Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kathy Nicol (Jennifer Connelly) je mladá žena, která se zoufale pokouší nalézt nový smysl života poté, co se vymanila ze závislosti na alkoholu. Vinou úředního omylu a lhostejnosti je vystěhována z malého bungalovu v Severní Kalifornii, který pro ni představoval poslední životní jistotu - bezpečný domov. Kathy se ocitá bez střechy nad hlavou a bez pomoci: dům má být hluboko pod cenou prodán v aukci. Mladá žena hledá způsoby, jak tomu zabránit. Jejím protivníkem se stává muž, který má stejně jako ona silné důvody pro to, aby dům získal: íránský imigrant Behrani (Ben Kingsley), bývalý plukovník íránského letectva, který po útěku z vlasti marní své schopnosti ponižující prací, aby manželce Nadi (Shohreh Aghdashloo) a synkovi Esmailovi (Jonathan Ahdout) zajistil alespoň odlesk dávné prosperity. Dům je pro Behraniho zhmotněním amerického snu, o jehož naplnění nepřestával snít. Kathy se však odmítá vzdát bez boje...
Podle románového bestselleru Andre Dubuse III "House of Sand and Fog", který se dostal mezi finalisty prestižní National Book Award, natočil debutující režisér Vadim Perelman strhující psychologické drama. Jeho námětem je soupeření dvou zcela rozdílných lidí, které rozděluje rasa, pohlaví, názory i kultura, v níž byli vychováni. Kathy a Behraniho (v podání oscarových laureátů Bena Kingsleyho a Jennifer Connelly) však spojuje pocit, že jsou vyděděnci a touha svou zoufalou situaci změnit. Soupeření o dům se rychle mění v otevřenou válku plnou dramatických zvratů, ve které nikdo nemůže tak docela zvítězit. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (384)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pro režiséra byl tenhle film prvotinou (napsal scénář a produkoval) a musím říct, že to dopadlo skvěle.... Jednoduchá zápletka ze které se vyvine snadno uvěřitelný a silný příběh, kterým vás autor provede bez zbytečných efektů až k finále, na které se nezapomíná. Herecky naprosto bezchybné (těžko říct, jestli je lepší Jennifer nebo Ben) a navíc ty nádherný záběry navozující tu správnou atmosféru ... ke stovce chybí fakt jen kousíček..... Je pěkný, že se pořád točí takový filmy... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Melancholická, pomaly plynúca štúdia charakterov, v závere vyhrotená do emocionálne odzbrojujúcej katarazie plnej sĺz. Motorom filmu nie sú iba vynikajúci herci, ale aj krehká a intímna réžia, hypnotická hudba a plýživá, ponurá kamera Rogera Deakinsa. Malý komorný film s veľkou myšlienkou. P.S.: Z vypustených scén, zahrnutých na DVD, by som do filmu určite vrátil "arabské raňajky pod dozorom": dopĺňajú postavu mladého policajta, ktorá ako jediná vo filme nefunguje stopercentne. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

65%. Slušní herci, Jennifer opět k sežrání, ale trochu mi to připomínalo to špatné z Butterfly effect, akorát že otočené naruby. Člověk pořád cítí, že vše spěje k nehezkému konci, ale tvůrci film pořád a dost zbytečně natahují a rozmělňují tak dalšími peripetiemi hutný feeling první poloviny. Být to o půl hodiny kratší, tak možná čtyři. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Zatraceně účiná deprese, která staví na precizně budovaném napětí - věrohodně zoufalé postavy, pomalá melancholická hudba a povedená kamera (o zajímavých kompozicích nemluvě). Závěrečná katarze je silná, na můj vkus ovšem příliš rychlá, což jí ubírá na věrohodnosti. Přesto jde o jeden z nejsilnějších filmových zážitků, které jsem v roce 2004 viděl... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tento příběh měl skutečně oscarový potenciál, jenže ten byl rozmělněn přílišnou dávkou patosu v některých scénách. Teprve když se kolečka osudu patřičně rozhýbala, stal se i děj mnohem poutavějším. Jenže s tím souvisí další problém Perelmanova debutu – nerealistické (neboli přehnané) chování většiny postav během posledních minut. Zatímco zbytek děje se nese v realistickém duchu, v závěru jako by autor potřeboval rychle a efektivně „utít“ všechny rozpletené dějové linie, což se mu ne zrovna dvakrát povedlo. Každopádně, Dům je možná postavený z tak nedůvěryhodných materiálů, jakými jsou písek a mlha, přesto stojí poměrně pevně – někde mezi evropským uměleckým a americkým nezávislým filmem. 75% Zajímavé komentáře: k212, Niella, castor ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky možná (i když v dnešním světě není nic nemožné) malinko přitažené za vlasy, ale mistrně natočeno a fantasticky zahráno! Jennifer Connelly i Ben Kingsley jsou dost kvalitní herci na to, aby v takovémto majstrštyku prodali do svých postav kus sebe, výtečně jim ale sekundují i další aktéři, z nichž jsem alespoň okrajově znal jen Rona Eldarda, Kim Dickens a Frances Fisher. Příběh, naplněný emocemi (hlavně v závěru!); příběh, v němž nemůže být nikdo vítězem; příběh, jenž dokáže zaujmout, ne-li přímo dojmout skoro každého diváka... Hodně slušných 90%. Už dlouho jsem neviděl tak výborný film... P.S.: Jennifer Connelly opět na molu? Jako bych to už někde viděl (a rovnou dvakrát). :-) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ked som prvykrat videla tento film, myslela som si, ze uz nikdy nic lepsie neuvidim. Urcite je mnozstvo lepsich filmov, ale pre mna zostava po Leaving Las Vegas jednym z najsilnejsich filmovych zazitkov, ktore som mala tu cest vidiet. Ja som tzv. "dramofil", a cim viac slz na konci, pocas filmu a idealne aj na zaciatku, tym lepsie pre mna :) Takze naozaj vrelo odporucam tym, ktori mate rovnake pocity :) ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Nikdo nechtěl nic cizího, ale nikdo nechtěl přijít o to, co považoval za své. Přestože film dodržuje přesně pravidla antického dramatu: expozice, kolize, krize, peripetie a katastrofa. Stejně jsem se před koncem nadechla aby potom, ten náraz .... byl o to větší. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce herecké výkony, silný príbeh a rodiace sa presvedčenie, že pre Jennifer Connelly sa drevené morské móla na pobreží stanú asi doživotným sprievodcom v jej filmových projektoch :-) Po Dark City, Requiem for a Dram je House of Sand and Fog už tretím filmom, v ktorom má Jenifer takmer rovnakú scénu, ako samá stojí na konci spomínaného morského móla. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Komorní drama s dobrými hereckými výkony a silnými emocemi. Je pravda, že scénář je ke konci až zbytečně moc vyhrocený, ale nijak zvlášť mi to nevadilo. Fascinuje mě, že scenárista dokázal vytvořit takový příběh, kde chápete jednání a motivace obou hlavních rivalů. Myslím, že Dům z písku a mlhy je první film s Benem Kingsleym v hlavní roli, který jsem viděl a jeho výkon je vynikajicí, opravdu mě dostal. Jeho výkonu připisuji na vrub emocionálně nejsilnější scénu filmu ( nemocnice), kde se mi draly slzy do očí. Ovšem i Jennifer Connellyová je velmi dobrá a navíc i krásná. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSTE KATHY NICOL? JE TO VÁŠ DŮM?“..... Režisér V.Perelman pomaličku rozehrává psychologické drama, na jehož konci vím, že tento žánr asi nebude pro mě to pravé ořechové. Na základě vykreslení vztahů mezi jednotlivými postavami (plukovník - rodina, Kathy - plukovník (dům), Kathy - policista) se odehrává příběh, na jehož konci se nabízí otázka, za jakou cenu jste ochotni bránit svůj majetek a co všechno se musí stát, aby jste pronesli tu poslední větu - ,,proboha to jsem nechtěl(a)". Výborné herecké výkony J.Connely a hlavně B.Kingsley, zajímavý, nevtíravý hudební doprovod, ale ..... ,,NE, TO NENÍ MŮJ DŮM!!“..... ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Perelmanův velmi vyzrálý debut o střetu bez vítězů; o střetu, v němž jsou jen a pouze poražení. Debut bez náznaku začátečnických chyb a přehmatů hned ze začátku překvapí svou obrazovou i hudební bohatostí. Po technické stránce nemám tomuto snímku co vytknout. Bezchybná kamera, excelentní střih, vynikající herecké výkony. Perelman si umí poradit nejen s tím, aby každý záběr vypadal tak dobře; často používá také jakési tiché mezivstupy (často se svým skrytým a tolik výstižným symbolickým vyzněním), a to vše pro podpoření atmosféry. Přesto: během prvních tří čtvrtin jsem si několikrát říkal, že to budou pravděpodobně velmi, velmi solidní 4 hvězdičky. Pak však přišel závěr - emocionálně odzbrojující, atakující mé nejniternější pocity. Prásknu se, došlo i na slzy - v pár momentech jsem se bez nich skutečně neobešel. A poslední část rozhodla. Něco, co ze mně dokáže vydolovat toto, si zaslouží plné hodnocení. Shrnuto a podtrženo: Pokud se nám Perelman nezkazí a jeho tvorba bude mít od vynikajícího debutu dále vzestupnou tendenci, tak se můžeme od tohoto týpka ještě ledasčeho zajímavého dočkat. Těším se. Poznámka: Za zmínku stojí i vystřižené scény (viz DVD přílohy) - snímek mohl mít ještě jiné vyznění. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

House of Sand and Fog je psychologické drama na téma, kterak jeden dům na pláži dokáže lidem krom krásného výhledu přinést i obrovské utrpení. Zápletka založená na jednom menším nedorozumění (neplacení daní) se postupně rozvětví, až v hustém oparu mlhy neštěstí zmate všechny hlavní postavy a obrátí jejich životy naruby. Emocionální dopad je, řekněme, nadprůměrný, ale to až díky konci, v průběhu bych ocenil buď silnější, nebo aspoň scény opírající se více o životní pravdy, než o náznaky patetismu. A také na psychologické drama bych čekal, ehm, lepší psychologii, postavy se místy chovaly poměrně nelogicky a zkrátka dalo se spozorovat, že jednají podle scénáře, který není vždy zcela přirozený. Ovšem zejména díky strhujícím výkonům překrásné Jennifer Connelly a zkušeného Bena Kingsleyho je neustále se na co dívat a vytčené chyby nejsou tak závažné, aby požitek z filmu degradovaly na 3*. 7/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavý drama s výbornejma hercema v hlavních rolích, ve kterym ovšem v závěru až moc úřadoval deus ex machina. Čekal jsem to celou dobu, že na konci asi někdo někoho (případně sebe) zabije, aby se ta situace vyřešila, ale tenhle (sebe)vražedenej kolotoč byl poněkud mimo moje chápání. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy a FILMY. Ty první jsou populárnější, ty druhé lepší. V těch prvních jsou postavy, v těch druhých lidé. První obsahují patos, druhé cit. A do druhé skupiny patří tento neobyčejně vyzrálý debut, jehož režiséra Perelmana jsem si hned zařadil mezi největší talenty posledních let. Ve filmu funguje prakticky všechno, režie, kamera (prosvítání světla skrze koruny, západ Slunce nad mořem), scénář je skvěle vystavěn a vygradován, děj je uvěřitelný a především hluboce lidský. Životní jsou i lidé, jejichž osudy sledujeme. Herci jsou fantastičtí, Bena Kingsleyho jsem nikdy moc neregistroval, tady mě však naprosto dostal, Jennifer Connelly dokazuje, že není jen děsná kočka, ale i velmi dobrá herečka, a z ostatních musím zmínit mě dosud neznámou Shohreh Aghdashloo. Ve světle tohoto filmu se musím ptát, podle čeho rozhoduje Akademie o vítězi Oskarů... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale jedná se přesně o ten žánr, který se v Evropě umí líp...Film byl pro mě zajímavý jako psychologické drama konfliktu dvou naprosto (ať už povahou nebo hodnotovým žebříčkem) rozdílných osobností a ve druhé polovině se už bohužel přiblížil (zejména když došlo na střílení a postavou mladého policisty) postupům tuctových amerických kriminálních thrillerů. Conellyová je jistě dobrá herečka, ale nemohl jsem se zbavit dojmu, že na natáčení si odskočila z jiného ateliéru-typově mi prostě na uklízečku nesedla... Přesvědčivý byl naopak Ben Kingsley a celá jeho perská rodina. Pokud chtěl Perelman představit svou Nicol byť i jen částečně jako oběť systému, na mě to nefungovalo. Byla pouze obětí vlastní lehkomyslnosti a jako s hrdinkou jsem se s ní nedokázal nikterak ztotožnit. Celkový dojem 60 %. ()

Reklama

Reklama