Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pohlednicovém prostředí slovenských hor se odehrává baladicky laděný příběh dospívajícího chlapce, jenž vyrůstá v chudobě a s narůstajícím vědomím sociální nespravedlnosti. Dokonce za prací odejde do města, kde však záhy poznává bezuzdné vykořisťování. Nikdy však neztratil smysl pro spravedlnost, ochotu nezištně pomoci. Černobílý snímek je vyprávěný v socrealistických schématech a vybaven jednoznačným ponaučením o třídním zlu, které je třeba vykořenit.
Baladické rozprávanie o chlapcovi z horskej samoty, ktorému žandári zabili otca - zbojníka. Pre Jerguša, ktorý nadovšetko miluje prírodu, nastáva koniec obdobia hier, pretože kvôli zárobku musí nastúpiť do práce - najprv u bohatých sedliakov, neskôr v neďalekej továrni. Ľudská krutosť a nespravodlivosť ho však donútia k neuváženému činu a tak ako kedysi jeho otec aj on uteká pred žandármi do hôr. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

GIK 

všechny recenze uživatele

V loutkovém divadle se hraje pohádka o kanibalizmu. Co to je za vola? Jde na loutkové divadlo a seřve kramáře, že hejbe s loutkama a bouchá do plechu: „Klamári, rukou to robia.“ Ještě jim rozbije lampu! Nemá pětník a rozbíjí lampy? Výrostek se mu směje, že nemá otce a za chvíli vyjde na jevo, že on nemá matku??? 1:11:16 – skrytá ruka. 1:11:49 – jedno oko.  Už zase rozbíjí, tentokrát okno. Pomstít se: „“Robil“ som ve fabrice a majster ma zbil.“ „Však ty mu to vrátíš.“ Kluka pak hledá po horách četnictvo. To měl bejt asi jako první díl, ne? Druhý už snad naštěstí nenatočili. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Buďme kamaráti.“ – „Už ti neverím. Udieraš od chrbta.“ Výborne sfilmovaná knižná klasika Ľuba Ondrejova sa nesie v duchu tradičnej slovenskej „dedinskej tvorby“ (mystické temné lesy, zvieratá ako výkonní pomocníci, poverčivosť jednoduchého, pracovitého ľudu) a rozpráva o chlapcovi, Jergušovi, ktorému žandári zastrelia otca, ktorý v noci nerád spával (bol zbojníkom) a on teraz musí predčasne vystriedať nezbedné chlapčenské loptošstvá za tvrdú prácu v službe a následne vo fabrike. Ak je to ale raz vo vás, už to preč nedostanete. Výnimočná kamera úchvatnej slovenskej prírody, kvalitná práca s hercami (najmä detskými, čo býva ťažko zvládnuteľné všade na svete), vydarené dialógy, prepracovaný psychologický scenár, ktorému však našťastie nechýba humor ani detská láska (majster Króner sa len mihne v zanedbateľnej roličke, ale samozrejme je to krásne mihnutie). ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Poetický příběh ze slovenské zbojnické historie. Dospívající chlapec Jerguš vyrůstá bez otce, kterého zabili četníci. Jeho těžký život i život jeho rodiny a lidí z vesnice je ztvárněn velmi pěkně. Bájný modrý pták, kterého se chlapec marně snaží chytit, se nakonec projeví jako symbol jeho dětství. Dětství, které tak brzy skončilo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Ach, keby sme takto vedeli aj dnes točiť filmy a na pohľad banálny dej takto silno vykresliť, kde dnes nájdeme takýchto hercov čo vedia hrať? Tie detské úlohy boli tutové, excelentné zahrané. Okrem toho poteší aj dobrá kamera a dokonca aj tie jednoduché "dobové" triky s tou lietajúcou vranou su fajn. /85%/ ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Správně angažovaný kontrast mezi chudým chlapcem z hor a karikaturami kapitalistů dole z města. Má to ale dobré výkony v dětských rolích a nádhernou slovenskou přírodu, která je v závěru znásilněna do melodramatické scény útěku vstříc světlým zítřkům. Nad 50% jít nemůžu, tahle slovenská poetika šedesátých let mě moc nebere. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Natočené podľa románu "Zbojnícka mladosť" od Ľuda Ondrejova. (Raccoon.city)
  • Natáčalo sa v okolí Brezna, v Lome nad Rimavicou a Nízkych Tatrách. (Raccoon.city)
  • Filmovalo se i v Pieninském národním parku a na řece Dunajec. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama