Reklama

Reklama

Taxikář ze Soulu

(festivalový název)
  • Jižní Korea Taeksi unjeonsa (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ovdovělý taxikář, který se stará o svou malou dcerku, dostane možnost si vydělat peníze, když do ohniska událostí doveze německého reportéra. Tedy spíše ji vezme původně plánovanému řidiči, aniž by tušil, do čeho jde. Zpočátku lehce komická forma snímku se rychle mění v napínavé, krvavé i dojemné drama, když se hlavní hrdina v doprovodu svého zákazníka stává svědkem brutality armády a tajné policie. (ČSFD)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (34)

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Zajímavej road-movie ve stylu novějšího Green Book. Jeden z mála snímků, kterej si určitě najde rozšířenější publikum fanoušků různých žánrů. Komedie, drama, historie, akční, thriller - všechny zmíněné snímek obsahuje a servíruje je ve skvělém pořadí. Nechybí emoce ze kterých by vám ukápla slza, ani surovost za kterou byste všechny proklínali. Pár chybiček ve scénáři se tu najde (náhodně nelogické objevení se všech možných taxíků při závěrečné honičce). Přesto si ode mě zaslouží hodně silné čtyři hvězdy. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Zdařilé zahájení letošní Filmasie - dostal jsem prakticky přesně co jsem očekával. Jelikož už jsem v minulosti zhlédl starší snímek May 18 jež se zabývá stejnou a drsnou tématikou korejské historie, obsah mne nijak zvlášť nepřekvapil. Ovšem Taxikář události prezentuje realističtější formou a způsob zpracování nelze než pochválit včetně hudby, dokonce se i přes drsné téma povedlo do filmu vmísit i solidní množství zdařilého humoru. Oproti tomu mnohé scény ve mně vyvolávaly silné emoce, bezmoc až vztek. Herecké kvality Song Kang-ho asi netřeba řešit, ačkoli spíše ho znám z vážnějších rolí. Nicméně dokonalý kousek Taxikář určitě není, tradičního patosu sice neobsahuje takové množství jako May 18, ale rozhodně nechybí :-) Najdou se zde hluchá místa a některé pasáže snažící se o humor či doják vyznívají naprázdno a jejich vypuštěním by se nic nezkazilo. Stejně tak závěrečných 5 minut. už bych úplně vynechal, resp. spíše podal formou textového dodatku před spuštěním závěrečných titulků. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě zasáhlo do citlivých míst! O tragické události masakru v Kwandžu jsem doposud neslyšel, takže jsem si rád rozšířil obzory. Kang-Ho Song  jako vždy skvělý, tenhle herec je zárukou, že film nabídne jistou úroveň kvality. Jinak i ostatní nezklamali, zejména zdatně mu sekundující Thomas Kretschmann. Ale popravdě, první dvě třetiny se místy dost vlečou. Já chápu, že chtěli autoři vykreslit dopodrobna jednotlivé charaktery, na druhou stranu to místy bylo přes čáru. Jenže v závěrečné třetině se rozpoutalo naprosté peklo, na které jsem nebyl emocionálně připravený. Pokud by se nesl celý film v takovém duchu, odnesl by si bez jediného zaváhání plný počet. Hoon Jang to zakončení po stránce režijní dovedl do dokonalosti. I ty opravdové záběry všech protagonistů potěšily (jen nejsem šťastný, že se ti dva v reálu nikdy nepotkali...to chytlo za srdce). Jo, Taxikář ze Soulu překvapil. Korea se zase vyznamenala. 8,5/10 ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný 17. listopad (1989) ... info k událostem na korektní (samozřejmě) české verzi Wiki https://cs.wikipedia.org/wiki/Povst%C3%A1n%C3%AD_v_Kwangd%C5%BEu ... a trochu jiná (pravdivější) verze https://de.wikipedia.org/wiki/Gwangju-Aufstand ... Taxíkář svou dceru zřejmě už neuviděl, ani se nemohl s tím německým novinářem později setkat .. Z podstaty věci, byl zřejmě zlikvidován při svém návratu domů .. Museli už na něj čekat (podle značky na autě ho lehce identifikovali) .. Takže tak, smutné co se dělo a děje ... ()

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Určitě je to dobrý film s velkou výpovědní hodnotou. Jen mne to prostě moc nebavilo. Je to o vypjatých historických událostech v Korei, ke kterým já nemám žádný vlastenecký ani osobní vztah. Chápu ale, že pro zasvěcené to je jiné. Jinak je to docela dobře zahráno a natočeno. Celé je to takové smutné. Jinak kamera a vizual tradičně paráda. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Identifikace vozu taxi dala zabrat odborníkům a nepanuje úplná shoda o co šlo za vůz. Nejčastěji jsou zmiňována tato: Kia Brisa z roku 1979, Mazda 1300 Familia 2 generace, Mazda 1000 2. generace. Důvodem má být to, že Brisy a klasická korejská auta jsou obecně vzácná, takže produkční tým filmu odjel do Japonska, koupil Familii, přestavěli a namaloval ji tak, aby vypadala jako korejské taxi konce 70. let. (sator)
  • Film byl natočen na motivy skutečné události, kdy se němec Jürgen Hinzpeter jako jediný zahraniční novinář dostal do obleženého města a přinesl pak svědectví o krveprolití. (ČSFD)

Reklama

Reklama