roste tenze, zlé démony čeká penze.. Slušně odvedené řemeslo, které se sice občas utápí ve tmě a klišé, ale sympatie k zavedenému triu Elise, Specs a Tucker (she´s psychic, we´re sidekick) všemu dodávají hladký průběh. Role Joshe Stewarta je jakýmsi žertem vůči Collectorovi, na čtyři konzumní lekačky určené výhradně pro nedoslýchavé připadá jedna sofistikovaná (kufry ve větrací šachtě) a vymícení Klíčorukého Edwarda se schopností zamykat hlasivky proběhne tak rychle, že ani nestačí urazit. Ale jo, mám ten Whannellův projekt docela rád a jelikož na malého Daltona už číhá Čertík Darth Maul, nevidíme se asi naposledy.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Táto séria je už definitívne vyčerpaná. Už predchádzajúci diel pôsobil dojmom, akoby do tohto univerza ani nepatril, ale aspoň sa stále jednalo o solídnu žánrovku, ktorá bez problémov fungovala samostatne, takže som s tým nemal problém, ale v tomto prípade už ani omylom. Možno sa snaží zase trochu viac zaradiť do tejto série, ale celé to padá na zúfalo nezaujímavom scenári. Akoby ho dostal na starosť nejaký netalentovaný debutant bez skúseností, nechápem, ako toto mohol napísať samotný Leigh Whannell, ktorý napísal aj predchádzajúce diely a viaceré iné kvalitné žánrovky. Jedine úvod z minulosti pôsobí ešte celkom nádejne a aj tie postavy mi za tých pár minút výborne sadli, takže keby sa film venoval im, asi by ma bavil, ale po prenesení deja do súčasnosti, kde už vlastne zostane až do konca sa to zhorší a už ma to vlastne vôbec nezaujímalo. Celkovo zase nemôžem povedať, že by to bol nejaký brak, predsa len stále sa jedná o áčkový horor zo slávnej série, takže určité parametre to spĺňa, ale čo z toho, keď som si tu nevedel nájsť vôbec nič, čo by ma zaujímalo. Filmu úplne chýba gradácia, kedy by sa mohol divák tešiť a zároveň obávať zo stretu s hlavným zlom, tu má hlavný démon nejaký rešpekt jedine v úvode, inak vôbec, celé je to len také vlažné, bez náboja a nejakej snahy zaujať, tvorcovia vedeli, že film zarobí už len kvôli menu a viac ich nezaujímalo. Inak ten jeden zvrat sa im celkom podaril, to som nečakal, aj keď tiež to už nie je nič originálne, ale to je tak všetko. Po hororovej stránke je to rovnako veľká bieda, nulová atmosféra, napätie zanedbateľné a samotné hororové sekvencie úplne nevýrazné. Dokonca ani démon samotný sa mi nepáčil. A zachrániť to už nemôžu ani postavy, lebo tie jediné zaujímavé sú len v minulosti. Lin Shaye je možno žánrová legenda, ktorá neodmysliteľne parí aj do tejto série, ale nemá na hlavnú postavu a tí dvaja asistenti sú omylom série, tí to len kazia. Aspoň tie dve mladé dievčatá sú celkom sympatické a aj to obstojne zahrali. Režijne môžem pochváliť len solídny vizuál, ale to je všetko, po hororovej stránke je to takmer nulové. Takže ďalší diel už radšej nie, séria je vyčerpaná viac, než dosť, tu už žiadny potenciál nie je. 45% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Insidious je moje druhá nejoblíbenější hororová série. Dokonce i vlažně přijatá prequelová trojka se mi hodně líbila. A Poslední klíč je další z hromady laciných hororů, jež je pouze zatížen přívěškem Insidious. Pro shrnutí : vůbec jsem se nebál, lekačky moc nefungovaly a radši jsem si hrál Candy crush..to prostě člověk od hororu úplně neočekává. Pětku už prosím ne. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dúfam že to bol naozaj “posledný kľúč”, lebo keď sa mi zunoval pohľad aj na samotnú Lin Shaye, ktorá mi je (či bola?) nesmierne sympatická, zrejme všetko nebude po kostolnom poriadku. Až na jeden-2 momenty v poriadku, inak veľké hororové sklamanie, ktoré je doposiaľ najväčším “tohto roku”. A mimochodom, neviem z akého dôvodu, no miestami, mi to spracovanie prišlo “veľmi lacné”. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Čtvrtému dílu kupodivu nejde úplně vytknout, že je série pořád jako přes kopírák, páč se tvůrci celkem snaží obměňovat okoukaná prostředí a představovat nová sexy monstra. Ani hororová mytologie tu vlastně není k zahození, a já jsem tak s kvadrologií Insidious nakonec vcelku spokojen. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

4. díl série přinesl zase o něco slabší podívanou. Samozřejmě bych mohl chválit, že i 4. dílem se nekoná úprk na video kvalitu nebo nějaký průser. Spíše cítím že se začíná dostavovat únava materiálu a herecké esa už o účast v téhle sérii valný zájem také nemají. Duo Wilson/Byrne nenávratně pryč. Sledujeme tedy osudy paranormální trojice lovců démonů a tentokrát to bude pro Elise hodně osobní. Lekaček je málo, ale občas nějaká docela funguje. Hlavní padouch s klíčema je poměrně zajímavý. 50% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nic světoborného již asi tahle skomírající série nenabídne. Stále dokola - co s hororem, který nestraší, ale snaží se jen diváka vylekat? A ruku na srdce - lekačky typu - bum prásk padající hrnce - které přestanou fungovat už po té první, zvládne natočit kde kdo. A přeci tentokrát zcela nezatracuji, jelikož pár světlých momentů by se našlo. Film je nejsilnější v civilních scénách - pronásledování psychopatem v domě, objevení týrané osoby či zjištění, že někteří duchové jsou až příliš živí. A také důraz na fakt, že nositelem nejhoršího zla je vždy člověk. Z Lin Shayeové se stává sympatická ikona současného hororu. Ovšem cesta do kina je zbytečná, tuhle oddechovku pro náctileté zvládne člověk hravě v klidu domova. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Prozatím nejslabší Insidious, který mě ani moc nedokázal pohltit svoji atmosférou a i lekaček tu je podstatně méně a hlavně je tu i slabší dějová linka, která toho bohužel neměla moc co nabídnout. Ale pořád jde o ucházející horůrek a jsem rád, že se rodinka rozrostla o další kousek, i když mohl být lepší. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Štvrtý Insidious sa môže bez problémov porovnať s prvým dielom série. Nechýba v ňom dávka dobre načasovaného desu, zdatná kamera, ktorá miestami preberá prvky z Paranormal Activity a Bisharova hudba ťahajúca divákov na škále desu sem a tam ako handrové bábiky. Zápletka má nečakané originálne prvky, ktorým navyše napomohla prekvapivá kruhová kompozícia, do ktorej Posledný kľúč sériu stavia. Aj napriek drobným nedostatkom, kedy sa aj majster tesár utne, je Insidious slušným partom pre hororový žáner a môžeme len dúfať, že pomyselné pootvorené vrátka na piate pokračovanie nádejnú sériu nepochovajú. Tak ako sa to stalo sérií hororov Saw u pokračovania nazvaného Jigsaw. Snáď ju zdatný tím naopak pozdvihne ešte o priečku vyššie. Pokiaľ si režisérsky post udrží Adam Robitel, mohlo by to vyjsť. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Dohromady už čtvrtý díl z duchařské série Insidious, Odehrávající se po trojce a před jedničkou a dvojkou. Producentsky je zatím opět tvůrce celé série James Wan aneb horrový mistr a jeho spolo-tvůrce scénárista Leigh Whannell. Wan se však stejně jako u trojky zůstává pouze na producentské židli a o režii se postaral Adam Robitel pro kterého jde pouze o druhý film. Ono o celé sérii si myslím, že jedna ze slabších věci které Wan vytvořil a, že je škoda,že přes velký potenciál ho ta série moc nepoužívá. Nejslusnější díl je dle mého názoru dvojka ale nedělá to zní dobrý film. U Insidious 1 a 2 stál za kamerou James Wan, u Insidious 3 Leigh Whannell. A dle mého názoru není Robitel úplně slušná náhrada a je poznat, že to režíruje někdo jiný. Zvraty a lekačky v tom filmu nefungují vůbec a po půlce filmu už začíná být jasné kdy něco vybafne. Za palec nahoru se dá považovat chemie mezi herci, dramatická linka a celá to vykreslené pozadí posmrtného života. V podstatě počtvrté to samé a jestli nějakou horovou sérii ukončit tak tuto. Nic víc o tom říct nejde i přesto, že se suverénně jedná o nejlepší díl který překoná i dvojku. ()

Související novinky

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama