Jerguš Lapin

Poetický / Drama

Československo, 1960, 85 min

Jozef Medveď

Ach, keby sme takto vedeli aj dnes točiť filmy a na pohľad banálny dej takto silno vykresliť, kde dnes nájdeme takýchto hercov čo vedia hrať? Tie detské úlohy boli tutové, excelentné zahrané. Okrem toho poteší aj dobrá kamera a dokonca aj tie jednoduché "dobové" triky s tou lietajúcou vranou su fajn. /85%/(6.12.2009)

„Buďme kamaráti.“ – „Už ti neverím. Udieraš od chrbta.“ Výborne sfilmovaná knižná klasika Ľuba Ondrejova sa nesie v duchu tradičnej slovenskej „dedinskej tvorby“ (mystické temné lesy, zvieratá ako výkonní pomocníci, poverčivosť jednoduchého, pracovitého ľudu) a rozpráva o chlapcovi, Jergušovi, ktorému žandári zastrelia otca, ktorý v noci nerád spával (bol zbojníkom) a on teraz musí predčasne vystriedať nezbedné chlapčenské loptošstvá za tvrdú prácu v službe a následne vo fabrike. Ak je to ale raz vo vás, už to preč nedostanete. Výnimočná kamera úchvatnej slovenskej prírody, kvalitná práca s hercami (najmä detskými, čo býva ťažko zvládnuteľné všade na svete), vydarené dialógy, prepracovaný psychologický scenár, ktorému však našťastie nechýba humor ani detská láska (majster Króner sa len mihne v zanedbateľnej roličke, ale samozrejme je to krásne mihnutie).(25.7.2009)

Nečakané a príjemné prekvapenie. Ani nie tak pre krásne slovenské hory, tie sa dali pred polstoročím nájsť, ale pre zaujímavé herecké typy, kostýmy, dobré dialógy, presvedčivé herecké výkony, a to aj detských predstaviteľov a presný jazyk, to je to, čo ma zaujalo. Triedny útlak, ktorý tak autor predlohy, ako aj súdruhovia zo sekretariátov tlačili do popredia, tu bol zastúpený v znesiteľnej dávke. Naopak hudba bola neznesiteľná a rušiaca. Celkovo však považujem tento film za neprávom zabudnutý.(10.8.2009)

Pre mňa nočná mora. Keď som bol malý a mal som horúčku tak sa mi vždy snívalo s tými krkavcami. Strašne nepríjemné , vždy vidím a počujem tie vtáky. 65%.(29.11.2010)

Prepis románu je poplatný roku výroby /1960/. Komótne tempo vyjadruje beh života v tých časoch. Herecké výkony detí trošku toporné, reč úsečná. Hrdosť horalov mi bola sympatická. Jerguš bol vlastne napodobenina Jánošíka. Od mala rebel a neznášal autority. To druhé máme spoločné :)(8.1.2010)

Veľmi dobrý film so smutným príbehom, Jerguš je presvedčivý a ta atmosféra - úžasná. Pamätám sa som to pred pár rokmi pozeral a čumel som ako puk na tajomný čiernobiely les, v ňom strašidelný, čierny vták, paráda, ako s Per Gynta. Na to že je to nás film, výborne zvládnuté.(31.7.2011)